3.10.16

Ανοιγμα στους νέους, «μαύρο» στους παλιούς με 4 τροπολογίες...

Ανοιγμα στους νέους, «μαύρο» στους παλιούς με 4 τροπολογίεςΣε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης μπήκαν από την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση και τα κανάλια που δεν εξασφάλισαν τηλεοπτική άδεια, εξαπολύοντας μαζικά πυρά ο ένας εναντίον του άλλου. 

Η μάχη μέχρις εσχάτων, με τη λογική «ο θάνατός σου, η ζωή μου», ξεκίνησε όταν οι...
ιδιοκτήτες των μη αδειοδοτημένων σταθμών πληροφορήθηκαν ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει μια δέσμη ρυθμίσεων με την οποία μπαίνει οριστικά «μαύρο» στα κανάλια αυτά, πριμοδοτώντας ταυτόχρονα τους τέσσερις σταθμούς που υπερθεμάτισαν στον σχετικό διαγωνισμό. 

Παράλληλα, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ξεκίνησαν σειρά ενημερωτικών επαφών με τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών που κατέβαλαν ήδη την πρώτη δόση των προσφορών τους, προκειμένου να τους ενημερώσουν για τις αλλαγές που προετοιμάζουν στο πλαίσιο κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης, αλλά και να τους καθησυχάσουν ότι η επένδυσή τους δεν θα κινδυνεύσει χάρη σε μια σειρά ρυθμίσεων που προωθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. 

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», η κυβέρνηση έχει έτοιμες και θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή τέσσερις τροπολογίες, με τις οποίες θα καθιστά τους νέους καναλάρχες απόλυτα κυρίαρχους στη διαφημιστική αγορά. Επειτα από 15 ημέρες, εξάλλου, η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τη νέα πλατφόρμα για την εποπτεία του συνόλου της κρατικής διαφήμισης στα ΜΜΕ, για την οποία όμως εκδηλώνουν ζωηρές επιφυλάξεις διαφημιστές και κανάλια. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει νέος γύρος διαβουλεύσεων για την τροποποίηση ορισμένων ρυθμίσεων.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί να διασπάσει και το εχθρικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί εναντίον της από τα κανάλια, προωθώντας άμεσα ρυθμίσεις για τη διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών το αργότερο ως τα τέλη Νοεμβρίου. 

Αφού ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα και τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» των τριών οριστικών υπερθεματιστών, αλλά και τον πρώτο έλεγχο της περιουσιακής κατάστασης του Ιβάν Σαββίδη, η κυβέρνηση καταθέτει αυτή την εβδομάδα στη Βουλή τέσσερις τροπολογίες με τις οποίες δημιουργεί ένα προνομιακό οικονομικό και διαφημιστικό περιβάλλον για τα τρία κανάλια που κατέθεσαν ήδη την πρώτη δόση (ΣΚΑΪ, ΑΝΤ1 και ALTER EGO), αλλά και για τον τηλεοπτικό σταθμό του Ιβάν Σαββίδη, που υλοποίησε τη δέσμευσή του και κατέθεσε την πρώτη δόση των 20,5 εκατ. ευρώ την Παρασκευή.

Οι τροπολογίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τροπολογίες αυτές θα θεσπίζουν:

- Απαγόρευση στα κρατικά κανάλια (ΕΡΤ) να δέχονται στο εξής διαφημίσεις με την αιτιολογία ότι επιχορηγούνται από το Δημόσιο και τους συνδρομητές της ΔΕΗ. Η ρύθμιση αυτή αναμένεται να προκαλέσει σύγκρουση της κυβέρνησης με τους συνδικαλιστές της ΕΡΤ που αντιδρούν τονίζοντας ότι η κυβέρνηση αποδυναμώνει την κρατική τηλεόραση για να ενισχύσει τα ιδιωτικά κανάλια.

- Καθιέρωση των τεσσάρων καναλιών που κατέχουν άδεια γενικού περιεχομένου ως των μοναδικών που θα μπορούν να εκπέμπουν πανελλαδικά. Οπως θα αναφέρει η ρύθμιση, τυχόν αδειοδότηση περιφερειακών ή θεματικών καναλιών στο μέλλον θα αφορά μόνο σταθμούς τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας και όχι πανελλαδικής. Ταυτόχρονα θα απαγορεύεται η δικτύωση μεταξύ περιφερειακών σταθμών για περισσότερο από τρεις ώρες ημερησίως.

- Δεν θα αναγνωρίζεται στο εξής ως φορολογική δαπάνη η διαφημιστική δαπάνη σε μη αδειοδοτημένους σταθμούς. Στην πραγματικότητα καταργείται η δυνατότητα διαφήμισης από διαφημιστικές εταιρείες σε σταθμούς που δεν εξασφάλισαν άδεια. Με τη διάταξη αυτή καθίσταται απαγορευτική η διαφημιστική δαπάνη σε μη αδειοδοτημένους σταθμούς από όλες τις μεγάλες εταιρείες και τις θυγατρικές πολυεθνικών στην Ελλάδα που διανέμουν κάθε χρόνο περίπου το 80% του συνόλου των διαφημιστικών κονδυλίων.

- Θα θεσπίζεται όλο το κανονιστικό πλαίσιο για την έκδοση των αδειών, προβλέποντας ότι αρμόδια για τα ζητήματα αυτά είναι η ΓΓΕΕ και όχι το ΕΣΡ.

Σύμφωνα με τα νομικά επιτελεία των καναλιών, η διάταξη αυτή θα εγείρει νέα ζητήματα αντισυνταγματικότητας. Ταυτόχρονα θα θεσπίζονται η υποχρέωση της DIGEA να μεταδίδει πρόγραμμα μόνο αδειοδοτημένων σταθμών και η καθιέρωση αυστηρών ποινικών κυρώσεων και προστίμων σε περίπτωση παράβασης. Με τις ρυθμίσεις αυτές επιχειρεί να διασπάσει τα κανάλια σε δύο κατηγορίες -αδειοδοτημένα και μη- έτσι ώστε οι αντιδράσεις να είναι λιγότερες όταν διατάξει τη διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών, δηλαδή των MEGA, STAR και ALPHA. 

Φαίνεται ότι, παρά το αρχικό πλάνο να παραταθεί η λειτουργία όλων των σταθμών, η κυβέρνηση αλλάζει σχέδιο διαπιστώνοντας πόσο εχθρικό έχει γίνει γι’ αυτήν το τηλεοπτικό τοπίο και προσανατολίζεται πλέον στην οριστική διακοπή λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών, το αργότερο ως τα τέλη Νοεμβρίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των νομικών επιτελείων των καναλιών, η κυβέρνηση δεν θα περιμένει καν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κύρια προσφυγή περί αντισυνταγματικότητας του σχετικού νόμου, θεωρώντας ότι η απόρριψη όλων των ασφαλιστικών μέτρων μέχρι σήμερα της λύνει τα χέρια για να προχωρήσει στην οριστική αδειοδότηση και παράλληλα στη διακοπή της λειτουργίας των μη αδειοδοτημένων σταθμών.

Μετά την καταβολή της πρώτης δόσης και από τον Ιβάν Σαββίδη, η κυβέρνηση θα αναθέσει στην εταιρεία Grant Thornton τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του επιχειρηματία και εντός των προσεχών δέκα ημερών θα προχωρήσει στην έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα παραχωρεί οριστικές άδειες λειτουργίας στους τέσσερις υπερθεματιστές.  

Τι αλλάζει στη διαφήμιση 

Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης των σταθμών, η κυβέρνηση προχωρά και στην αλλαγή του κανονιστικού πλαισίου για την κατανομή της διαφήμισης στην Ελλάδα, με ειδικό νόμο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς περιέγραψε τις βασικές διατάξεις του νέου νόμου για τη διαφήμιση, η οποία προκαλεί ήδη σημαντικές αντιδράσεις και για τον λόγο αυτό ξεκίνησε νέος γύρος διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τα κόμματα που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ελέγξει το σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Παππά, οι νέες ρυθμίσεις για τη διαφήμιση θα προβλέπουν:

- Την εφαρμογή ενός συστήματος αποτύπωσης σε πραγματικό χρόνο της κυκλοφορίας των εφημερίδων, καθώς και ενός σύγχρονου τρόπου μέτρησης της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας ώστε να μη νοθεύεται ο ανταγωνισμός.

- Τη διαμόρφωση ενός μητρώου περιφερειακού Τύπου με στόχο την πλήρη -και για πρώτη φορά- εφαρμογή των διατάξεων για την απόδοση της κρατικής διαφήμισης στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.

- Την εφαρμογή ενός συστήματος εντοπισμού φαινομένων λογοκλοπής στο Διαδίκτυο στο πλαίσιο του μητρώου online media, με στόχο την προστασία των δημιουργών και την καταπολέμηση του αθέμιτου πλουτισμού από συμμορίες που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να εκβιάσουν επιχειρηματικούς και πολιτικούς παράγοντες.

- Την αποτελεσματική εποπτεία της κρατικής διαφήμισης από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας...

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο πατήστε ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: