13.9.16

Οι ηθοποιοί κατάσχεσαν τα συγγενικά τους δικαιώματα απ’ το Mega...



Δημήτρης Κανελλόπουλος

Θα αρχίσουμε από τα προφανή: το Mega που χρωστάει σε όποιον μιλάει ελληνικά δεν θα μπορούσε παρά να χρωστάει και στους ηθοποιούς. Και όχι μόνο σε εκείνους που έπαιζαν στα σίριαλ του καναλιού και παραμένουν απλήρωτοι, αλλά...
χρωστάει από την αρχή του 2015 και τα συγγενικά τους δικαιώματα.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 2121/93 «περί πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και πολιτιστικών θεμάτων», οι ηθοποιοί έχουν συστήσει Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης, τον «Διόνυσος - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών ΣΥΝ Π.Ε.» ώστε να αναλάβουν πλέον οι ίδιοι τη διαχείριση και προστασία των δικαιωμάτων τους. Το Mega λοιπόν οφείλει ήδη περισσότερα από 650 χιλιάδες ευρώ.

Δεν ξέρω αν τα θεωρούσαν χαμένα τα χρήματα αυτά, πιθανότατα ναι, ωστόσο ο «Διόνυσος» το έψαξε το θέμα και στο τέλος θα βγει κερδισμένος. Κατάφερε και ανακάλυψε χρήματα που προορίζονται για το Mega και, παραδόξως, δεν έχουν κατασχεθεί. Ούτε από τράπεζες, ούτε από άλλους προμηθευτές, ούτε από κανέναν.

Τα κατασχετήρια έγγραφαΤα κατασχετήρια έγγραφα
Κι έβγαλε ήδη δύο προσωρινές διαταγές πληρωμής. Από πού θα τα πάρουν; Από την εταιρεία «Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.» που είναι επιφορτισμένη να συγκεντρώνει χρήματα για τα τηλεοπτικά κανάλια από δικαιώματα εκπομπής.

Ολα μάλιστα ξεκίνησαν, όπως μας είπε η δικηγόρος Eλλη Ρούσσου που τρέχει με επιτυχία την υπόθεση (για λογαριασμό του «Διόνυσου»), από ένα δημοσίευμα της «Εφ.Συν.».

Πέρυσι, Αύγουστος, 2 του μηνός, 2015. Τότε αναφερθήκαμε εκτενώς με ρεπορτάζ μας στην τακτική της εταιρείας «Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.», ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Συγγενικών Δικαιωμάτων που στόχος του είναι να εισπράττει χρήματα για λογαριασμό των μελών του, το σύνολο των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας (Alpha, ANT1 TV, Μακεδονία TV, Mega, Star και ΣΚΑΪ).

«Δεν πληρώνουν συχνότητες, αλλά ζητούν... δικαιώματα» γράφαμε για την αξίωση της «Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.» να εισπράξει χρήματα από τα ξενοδοχεία, επειδή αυτά διαθέτουν συσκευές τηλεόρασης στα καταλύματά τους. Ξεκίνησε, σημειώναμε, δικαστικό αγώνα κατά ξενοδοχειακών μονάδων που διέθεταν τηλεόραση στα δωμάτια αλλά αρνούνταν να πληρώσουν.

Οι δικηγόροι της «Διόνυσος - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Ηθοποιών ΣΥΝ Π.Ε.» προχώρησαν σε κατασχέσεις εις χείρας τρίτων προς τα «Τηλεοπτικά Δικαιώματα Α.Ε.», μήπως και κάποια από τα χρήματα που έχει συγκεντρώσει η εταιρεία για λογαριασμό των καναλιών (του Mega εν προκειμένω) δεν είχαν αποδοθεί ακόμα. Μήπως και «τσίμπαγαν» κάποιο ποσόν και μετρίαζαν τη ζημιά.

Και, ω του θαύματος, τα χρήματα αυτά για το Mega παρέμεναν «ελεύθερα», δεν είχαν κατασχεθεί. Λόγω δε του γεγονότος πως το τελευταίο διάστημα το Mega παίζει αποκλειστικά επαναλήψεις ελληνικών σίριαλ, έχει συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσόν που αφορά το 1ο εξάμηνο του 2015 (184 χιλ. ευρώ) και το 1ο εξάμηνο του 2016 (367 χιλ. ευρώ).

Υπάρχουν δύο εκκρεμείς αγωγές του «Διόνυσου» κατά του Mega, η πρώτη από τις 28/12 πέρυσι και η δεύτερη από τις 26/8, φέτος. «Σεβαστό το αίτημα των εργαζόμενων του Mega και η αγωνία τους για την εργασία τους» λέει στην «Εφ.Συν.» ο Ρήγας Αξελός, ηθοποιός και γ.γ. του «Διόνυσου».

«Αλλά υπάρχει μία στρατιά ανθρώπων που στήριζαν το πρόγραμμα του καναλιού. Ηθοποιοί, σκηνοθέτες, μουσικοί, άνθρωποι που δεν είναι εργαζόμενοι του Mega με τη στενή έννοια του όρου αλλά ήταν αυτοί που έβγαζαν το πρόγραμμα.

Στους ηθοποιούς χρωστάει περισσότερα από 650 χιλιάδες ευρώ. Εχουμε κάνει σωρεία αγωγών και κατασχέσεις εις χείρας τρίτων».

Το Πρωτοδικείο Αθηνών συνεδρίασε στις 9/8/2016 κι εξέδωσε προσωρινή διαταγή υπέρ του «Διόνυσου». Μέχρι τη συζήτηση της αίτησης στις 22 Νοεμβρίου 2016, διατάχθηκε η δέσμευση ποσού ύψους 190 χιλ. ευρώ.

Στις 2/9/2016 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε και δεύτερη προσωρινή διαταγή για δέσμευση ενός ποσού 370 χιλ. ευρώ. Σύνολο 560 χιλιάδες ευρώ. Να δούμε πόσα θα εισπράξουν από αυτά στο τέλος οι ηθοποιοί. Ευελπιστούν να είναι όσο περισσότερα γίνεται.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: