19.9.16

Επιχείρηση εκτόνωσης της έντασης...

Επιστρέφει η νηνεμία στην Attica Bank, καλώς εχόντων των πραγμάτων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παν. Ρουμελιώτης αναλαμβάνει πρόεδρος της τράπεζας και ο πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, Θ. Πανταλάκης, διευθύνων σύμβουλος.

Η άρση του...
διοικητικού αδιεξόδου σηματοδοτεί και την άρση της απαγόρευσης χορήγησης δανείων, την οποία αποφάσισε την Πέμπτη το βράδυ η αρμόδια επιτροπή της Τραπέζης της Ελλάδος, μέχρι να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην εταιρική διακυβέρνηση, όπως αναφέρει στο σκεπτικό της η Επιτροπή.

Την προσεχή Τρίτη, πάντως, θα πραγματοποιηθεί η αναβληθείσα γενική συνέλευση της Attica Bank και αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση νέων χορηγήσεων.

Το «πάγωμα» νέων χορηγήσεων ήρθε λίγες ώρες μετά τον αιφνιδιαστικό έλεγχο των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς στα γραφεία της εταιρείας της Λίνας Νικολοπούλου, συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, δημιουργώντας παράξενους συνειρμούς, αλλά και ντόμινο διαρροών.

Για το θέμα αυτό, μάλιστα, την Πέμπτη το βράδυ έφτασαν στα δημοσιογραφικά γραφεία πληροφορίες ότι η τράπεζα ήταν έτοιμη να χορηγήσει δάνειο πολλών εκατομμυρίων στον Χρήστο Καλογρίτσα, έναν από τους υπερθεματιστές για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ωστόσο, πηγές της τράπεζας ανέφεραν ότι ο επιχειρηματίας έχει εγκεκριμένη ανοιχτή πίστωση (credit line) με συγκεκριμένο ανώτατο όριο, όμως κάθε φορά που επιθυμεί να αντλήσει δάνειο, οφείλει να καταθέσει αίτημα (μαζί με τα απαιτούμενα παραστατικά-δικαιολογητικά).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Χρήστος Καλογρίτσας δεν έχει καταθέσει σχετικό αίτημα στην τράπεζα, ενώ τόνιζαν με έμφαση ότι δεν υπάρχει κανένα αίτημα για μεγάλο δάνειο.

Η λύση στο διοικητικό πρόβλημα της τράπεζας, η μετοχή της οποίας σήμερα τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης, στοχεύει στην αποσόβηση μιας νέας έντασης στις σχέσεις της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από το μέγαρο Μαξίμου, σήμερα ίσως να υπάρξει συνάντηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος με τον πρωθυπουργό.

Το οικονομικό επιτελείο το τελευταίο που θα ήθελε είναι η δημιουργία ψυχροπολεμικού κλίματος με τον διοικητή της ΤτΕ, καθώς κάθεται μαζί του στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με αξιωματούχους αλλά και στελέχη της τραπεζικής αγοράς, ζητούμενο παραμένει η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.

Η διοίκηση της Attica Bank κάνει σαφές ότι, σε συνεννόηση με την ΤτΕ, συνεχίζει ομαλά την εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της τράπεζας για την αδιάκοπη και εύρυθμη λειτουργία της.

Σημειώνει ότι η τράπεζα βρίσκεται σε φάση αναδιοργάνωσης και η διοίκηση επιμελείται της πλήρους συμμόρφωσης του ελέγχου που έγινε από τον SSM και την ΤτΕ.

Προχωράει σε ανασύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, ώστε να συμβαδίζει με τις αρχές χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην άρση της προσωρινής απαγόρευσης χορηγήσεων και πιστώσεων.

►Με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ, Κ. Μακέδος, τονίζει ότι το Ταμείο, ως βασικός μέτοχος της Attica Bank, ζητά να σταματήσει η διελκυστίνδα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ θεσμικών φορέων για τα θέματα της Attica Bank, για το καλό της τράπεζας και του Ταμείου.

Αναφέρει ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα συνεχίσει να ασκεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων του ως βασικού μετόχου ώστε να διασφαλίσει την επένδυσή του.

«Ο βασικός μέτοχος θα εκφραστεί με την άρτια και εμπεριστατωμένη πρότασή του στην επικείμενη έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων της τράπεζας στις 20/9, προσδοκώντας και από το σύνολο των αρμοδίων να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να επιδείξουν την υπευθυνότητα που διαχρονικά το ίδιο έχει δείξει» καταλήγει ο Κ. Μακέδος...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: