7.8.16

Γιατί ανακινήθηκε τώρα το θέμα του Ελληνικού...


Το δημοσίευμα της Καθημερινής, δημιούργησε το Σάββατο πανικό σχετικά με την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρονται, η κυβέρνηση επιχειρεί να ακυρώσει την συμφωνία. Είναι όμως έτσι;
Η...
επιστολή της γενικής διεύθυνσης αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού, που είδε το φως της δημοσιότητας, στοχεύει όντως στo να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος ένα μέρος της έκτασης που παραχωρείται.  

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο λόγος που η γενική διεύθυνση αρχαιοτήτων έστειλε την επιστολή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι γιατί επιχειρεί να προλάβει την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης της έκτασης από την πλευρά του ελληνικού Δημοσίου, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει. 

Από την πρώτη φορά που συντάχθηκε η σύμβαση παραχώρησης, το 2014, είχε συμπεριληφθεί όρος, σύμφωνα με τον οποίο, αν στην περιοχή που θα πωληθεί βρεθούν αρχαιότητες, το ελληνικό Δημόσιο θα είναι υποχρεωμένο να αποζημιώσει τον αγοραστή. Ο όρος αυτός παρέμεινε και μετά την τροποποίηση της σύμβασης από την τωρινή κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα, στις πρώτες σελίδες της σύμβασης, αναφέρεται ότι σε περίπτωση «Δικαστικής απόφασης ή διοικητικής πράξης», «μόλυνσης της περιοχής», χαρακτηρισμού της περιοχής ως «δασικής έκτασης» ή αρχαιολογικού χώρου, το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει αποζημιώσεις στην αγοραστή, αν δεν τον έχει ενημερώσει για τα σχετικά έγγραφα πριν την υπογραφή της σύμβασης. 

Η Τοπική Εφορία Αρχαιοτήτων Πειραιά όμως, έσπευσε να ενημερώσει ότι στο σημείο έχουν ήδη βρεθεί αρχαιότητες, κάτι που κίνησε τις διαδικασίες για να κηρυχθεί η περιοχή αρχαιολογικός χώρος. Οι αρχαιότητες μάλιστα δεν περιορίζονται μόνο εντός της έκτασης που ιδιωτικοποιήθηκε, αλλά στην ευρύτερη περιοχή στους Δήμους Αλίμου, Ελληνικού - Αργυρούπολης, καθώς πρόκειται για στους αρχαίους Δήμους Αιξωνής, Αλιμούντος και Ευωνύμου..

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο του Μάνου Φραγκιουδάκη, ΕΔΩ...

πηγη thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: