8.9.16

Ανυπολόγιστες οι ζημιές από τις φονικές πλημμύρες...

Νέο κύμα κακοκαιρίας...

Βίντεο...

Τις πληγές τους μετρούν από χθες οι περιοχές της χώρας που χτυπήθηκαν με απίστευτη σφοδρότητα από τη θεομηνία. 

Ο απολογισμός είναι τραγικός, καθώς χάθηκαν...
τέσσερις ανθρώπινες ζωές, χιλιάδες πολίτες είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται, ενώ οι υποδομές (δρόμοι, δίκτυο ύδρευσης, καλλιέργειες κλπ), έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. 


Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Μεσσηνία

Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία και η ανατολική Θεσσαλονίκη που πλήγηκαν πιο σφοδρά από το κύμα κακοκαιρίας με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


Ο τραγικός απολογισμός

Τέσσερις νεκροί, (τρεις από πλημμύρες και ένας από καρδιακό πρόβλημα στο σπίτι του), καθώς και μία αγνοούμενη στην Επανομή Θεσσαλονίκης, είναι ο τραγικός απολογισμός της θεομηνίας που έπληξε την χώρα.


Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, από τις πλημμύρες έχασαν την ζωή τους δύο γυναίκες, στα Πηγάδια Μεσσηνίας και στην Καλαμάτα και ο 90χρονος που εξέπνευσε στο σπίτι του στην Θουρία, ενώ νωρίτερα ανασύρθηκε νεκρός και ένας άνδρας που είχε παρασυρθεί από χείμαρρο στην περιοχή Βλαχιώτη Λακωνίας.

Ξεκινά η καταγραφή των ζημιών

Κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τους Χρ.Σπίρτζη και Νίκο Τόσκα επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές της Μεσσηνίας και αντίκρισε εικόνες βιβλικής καταστροφής. Στη σύσκεψη που ακολούθησε παρουσία και των τοπικών αρχών  αποφασίστηκε να εφαρμοστούν τα ίδια μέτρα ανακούφισης των πληγέντων, που ελήφθησαν για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στη Μεγαλόπολη, πριν από δύο μήνες, και στη Σκόπελο.

Ακόμη δόθηκε εντολή να συγκροτηθούν άμεσα συνεργεία από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας και να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε όλα τα επίπεδα.

«Βροχή» οι κλήσεις στην Πυροσβεστική

Μέσα στο τελευταίο 24ωρο, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Π.Σ. δέχτηκε εκατοντάδες κλήσεις για πλημμύρες και συγκεκριμένα, 550 στην Θεσσαλονίκη, 350 στη Μεσσηνία και 125 μέχρι τώρα στην Λακωνία.

Τα σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν και διέσωσαν 24 άτομα στο νομό Θεσσαλονίκης, 29 στην Λακωνία και 21 άτομα στη Μεσσηνία.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στις πληγείσες περιοχές επιχείρησαν συνολικά 110 αντλητικά συνεργεία, τέσσερις ομάδες της ΕΜΑΚ με πλαστικές βάρκες και άλλον εξοπλισμό, τέσσερα ερπυστριοφόρα οχήματα του Π.Σ και 90 πυροσβεστικά οχήματα με 400 πυροσβέστες.

Οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι την ολοκλήρωσή τους, ενώ υπάρχει διαρκής ετοιμότητα για ενίσχυση των δυνάμεων όπου χρειαστεί.

Δρόμοι κόπηκαν στη μέση

Σοβαρά είναι τα προβλήματα στην κυκλοφορία στους νομούς Μεσσηνίας και Λακωνίας, καθώς από τις βροχοπτώσεις πολλά σημεία του τοπικού οδικού δικτύου, αλλά και της εθνικής οδού έχουν υποστεί ζημιές. 

Στη Μεσσηνία έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

α) 222 χιλιόμετρο Νέου Αυτοκινητοδρόμου Αθηνών- Τρίπολης- Καλαμάτας, στο ύψος του Αγίου Φλώρου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας και διεξάγεται από την παλαιά Ε.Ο. Καλαμάτας-Τρίπολης.
β) 1 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Ασπροχώματος- Πύλου .
γ) 5 χιλιόμετρο Ασπροχώματος-Πύλου (είσοδος Μεσσήνης) γέφυρα Παμίσου.
δ) Επ. Ο. Αγίου Νικολάου-Τραχήλας.

Στο Νομό της Λακωνίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία:

α) 19 - 21,5 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Τάραψας - Μονεμβασιάς (Περιοχή Σκάλας) από τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα μέχρι την περιοχή Βλαχιώτη και παρακείμενων επαρχιακών και δημοτικών οδών.
β)13 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Σκάλας-Γερακίου.
γ) 1 έως 1,3 χιλιόμετρο της Ε.Ο. Απιδέας- Αγίου Δημητρίου Ζάρακος.
δ) 1 έως 4 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Βλαχιώτη - Γούβες.

Με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία από το 43 έως το 43,2 χιλιόμετρο της Επαρχιακής οδού Σπάρτης - Αγίου Δημητρίου. Η κυκλοφορία στον δρόμο Σπάρτης- Γυθείου αποκαταστάθηκε. 

Κακοκαιρία και σήμερα-Φόβοι για νέα θεομηνία

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες είναι το βασικό γνώρισμα της πρόγνωσης του καιρού σήμερα. Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι βροχές αναμένεται κατά τόπους να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στην Κεντρική και Δυτική Στερεά, στη Θεσσαλία και στη Δυτική Μακεδονία. 

Τα φαινόμενα θα επηρεάσουν επίσης περιοχές της Πελοποννήσου και της Κεντρικής Μακεδονίας. 

Το τριήμερο από Παρασκευή έως και Κυριακή, τα πιο έντονα φαινόμενα φαίνεται να περιορίζονται στο Βόρειο Ιόνιο, ωστόσο ο καιρός στα ηπειρωτικά θα διατηρηθεί άστατος με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται τις θερμές κυρίως ώρες της ημέρας σποραδικές καταιγίδες ιδιαίτερα στα ορεινά...

Δεν υπάρχουν σχόλια: