29.9.16

Μένουμε Ευρώπη με την Αγία Τριάδα...

vouliΈχω γράψει πολλές φορές ότι πιστεύω πως καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει στην Ελλάδα -και ποτέ η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ένα σύγχρονο κράτος -, αν...
δεν γίνει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

Το 2005, ναι το 2005, τους πρώτους μήνες του μπλογκ, έγραφα:

«Ποιος θα κάνει επιτέλους τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, το απαραίτητο βήμα για να μπει η χώρα στον 21ο αιώνα έστω και καθυστερημένα;»

Επίσης, έγραφα:

«Δεν μπορεί να γίνει κανένας πραγματικός εκσυγχρονισμός στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαιρέτου Τριάδος.»

Ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας δεν έγινε.
Η πρόταση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσου Κουράκη το 2013 να καταργηθεί η μισθοδοσία των ιερέων από το Κράτος ή, αν αυτό είναι δύσκολο να γίνει, να ακολουθηθεί αυτό που συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες –όπως Γερμανία, Γαλλία κλπ- και να πληρώνουν φόρο για την Εκκλησία όσοι πολίτες δηλώνουν κατά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης πως είναι χριστιανοί ορθόδοξοι, δεν προχώρησε.

Αφού η Ελλάδα θέλει τόσο πολύ να ανήκει στην Ευρώπη, γιατί είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία δεν έχει γίνει διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας;

Γιατί η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που το Σύνταγμά της ξεκινάει με επίκληση στην Αγία Τριάδα;

Στην Ελλάδα υπάρχει σήμερα η ευκαιρία να γίνει επιτέλους διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας.

Ο διαχωρισμός του Κράτους από την Εκκλησία θα κάνει καλό και στο Κράτος και στην Εκκλησία.

Στο παρελθόν, ήταν η παρέμβαση της Εκκλησίας στις εκλογές που έκανε τις κυβερνήσεις και τα πολιτικά κόμματα να κάνουν πίσω σε αυτό το θέμα· να θυμίσω πως ο πρωθυπουργός Σημίτης είχε στείλει τον Σκανδαλίδη στον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο για το θέμα της καύσης των νεκρών, ο Χριστόδουλος απείλησε πως, αν ψηφιστεί η καύση των νεκρών, θα πάρει κομματική θέση στις εκλογές, ο Σκανδαλίδης έφυγε με την ουρά στα σκέλια, ο Σημίτης έκανε πίσω στην καύση των νεκρών, και, βέβαια, ο Χριστόδουλος πήρε κομματική θέση στις εκλογές.

Σήμερα, οι εκλογές δεν έχουν καμία σημασία στην Ελλάδα.


Ό,τι και να ψηφίσεις, κυβερνούν οι «εταίροι» και οι δανειστές.

Πρέπει να είσαι εντελώς κομματόσκυλο ή καθυστερημένος, για να μην αντιλαμβάνεσαι πια πως δεν έχει καμία σημασία αν στην Ελλάδα θα είναι κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία ή οποιοσδήποτε άλλος.

Αν οι Έλληνες δεν απελευθερώσουν τη χώρα τους, οι εκλογές δεν θα έχουν ποτέ ξανά σημασία.

Πάντως το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι και επίσημα προτεκτοράτο και οι εκλογές είναι διακοσμητικές, δίνει την ευκαιρία να γίνει επιτέλους ο διαχωρισμός Κράτους-Εκκλησίας. Ή διαχωρισμός Προτεκτοράτου-Εκκλησίας.

Ας πάρει η Εκκλησία κομματική θέση στις εκλογές. Χέστηκε η φοράδα στ’ αλώνι.

Θα έπρεπε τα μεγάλα κόμματα να αγνοήσουν την Εκκλησία και να προχωρήσουν στον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, αποδεικνύοντας ότι όντως είναι ευρωπαϊκά κόμματα.

Αλλά ούτε αυτό δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα.

Μένουμε Ευρώπη. Με την Αγία Τριάδα...


pitsirikos.net

Δεν υπάρχουν σχόλια: