17.9.16

Attica Bank: Ψάχνουν ισορροπία μετά την τρικυμία...

Στη γενική συνέλευση της Attica Bank ΑΤΤ την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να επικυρωθεί ο ορισμός νέας διοίκησης στην τράπεζα, με τον Θεόδωρο Πανταλάκη ως διευθύνοντα σύμβουλο και τον...
Παναγιώτη Ρουμελιώτη ως πρόεδρο.

Επιδίωξη είναι να περάσει η τράπεζα στο επόμενο στάδιο και να αρχίσει να υλοποιείται στη συνέχεια το μεγάλο εγχείρημα, όταν η διοίκηση θα κληθεί να προσαρμόσει δομές, αλλά και πρόσωπα, στα πορίσματα του κοινού ελέγχου από SSM και ΤτΕ. Όταν καλυφθούν τα κενά σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης αναμένεται να αρθεί και η απόφαση για «πάγωμα» των νέων δανειοδοτήσεων.

Χθες, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank και εξέλεξε τον κ. Ρουμελιώτη στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει αντιστοίχως η εκλογή του κ. Πανταλάκη.

Ενδεικτικό της προσπάθειας να βρεθεί ισορροπία μετά την τρικυμία των προηγούμενων ημερών είναι ότι σε ανακοίνωσή του το δ.σ. επισημαίνει ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με την ΤτΕ ώστε να υπάρξει πλήρης συμμόρφωση με τους κανόνες του SSM για την εταιρική διακυβέρνηση, με στόχο την άρση της απαγόρευσης δανειοδοτήσεων, όπως επίσης ότι η τράπεζα θα συνεργαστεί στη διαδικασία αναδιοργάνωσης και πλήρους συμμόρφωσης με τα ευρήματα του ελέγχου του SSM/ΤτΕ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε χθες και το ΤΣΜΕΔΕ και σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος Κώστας Μακέδος αναφέρεται ότι το ταμείο θα συνεχίσει να ασκεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων του ως βασικού μετόχου στην τράπεζα και, κυρίως, τον ελεγκτικό του ρόλο στα πεπραγμένα της εκάστοτε διοίκησης, ώστε να διασφαλίσει την επένδυσή του.

Η διελκυστίνδα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ θεσμικών φορέων για τα θέματα της Attica Bank πρέπει να σταματήσει για το καλό της τράπεζας και του ταμείου, σημειώνει ο κ. Μακέδος.

Ο Θεόδωρος Πανταλάκης ήταν πρόταση της ΤτΕ πριν την εν πολλοίς «πραξικοπηματική» τοποθέτηση από το ΤΣΜΕΔΕ των Γ. Σαπουντζόγλου και Π. Ρουμελιώτη την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο τελευταίος προτείνεται πλέον για τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου, κάτι που η ΤτΕ κάνει αποδεκτό, αφού εξαρχής η αντίρρησή της κατά τη διαδικασία του fit and proper ήταν η έλλειψη τραπεζικής εμπειρίας για να αναλάβει εκτελεστική θέση.

Στο πρόσωπο του Θεόδωρου Πανταλάκη, ο οποίος έχει μακρά τραπεζική εμπειρία και μάλιστα έχει θητεύσει σε θέσεις που χρειάστηκαν την τεχνογνωσία του σε θέματα αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης, όπως στον όμιλο της Εθνικής επί εποχής Καρατζά και στην Αtebank πριν από το «σπάσιμό» της, είχαν συμφωνήσει ΤτΕ και μέρος, όπως αποδείχθηκε, της κυβέρνησης, αφού ένα άλλο μέρος της, σε συνεννόηση με το ΤΣΜΕΔΕ, προχώρησε στις κινήσεις που οδήγησαν σε φιάσκο.

Οι προειδοποιήσεις του Γιάννη Στουρνάρα ότι η ΤτΕ θα εφαρμόσει μέχρι κεραίας το νομοθετικό πλαίσιο και τους ευρωπαϊκούς εποπτικούς κανόνες είχαν διατυπωθεί εδώ και μήνες, επίσης και με βάση τα ευρήματα του ελέγχου από τον SSM, ο οποίος «ξεσκόνισε» την αύξηση κεφαλαίου, όπως επίσης τις δομές της τράπεζας και συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις.

Είναι ενδεικτικό, πάντως, ότι πρακτικές σε θέματα δανειοδοτήσεων όπως αυτές που εντοπίζει το πόρισμα συνεχίστηκαν και στη συνέχεια.

Από χθες ανεστάλη προσωρινά η διαπραγμάτευση των μετοχών της Attica Bank από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, εξαιτίας των εξελίξεων στην τράπεζα και κυρίως σχετικά μετά την απόφαση της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος για προσωρινό πάγωμα της χορήγησης νέων δανείων...

Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής

Δεν υπάρχουν σχόλια: