14.10.16

Πάνω από 300 δισ. ευρώ θα πληρώσει το Λονδίνο για το Brexit ...


Οι "Financial Times" παρουσιάζουν τη «διατροφή» για το διαζύγιο Βρετανίας - ΕΕ...
Η Βρετανία είναι αντιμέτωπη με ένα λογαριασμό ως και 20 δισ. ευρώ για το διαζύγιο από την Ε.Ε., σύμφωνα με ανάλυση των Financial Times που δείχνει πως ο κοινός προϋπολογισμός του μπλοκ αναδεικνύεται ως ένα από τα μεγαλύτερα πολιτικά εμπόδια σε μια συμφωνία για το Brexit.


Πάνω από 300 δισ. ευρώ κοινών υποχρεώσεων θα πρέπει να ρυθμιστούν στο διαζύγιο, με...
βάση τους λογαριασμούς της Ε.Ε.

Είναι η κληρονομία κοινών οικονομικών υποχρεώσεων που φτάνουν δεκαετίες πίσω – από πληρωμές συντάξεων και πολυετών συμβολαίων μέχρι δεσμεύσεις για την χρηματοδότηση έργων υποδομής – τις οποίες οι Βρυξέλλες θα επιμείνουν ότι πρέπει να τηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το τεράστιο μέγεθος του προβλεπόμενου ποσού, που για κάποιους αξιωματούχους της Ε.Ε. είναι πολύ χαμηλό, απειλεί να δηλητηριάσει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της χώρας και να εκτροχιάσει τη μετάβαση στο Brexit και σε μια εμπορική συμφωνία, σύμφωνα με διάφορους ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους που μετέχουν στη διαδικασία.

Η πρόβλεψη των 20 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το μερίδιο της Βρετανίας σε πολυετείς υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων απλήρωτων πιστώσεων στον κοινοτικό προϋπολογισμό ύψους 241 δισ. ευρώ, υποχρεώσεων για συντάξεις που αγγίζουν τα 63,8 δισ. ευρώ και μελλοντικών συμβατικών και άλλων δεσμεύσεων για δαπάνες που ανέρχονται σε 32 δισ. ευρώ.

Oι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές πιθανότατα θα αντιδράσουν με άσχημο τρόπο στην είδηση ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν δισεκατομμύρια στερλίνες στην Ευρώπη για το Brexit. Ένας υπουργός δήλωσε: «Θα πρέπει να τους το εξηγήσουν με προσεκτικό τρόπο, να τους εξηγήσουν τι θα πάρουμε ως αντάλλαγμα για την πρόσβαση στις αγορές».

Η στερλίνα βούτηξε σε ιστορικό χαμηλό την Τρίτη, σύμφωνα με έναν σταθμισμένο δείκτη της Τράπεζας της Αγγλίας, καθώς οι αγορές προεξοφλούν την πιθανότητα ενός σκληρού Brexit και την προοπτική δύσκολων διαπραγματεύσεων με την υπόλοιπη Ε.Ε.

Ο Iain Begg, ειδικός του London School of Economics σε ζητήματα προϋπολογισμού της Ε.Ε. που περιέγραψε τη βάση των υπολογισμών των FT για το λογαριασμό των 20 δισ. ευρώ ως «απολύτως λογική», ανέφερε ότι η μάχη για τον προϋπολογισμό θα είναι ένα «battle royal».

H ανάλυση των FT είναι η πρώτη απόπειρα να υπάρξει μια πλήρης ποσοτικοποίηση των υποχρεώσεων του Ηνωμένου Βασιλείου στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., ένα ζήτημα που αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής στις επίσημες διαπραγματεύσεις για την έξοδο.

Mέχρι σήμερα, οι οικονομικές αναλύσεις που έχουν γίνει για το Brexit από οντότητες όπως το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν λάβει πλήρως υπόψη το κόστος της ρύθμισης των υποχρεώσεων για τον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Είναι αδύνατο να υπολογιστεί ο ακριβής λογαριασμός και θα εξαρτηθεί από την πολιτική συμφωνία που θα γίνει. Ωστόσο, αξιωματούχοι από τέσσερις χώρες της Ε.Ε. που εξέτασαν τους υπολογισμούς των FT ανέφεραν πως αποτελούν μια εύλογη αποτύπωση των ποσών που διακυβεύονται. Ορισμένοι αμφισβήτησαν κάποιες υποθέσεις που μειώνουν τον τελικό λογαριασμό, υποστηρίζοντας πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να καλύψει όλες τις δεσμεύσεις του για τις δαπάνες, όχι μόνο ως το 2019, αλλά ως τη λήξη του μακροπρόθεσμου προϋπολογισμού της Ε.Ε. το 2020.

Το Brexit ανοίγει μια τρύπα στο λογαριασμό της Ε.Ε., με δυνητικά βαθιές πολιτικές συνέπειες. Φέρνει τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες με καθαρή συνεισφορά αντιμέτωπες με το δίλημμα να καλύψουν το κενό που θα δημιουργηθεί ή να ακυρώσουν προγράμματα που οι Βρυξέλλες και οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης βλέπουν ως νομικά δεσμευτικές υποσχέσεις.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

πηγη tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: