28.8.16

«Αντίο μικρούλα, συγνώμη που φτάσαμε τόσο αργά...»...

Κηδείες θυματων του φονικού σεισμού στην Ιταλία
Ιταλία: Και τώρα... οι ευθύνες...
Μέσα σε κλίμα ανείπωτης οδύνης οι Ιταλοί είπαν χθες το τελευταίο αντίο σε πολλά από τα 291 θύματα του φονικού σεισμού παρουσία της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.

Ανάμεσα στα...
φέρετρα ήταν και ένα μικρό, λευκό για την 9χρονη Τζούλια το σώμα της οποίας προστάτευσε την μικρότερη αδελφή της Τζόρτζια, που ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια 16 ώρες μετά τον σεισμό.

Πάνω στο φέρετρο, ένα χειρόγραφο σημείωμα συγνώμης διασώστη, με την υπογραφή «Αντρέα»...

Σημείωμα συγνώμης πυροσβέστη σε 9χρονο θύμα του σεισμούΣημείωμα συγνώμης πυροσβέστη σε 9χρονο θύμα του σεισμού
«Αντίο μικρούλα. Κατάφερα μόνο να βοηθήσω για να σε ανασύρουμε από τα ερείπα που ήσουν φυλακισμένη. Συγχώρεσε μας που φτάσαμε πολύ αργά. Είχες σταματήσει να αναπνέεις, αλλά θέλω να ξέρεις ότι κάναμε ότι μπορούσαμε για να σε τραβήξουμε έξω. Οταν θα γυρίσω στο σπίτι μου στην Λ'Ακουιλα θα ξέρω ότι υπάρχει ένας άγγελος στον ουρανό που με προσέχει. Θα είσαι ένα λαμπερό αστέρι μέσα στη νύχτα. Αντίο Τζούλια. Παρότι δεν με γνώριζες, σε αγαπάω πολύ. Αντρεα».


Η κηδεία της 10χρονης Τζούλια- θύμα του σεισμού στην Ιταλία
AP Photo/Andrew Medichini

Η Τζούλια κηδεύτηκε μαζί με άλλα 34 θύματα του σεισμού σε δημόσια τελετή στο κλειστό γυμναστήριο της περιφερειακής πρωτεύουσας Ascoli Piceno.

«Η Ζωή και ο Θάνατος ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο. Και για την Τζώρτζια η Ζωή κέρδισε» είπε ο επίσκοπος Giovanni d'Ercole στην τελετή.

Περίπου 230 από τα 291 επιβεβαιωμένα θύματα- μεταξύ αυτών πολλά παιδιά- θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια του ιστορικού κέντρου στην κωμόπολη Αματρίτσε.

Ακόμα τρεις σοροί ανασύρθηκαν στην διάρκεια της νύχτας από το ξενοδοχείο Roma και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται. 

Και τώρα... οι ευθύνες

Καταστροφές στο Αματρίτσε από τον μεγάλο σεισμό στην κεντρική ΙταλίαRoberto Salomone/ANSA via AP
Πολλά από τα θύματα ήταν από την Ρώμη. Κάτοικοι της περιοχής που το χειμώνα δούλευαν στην πρωτεύουσα και το καλοκαίρι επέστρεφαν στο πατρικό τους.

Μεταξύ των νεκρών είναι και 16 αλλοδαποί, 10 Ρουμάνοι, τρεις Βρετανοί, και ένα από τον Καναδά, την Ισπανία και το Ελ Σαλβαδόρ.

Ακόμα 16 Ρουμάνοι θεωρούνται αγνοούμενοι, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών στο Βουκουρέστι.

Η κυβέρνηση υποσχέθηκε βοήθεια για άμεση ανοικοδόμηση, αν και προς το παρόν δεν έχει καταστεί εφικτό να απομακρυνθούν οι σωροί των ερειπιών λόγω και των συνεχών μετασεισμών - περίπου 1.300 από την Τετάρτη.

Το κόστος για να κτιστεί πάλι η περιοχή υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ.  

Οι Ιταλοί εισαγγελείς θα αρχίσουν άμεσα έρευνες για το εάν οι εργολάβοι αγνόησαν τους αντισεισμικούς κανονισμούς στα έργα αποκατάσταση δημοσίων κτιρίων που είχαν αναλάβει τα τελευταία χρόνια μετά και την καταστροφή στην Λ'Ακουιλα το 2009.

«Ολοι υποψιάζονται ότι μια τέτοια τραγωδία  δεν είναι απλώς ένα χτύπημα της μοίρας» είπε ο Τζιουζέπε Σαιέβα, προϊστάμενος της εισαγγελίας στο περιφερειακή πρωτεύουσα του Ριέτι, που έχει τεθεί επικεφαλής των ανακρίσεων. «Το καθήκον μας είναι να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει και ανθρώπινη ευθύνη».   

Στο επίκεντρο των ερευνών αυτών θα βρεθεί το δημοτικό σχολείο στο Αματρίτσε, που εγκαινιάστηκε το 2012, αφού ξανακτίστηκε από κοντσόρτιουμ εργολάβων, υποτίθεται με αντισεισμικές προδιαγραφές.

Το έργο είχε τεθεί σε διαγωνισμό από τον δήμο και το κόστος ήταν 700.000 ευρώ. 

Το ίδιο και η ανακατασκευή του καμπαναριού της εκκλησίας στο Ακουμόλι, μιας άλλη μικρή πόλη κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Μια οικογένεια τεσσάρων ατόμων σκοτώθηκε όταν ο πύργος κατέρρευσε πάνω στο σπίτι τους. Υποτίθεται ότι είχε φτιαχτεί ξανά με αντισεισμικές προδιαγραφές και με δημόσιο χρήμα, με κονδύλια που δόθηκαν στην επισκοπή του Rieti, μετά τον άλλο καταστροφικό σεισμό του 1997 στην κεντρική Ιταλία. 

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών που προσέλαβαν εργολάβους οι οποίοι δεν τήρησαν τον αντισεισμικό κανονισμό θα αποζημιωθούν, σύμφωνα με τις αρχές.

Ωστόσο οι κάτοικοι του Αματρίτσε που κατασκεύασαν αυθαίρετες επεκτάσεις ή έκαναν σημαντικές ανακαινίσεις χωρίς αντισεισμική προστασία, μπορεί να διωχθούν για τον θάνατο συγγενών ή γειτόνων τους.  

Η αστυνομία ήδη φυλάει επί 24ώρου βάσεως το μισογκρεμισμένο δημαρχείο στο Αματρίτσε για να εμποδίσει τυχόν αφαίρεση και καταστροφή  δημοτικών αρχείων και εγγράφων, στα οποία καταγράφονται οι εταιρείες που ανέλαβαν έργα στην περιοχή.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: