9.8.16

Πρεμιέρα στην Αθήνα για την ομάδα των μεσογειακών χωρών της ΕΕ...


Πυρετωδώς προχωρούν οι προετοιμασίες για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών χωρών της Ε.Ε. 

Οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στο...
Μέγαρο Μαξίμου και τα διπλωματικά γραφεία των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Κύπρου δείχνουν πως και οι έξι ηγέτες θα δώσουν το παρόν στην Αθήνα, στις 9 Σεπτεμβρίου. 


Σύμφωνα με πληροφορίες, θετική ανταπόκριση στην ελληνική πρωτοβουλία υπάρχει και από τον Ισπανό Πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι. Πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν, πως αυτό συνιστά μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, αφού η Ισπανία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και η συμμετοχή της προσθέτει βαρύτητα στις απόψεις που θα διατυπώσει η ομάδα των μεσογειακών χωρών της ΕΕ (αυτός είναι ο χαρακτηρισμός που προτιμούν στο Μαξίμου, θεωρώντας ότι ο «Νότος» ετεροπροσδιορίζει τις χώρες αυτές σε σχέση με το «Βορρά» και ότι το «Club Med» χρησιμοποιείται απαξιωτικά από τον Σόιμπλε) για το μέλλον της Ευρώπης. 

Όπως λένε στο Μαξίμου, μια τέτοια Σύνοδος συγκαλείται για πρώτη φορά και ο σκοπός της είναι, να διατυπώσει μια κοινή ατζέντα για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν άμεσα για την επόμενη μέρα της Ευρώπης και να αναβαθμίσει έτσι και τη διαπραγματευτική θέση κάθε μιας από τις μεσογειακές χώρες. 

Για να το πετύχει αυτό, η Αθήνα έθεσε με κατηγορηματικό τρόπο τα ζητήματα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης εκτός ατζέντας, ώστε να μη φέρει σε δύσκολη θέση ούτε τον Ραχόι, αλλά ούτε και τον επίσης συντηρητικό Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτός ήταν και ο λόγος της ενόχλησης του Μαξίμου, όταν διέρρευσε στα ΜΜΕ η είδηση για τη Σύνοδο της Αθήνας, καθώς συνδέθηκε άμεσα και με την τρέχουσα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, αλλά και με τους συσχετισμούς στο Eurogroup. 

Σύμφωνα με συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ο σκοπός της Συνόδου είναι η διαμόρφωση κοινών θέσεων για την οικονομία, την ανάπτυξη, το προσφυγικό – μεταναστευτικό και το Brexit, που είναι και τα ζητήματα που βρίσκονται στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. που θα γίνει στις 16 Σεπτεμβρίου στην Μπρατισλάβα.

Φυσικά η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται και για τον πολιτικό χαρακτήρα των θέσεων αυτών και θα ήθελε η ομάδα να συνδιαμορφώσει μια ατζέντα υπέρ της ανάπτυξης. Ωστόσο είναι διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς για να επιτευχθεί κοινός τόπος. 

Όπως λένε χαρακτηριστικά συνεργάτες του Πρωθυπουργού, το σημαντικό είναι ότι η σύνοδος γίνεται, αφού πρόκειται για το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση μιας κοινής στάσης των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, με τελικό στόχο, να μπορούν μελλοντικά να λειτουργούν σαν ομάδα, όπως λειτουργούν οι χώρες του Βίζεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία, Ουγγαρία)...

Γαλιατσάτος Παναγής

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: