8.9.16

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ρόλο Ανδρέα Παπανδρέου...

Ο Αλέξης Τσίπρας σε ρόλο Ανδρέα Παπανδρέου«Η ισχύς εν τη ενώσει»: με το ρητό αυτό (νοερώς), διεξάγονται στην Αθήνα την Παρασκευή οι εργασίες της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, με βασικό στόχο, αυτό που...
εμπεριέχεται στον τίτλο της. Ο μεσογειακός άξονας να αποτελέσει βασικό άξονα στην ευρωπαϊκή ατζέντα. Αλλά όπως είχε υπογραμμίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός τις προάλλες, «όλοι έχουμε γίνει σοφότεροι από τις αδυναμίες στην έλλειψη αλληλεγγύης»

Στόχος φιλόδοξος μεν, που έρχεται όμως σε μια στιγμή κατά την οποία η μονοκρατορία του Βερολίνου έχει αρχίσει να χάνει από τη λάμψη της. Κάτι το ντόμινο της οικονομικής κρίσης, κάτι το Brexit, κάτι η άνοδος αντιευρωπαϊκών –ακροδεξιών δυνάμεων, όλα έχουν συμβάλει ώστε να μη θεωρούνται πια οι γερμανικές πολιτικές …Ευαγγέλιο.

Τούτο δεν σημαίνει ότι η Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη θα αμφισβητήσει με το «καλημέρα» τη Γερμανία. Αλλά θέλει να βάλει τη δική της σφραγίδα σε τρεις άξονες: ασφάλεια, προσφυγικό και ανάπτυξη –κοινωνική προστασία. Άξονες που αντιστοιχούν στις τρεις κρίσεις (ασφάλειας, προσφυγική και οικονομική) που έχουν πλήξει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. Όχι το ίδιο όλες τις χώρες, και όχι κατ’ ανάγκην και οι τρεις κρίσεις.

Με την εμπειρία όμως που έχουν αποκτήσει τα τελευταία χρόνια ωστόσο οι Νότιοι της Ε.Ε., εκτιμάται πως έφθασε η ώρα να διεκδικήσουν το δικό τους δρόμο, εντός της Ε.Ε. ασφαλώς. Έξι ηγέτες του Νότου (Γαλλίας, Ιταλίας, Ελλάδας, Κύπρου, Πορτογαλίας και Μάλτας) αφού ο 7ος, ο Μαριάνο Ραχόι δεν θα παραστεί καθώς δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από το Κοινοβούλιο της χώρας του.

 Μια πρωτοβουλία, του Αλέξη Τσίπρα υπενθυμίζεται, που έρχεται σε μια κομβική –πολιτική ή οικονομική- συγκυρία για τις δύο …ατμομηχανές του Νότου, τη γαλλική και την ιταλική. Με την Αθήνα να θέτει παραλλήλως και τη δική της ατζέντα, όπως η στενότερη συνεργασία με κάποια μη ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου (Ισραήλ και αραβικά κράτη κυρίως). Όπως αναμένεται να θέσει και το Κυπριακό, παρόντος του Νίκου Αναστασιάδη, στο Κυπριακό στο οποίο παρατηρείται κινητικότητα τελευταία, ενώ θα φθάσει στη χώρα μας και ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Συμπερασματικώς, η Ελλάδα παίρνει ξανά διεθνείς πρωτοβουλίες, συντονίζει τον ευρωπαϊκό Νότο, επιπλέον προσπαθεί να αποκτήσει και πάλι το ρόλο της γέφυρας μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ρόλους στους οποίους μας είχε συνηθίσει κυρίως στη δεκαετία του ’80. Εν κατακλείδι, το κοστούμι της … ψωροκώσταινας είναι στενό για την Ελλάδα, θα προσπαθήσει να αποδείξει η κυβέρνηση Τσίπρα...

Νίκος Παπαδημητρίου

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: