14.9.16

Ραντεβού τον Οκτώβρη για τα εργασιακά...

Τα «όχι» των θεσμών...

Με νέα ραντεβού του οικονομικού επιτελείου και του υπουργού Εργασίας συνεχίστηκαν σήμερα οι επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών για την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Όπως...
έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, υπήρξε καταρχήν συμφωνία για το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού και της οικειοθελούς αποκάλυψης των αδήλωτων εισοδημάτων.

Παρά τα περί αντιθέτου δημοσιεύματα καμιά εμπλοκή ή απόρριψη δεν υπήρξε στα τεχνικά κλιμάκια και το επόμενο διάστημα θα κατατεθούν στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια.

Επειδή, όμως το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού είναι πολιτικό η συμφωνία έπρεπε να επικυρωθεί και από τους «principals», κάτι που θα γίνει τις επόμενες ώρες.

Όσον αφορά τους πρόσθετους φόρους για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων αυτοί δεν θα ξεπερνούν το 30% με 35%.

Η δε φορολόγηση των εισοδημάτων που προέρχονται από τη «σκιώδη» φιλοξενία - την ενοικίαση, δηλαδή, ακινήτων μέσω ίντερνετ, τύπου airbnb- δεν θα ξεπερνά το 15% με 35%, ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων.

Εμπλοκή ωστόσο φαίνεται πως υπήρξε στη συνάντηση που είχε ο Γιώργος Σταθάκης για το σχέδιο μετατροπής του ΕΤΕΑΝ σε Αναπτυξιακό Ταμείο. Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας οι θεσμοί αντιδρούν στην αναβάθμιση του ΕΤΕΑΝ με τον τρόπο που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, καθώς κρίνουν ότι η λειτουργία του θα είναι ασύμβατη και ευθέως ανταγωνιστική με το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα.

Όχι επίσης λένε οι δανειστές και για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και το πώς θα προκύψουν τα 900 εκατ. ευρώ, κάτι που παραδέχθηκε σε δηλώσεις του και ο Πάνος Καμμένος,

Σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για τα εργασιακά οι διαπραγματεύσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο των δανειστών θα συνεχιστούν στις 17 Οκτωβρίου.

Όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση, οι δύο πλευρές θα περιμένουν την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις, ενώ για αύριο είναι προγραμματισμένο το νέο ραντεβού με αντικείμενο τα προαπαιτούμενα, το πάγωμα χρεών και το πλαφόν στα αναδρομικά.

Οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών θα συνεχιστούν αύριο, Πέμπτη, και θα τεθούν επί τάπητος δημοσιονομικά ζητήματα, οι ουρές του ασφαλιστικού, τα χρηματοπιστωτικά και θέματα δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, το αυριανό πρόγραμμα έχει ως εξής:

10:00-12:00 Δημοσιονομικά (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης)
12:00-13:00 Συνταξιοδοτικό (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος)
14:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης- Τράπεζα της Ελλάδος- ΗFSF)
18:30-19:30 Δικαιοσύνη (υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος)...

Δεν υπάρχουν σχόλια: