6.9.16

Ανοίγει δειλά δειλά το πορτοφόλι ο Σόιμπλε...

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε- Ανγκελα Μέρκελ στο Κοινοβούλιο
Kαι ενώ η συζήτηση άρχισε στο γερμανικό Κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό  του 2017, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται σαν να διαφοροποιείται από τη σφιχτή στρατηγική που ακολουθούσε μέχρι τώρα, λέγοντας ότι είναι έτοιμος να ...
υποστηρίξει κάποιες μειώσεις φόρων για τα μεσαία εισοδήματα και πρόσθετες κρατικές δαπάνες.  

Αυτό που προτείνει τώρα είναι μείωση στους φόρους μισθών και εισοδημάτων για τους μικρομεσαίους και δημόσιες δαπάνες 328,7 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένες κατά 3,7% σε σχέση με φέτος.

Εκτός από τις πρόσφατες δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, περισσότερα χρήματα θα διατεθούν για την παιδεία και την έρευνα, τις μεταφορές, την τεχνολογική υποδομή, και την εσωτερική ασφάλεια και άμυνα.

Σε κάθε περίπτωση αυτό θα είναι ο τέταρτος ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Η κυβέρνηση έχει περιθώρια ελιγμών περίπου 15 δισ. ευρώ, είπε ο Σόιμπλε για να προσφέρει φοροαπαλλαγές χωρίς να χρειαστεί να καταφύγει σε νέο δανεισμό και πρόσθεσε ότι δεν θα λυπηθεί τα έξοδα για την εσωτερική ασφάλεια, μια περίοδο που η ανασφάλεια βασιλεύει στη χώρα μετά τις δυο τρομοκρατικές επιθέσεις σε γερμανικό έδαφος φέτος. 

Ετσι για πρώτη φορά οι δαπάνες του υπουργείου Εσωτερικών θα φθάσουν τα 8 δισ. ευρώ.

Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ξεκίνησε την ίδια μέρα που το οικονομικό Ινστιτούτο Ifo δημοσιοποίησε την εκτίμηση του ότι το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών θα φθάσει να έχει πλεόνασμα 278 δισ. ευρώ για το 2016, το μεγαλύτερο παγκοσμίως.

Οι εξαγωγές ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους υπερέβησαν τις εισαγωγές περίπου κατά 140 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ifo. 

Λαμβάνοντας υπόψη τους το συνεχές εμπορικό πλεόνασμα -το οποίο ισοδυναμεί περίπου με το 8,9% του γερμανικού ΑΕΠ- οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της Ευρώπης και οι ΗΠΑ έχουν παροτρύνει πολλές φορές το Βερολίνο να ενθαρρύνει τις εισαγωγές για να δοθεί ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη.

Η Γερμανία έχει απορρίψει το αίτημα, υποστηρίζοντας ότι έχει κάνει ήδη πολλά για να τονώσει την εσωτερική ζήτηση, υιοθετώντας τον κατώτατο μισθό το 2015!   

Δεν υπάρχουν σχόλια: