15.10.16

Τσίπρας: Κρίσιμοι οι επόμενοι τρεις μήνες...


Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα του Συνεδρίου του κόμματος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τονίζοντας ότι...
οι επόμενοι τρεις μήνες θα είναι κρίσιμοι και θα κρίνουν πολλά. 

«Έχουμε όλα τα μέτωπα ανοιχτά... από πολιτική επιλογή», είπε ο πρωθυπουργός και μίλησε καταρχάς για τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους-δανειστές, την οικονομία και το ελληνικό δημόσιο χρέος. Για άλλη μία φορά, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι συμφωνίες θα πρέπει να τηρούνται.

«Όπως τηρούμε εμείς τη συμφωνία το ίδιο περιμένουμε και από τους θεσμούς και τους εταίρους μας. Οι ολιγωρίες, η παρέλκυση και οι μεταθέσεις δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ανεκτές...», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταφέρει να οικοδομήσει «σταθερές συμμαχίες» στην Ευρώπη. 

Αναφερόμενος στο εσωτερικό μέτωπο, τόνισε πως «ζούμε ένα διαρκές μιντιακό πραξικόπημα» από την ημέρα της δημοπρασίας για τις άδειες. Μίλησε για διαρκή άρνηση συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από πλευρά της αντιπολίτευσης και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα να μην ξαναμπλοκάρουν τη διαδικασία για το ΕΣΡ, αλλιώς αναλαμβάνουν πλήρως μια τεράστια πολιτική ευθύνη. 

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι «θέλουμε ένα κόμμα ανοιχτό, μαζικό» και «ταυτόχρονα αριστερό». 

Χαρακτηριστικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού

⇒ Το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έγινε τόπος ενός γόνιμου διαλόγου και προβληματισμού. 

⇒ Οι τρεις επόμενοι μήνες συντρόφισσες και σύντροφοι θα κρίνουν πολλά. Θα είναι τρεις δύσκολοι μήνες. Έχουμε σήμερα όλα τα μέτωπα ανοιχτά. Τα εσωτερικά και τα εξωτερικά.  Και αυτό όχι από λάθος ή από αμέλεια αλλά από πολιτική επιλογή. Από επιλογή να μην γίνουμε διαχειριστές της μιζέριας. 

⇒ Γιατί η ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να έχει πρόσημο. Στο εσωτερικό, για να μη γίνουμε και εμείς κομπάρσοι και μαριονέττες της της εγχώριας ολιγαρχίας και της διαπλοκής... Και έξω, γιατί είναι κρίσιμες οι επόμενες διαπραγματεύσεις, γιατί το σχέδιο μας είναι συγκεκριμένο. 

⇒ Ολοκληρώσαμε την πρώτη αξιολόγηση βάζοντας τα δύσκολα μπροστά. Στοχεύουμε να ολοκληρώσουμε άμεσα την δεύτερη αξιολόγηση. Αλλά όπως τηρούμε εμείς τη συμφωνία το ίδιο περιμένουμε και από τους θεσμούς και τους εταίρους μας. Οι ολιγωρίες, η παρέλκυση και οι μεταθέσεις δεν μπορούν και δεν θα γίνουν ανεκτές. Διεκδικούμε άμεσα όσα η Συμφωνία προβλέπει.

⇒ Έχουμε καταφέρει να οικοδομήσουμε σταθερές συμμαχίες στην Ευρώπη.  Με τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου κάναμε ένα ιστορικό βήμα. Οι χώρες της περιφέρειας για πρώτη φορά συζητούν και συντονίζουν τον βηματισμό τους. 

⇒ Όλοι στην Ευρώπη αναγνωρίζουν ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους πρέπει να επιλυθεί. Το ίδιο και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο χρόνος της επίλυσης είναι όμως κρίσιμος. Είναι μέρος της στρατηγικής για την έξοδο από τη κρίση.

⇒ Οι συμφωνίες είναι για να τηρούνται. Διαφορετικά δεν υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ εταίρων αλλά διευθετήσεις υποταγής. Και αυτές οι διευθετήσεις είναι εύθραυστες. Εξαιρετικά εύθραυστες. 

⇒ Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι από τις 30/8, την ημέρα της δημοπρασίας για τις άδειες ζούμε μια παρατεταμένη περίοδο δημοψηφίσματος. Έναν ολοκληρωτικό πόλεμο παραπληροφόρησης.  Ένα διαρκές μιντιακό πραξικόπημα. 

⇒ Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Θα χρησιμοποιήσω μια φράση του αείμνηστου Ηλία Ηλιού: Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα. Και θα καταλάβουν καλά ότι οι μέρες της αφθονίας και της ασυδοσίας τους είναι παρελθόν. 

⇒ Tα παιχνίδια με τους θεσμούς δεν αρμόζουν στην δημοκρατία. Και το ίδιο ισχύει σε ότι αφορά τη διαρκή άρνηση συγκρότησης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο καλώ και από αυτό εδώ το βήμα τόσο τη ΝΔ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμβάλουν εποικοδομητικά στη νέα προσπάθεια για τη συγκρότησή του. Αλλά επίσης να γνωρίζει η αντιπολίτευση: Αν ακόμα και τώρα την ύστατη στιγμή επιχειρήσουν να ξαναμπλοκάρουν το ΕΣΡ αναλαμβάνουν πλήρως μια τεράστια πολιτική ευθύνη. Και επίσης να γνωρίζουν ότι η δημοκρατία ούτε μπλοκάρεται ούτε μποϋκοτάρεται. Οι νόμοι του κράτους θα εφαρμοστούν. 

⇒ Το επόμενο διάστημα έχουμε να διαχειριστούμε και άλλα πολύ σημαντικά και κρίσιμα θέματα. Η χώρα μας βρίσκεται ως τελευταίο οχυρό σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή. Πρώτα και κύρια το προσφυγικό. Που μέσα από τις δυσκολίες η Ελλάδα, η κυβέρνηση αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αρχές και αξίες.

⇒ Έχουμε όμως μπροστά μας και τις συνομιλίες για το Κυπριακό. Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης και στηρίζουμε αταλάντευτα τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης. Αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε: Δεν θέλουμε μια λύση για τη λύση. Θέλόυμε λύση δίκαιη και βιώσιμη. 

⇒ Το μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Το μέτωπο των συγκρουόμενων κοινωνικών σχεδίων για το πρόσημο της ανάπτυξης. Το μέτωπο της διαπλοκής και της διαφθοράς. Αλλά σε όλα τα μέτωπα παλεύουμε με σθένος και κερδίζουμε σημαντικές μάχες.

⇒ Και ο πόλεμος συνεχίζεται. Για να τον κερδίσουμε χρειαζόμαστε ένα κόμμα ισχυρό, μαζικό, οργανικά δεμένο με την κοινωνία. Τους αγώνες, τις αγωνίες και τις προσδοκίες της. 

⇒ Έχουμε μπροστά μας τεράστιες προκλήσεις: 

Την ανοικοδόμηση της νεολαίας μας... 
Την ισχυροποίηση των τοπικών οργανώσεων για να είμαστε έτοιμοι για τις περιφερειακές και αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019... 
Έχουμε μπροστά μας, επίσης, τη μεγάλη μάχη στα εργασιακά. Που δεν είναι μόνο μάχη στη διαπραγμάτευση. Αλλά είναι μια καθημερινή μάχη στους χώρους εργασίας κόντρα στην αυθαιρεσία, την τρομοκρατία και τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. 
⇒ Θέλουμε λοιπόν κόμμα ανοιχτό. Κόμμα μαζικό. Γίνεται λοιπόν αυτό το μαζικό και ανοιχτό κόμμα να είναι ταυτόχρονα και αριστερό; Ε λοιπόν γίνεται. 

⇒ Να συσπειρώσουμε στις τάξεις μας όλες τις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας. Με εμπιστοσύνη στους πολλούς αλλά και με εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις. 

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: