13.10.16

Φοιτητική στέγη μόνο με ανταποδοτική δωρεάν εργασία(;)...

Από πρόσφατη ανοιχτή ημέρα γνωριμίας με το Πολυτεχνείο ΚρήτηςΜείζον ζήτημα έχει δημιουργηθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά για την πρόβλεψη του Ιδρύματος περί ανταποδοτικής εργασίας των οικονομικά αδύναμων πρωτοετών φοιτητών ώστε να...
αποκτήσουν δικαίωμα στη φοιτητική στέγη.

Για το θέμα έχει υπάρξει ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης και της Πρυτανείας του Ιδρύματος.

Την αποκάλυψη ότι η ρήτρα της ανταποδοτικής εργασίας περιλαμβάνεται πλέον στον οδηγό σπουδών για τους πρωτοετείς του Ιδρύματος έκανε η φοιτητική παράταξη εκδίδοντας την παρακάτω ανακοίνωση:

Για μία ακόμη χρονιά ένα από τα θέματα που απασχολούν τους φοιτητές είναι το αν θα καταφέρουν να μείνουν στα Χανιά και να συνεχίσουν τις σπουδές τους. 

Ο αριθμός των αιτήσεων για στέγαση είναι και φέτος υπερδιπλάσιος των δωματίων στην εστία. 

Η Σύγκλητος βάζει, την ίδια ώρα, τη μέριμνα σε δεύτερη μοίρα, καθώς είναι πολύ πιθανό να μην καλυφθούν όλες οι αιτήσεις, οι οποίες δεν προβλέπεται να καλυφθούν εξ’ ολοκλήρου ούτε όταν θα χτιστεί η β’ φάση της εστίας. 

Από πέρσι, γίναμε μάρτυρες, του κοψίματος του επιδόματος ενοικίου και την παροχή μέσω ανταποδοτικής εργασίας, που μετά από κινητοποιήσεις του συλλόγου έμεινε μόνο στα χαρτιά.

Φέτος, έρχεται να γίνει κανόνας η ανταποδοτική εργασία στο Πολυτεχνείο, με τη θέσπισή της στον οδηγό για πρωτοετείς, με φοιτητές να πρέπει να δουλέψουν για το αυτονόητο δικαίωμά τους, τη δωρεάν στέγαση. 

Με αυτόν τον τρόπο η διοίκηση στηρίζει έμπρακτα τις κατευθύνσεις του υπουργείου και επιχειρεί να συγκαλύψει τις ελλείψεις προσωπικού του ιδρύματος, με μαύρη και απλήρωτη εργασία, όταν ήδη μεγάλο μέρος των φοιτητών αναγκάζεται να δουλέψει εν μέσω οικονομικής κρίσης για να σπουδάσει. 

Ταυτόχρονα επιλέγει, υπό πλήρη αδιαφάνεια, να διαθέσει την περιουσία του ιδρύματος σε εγκαταστάσεις νεανικής επιχειρηματικότητας, ενώ τα εργαστήρια των σχολών είναι ελλιπή από εξοπλισμό και προσωπικό.

Οι φοιτητές αποτελούν σημαντικό και ενεργό κομμάτι της χανιώτικης κοινωνίας και η διοίκηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να παίζει με τις σπουδές τους εφαρμόζοντας τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που διαλύουν ό,τι έχει απομείνει όρθιο στο ελληνικό πανεπιστήμιο.

Για να μην είμαστε συμμέτοχοι σε αυτό ο καθένας και η καθεμιά μας χρειάζεται να υποστηρίξει τον δημόσιο δωρεάν χαρακτήρα της παιδείας που τόσο έχει πληγεί. Όπως πέρσι στην αρχή της χρονιάς, που μόνο ύστερα από συνελεύσεις και συνεχείς κινητοποιήσεις του ενιαίου συλλόγου φοιτητών καταφέραμε να κερδίσουμε τη μείωση της τιμής της κάρτας λεωφορείου, έτσι και φέτος να βάλουμε τις ανάγκες μπροστά και μέσα από τον συλλογικό δρόμο να παλέψουμε για την παιδεία των αναγκών μας!

Δεν θα αφήσουμε κανένα συμφοιτητή μας να μείνει στο δρόμο, ούτε να εργάζεται παράνομα για ένα επίδομα που δικαιούται. 

Απαιτούμε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις στέγασης και να δοθεί ολόκληρο το επίδομα ενοικίου, για 12 και όχι για 6 μήνες, με αυξημένο ποσό, μέσω κονδυλίων του κράτους σε όσους έχουν κάνει αίτηση!

Απαντώντας στην ανακοίνωση των φοιτητών η Πρυτανεία του Πολυτεχνείου εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η Φοιτητική Εστία του Πολυτεχνείου Κρήτης κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν στο Ίδρυμα λειτουργούσαν 3 Σχολές με περίπου 500 φοιτητές και μπορεί να φιλοξενήσει μόνο 76 φοιτητές.

Σήμερα, στο Πολυτεχνείο Κρήτης φοιτούν περισσότεροι από 4.500 προπτυχιακοί και σχεδόν 1.000 μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες. Κατά συνέπεια, μόνο το 1,2 % των φοιτητών μας μπορεί να έχει τελικά πρόσβαση στην εστία, δηλαδή πολύ λιγότεροι από αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Το όραμα της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης είναι η στέγαση να μην αποτελεί εμπόδιο για κανένα φοιτητή που θέλει να σπουδάσει στο Ίδρυμα, καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούμε να προσελκύσουμε τους καλύτερους φοιτητές.

Με αυτό το στόχο, αναζητήσαμε μεθοδικά οριστική λύση στο πρόβλημα, η οποία είχε σαν αρχική βάση της τη μελέτη από τις τεχνικές υπηρεσίες του ΠΚ, ενός νέου τύπου κτιριακού συγκροτήματος που θα χαρακτηρίζεται από ευκολία στην προσαρμογή του και χαμηλό κόστος κατασκευής και συντήρησης.

Στη συνέχεια καταβλήθηκε εντατική προσπάθεια να εξασφαλιστούν επαρκείς χρηματοδοτικοί πόροι μεσούσης της χειρότερης δημοσιονομικής συγκυρίας.

Σήμερα, δίνουμε επιτέλους λύση στο χρόνιο αυτό πρόβλημα με μια σειρά από δράσεις:

·       Έχει αρχίσει από το Σεπτέμβριο η ανέγερση της β' φάσης της φοιτητικής εστίας, χωρητικότητας 60 διαμερισμάτων. Τα πρώτα διαμερίσματα θα είναι διαθέσιμα από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, 2017-18.

·       Με βάση το διαθέσιμο προϋπολογισμό και την έκπτωση που επιτεύχθηκε κατά τη δημοπράτηση της β' φάσης, οι υπηρεσίες του Ιδρύματος έχουν ήδη προχωρήσει στην αναμόρφωση του τεχνικού δελτίου του έργου ώστε την ερχόμενη άνοιξη να προκηρυχθεί η επέκταση της χωρητικότητας της εστίας με άλλα 30 διαμερίσματα.

·       Έχουμε ήδη προχωρήσει στις απαραίτητες διαδικασίες ωρίμανσης και έχουμε λάβει τις αρχικές εγκρίσεις μέσω του προγράμματος χρηματοδότησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ανέγερση 3 ακόμα συγκροτημάτων, 2 επιπλέον για προπτυχιακούς συνολικής δυναμικότητας 120 διαμερισμάτων και 1 για μεταπτυχιακούς φοιτητές 45 διαμερισμάτων.

Μέσω αυτών των δράσεων, δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα της στέγασης φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, καθώς η φοιτητική εστία θα έχει συνολική χωρητικότητα 333 διαμερισμάτων. Η χωρητικότητα αυτή υπερκαλύπτει κατά 50% τον αριθμό των 220 φετινών δικαιούχων στέγασης, ώστε να καλύψει την αναπτυξιακή πολιτική των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και μέχρις ότου υλοποιηθούν οι ανωτέρω δράσεις, ένας αριθμός δικαιούχων στέγασης δεν μπορεί να φιλοξενηθεί στη φοιτητική εστία. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, επίδομα στέγασης μπορεί να δοθεί μόνο από την Πολιτεία. Το ύψος του επιδόματος είναι χαμηλό για περιοχές με υψηλό κόστος διαβίωσης, όπως τα Χανιά, και η Πρυτανεία του Ιδρύματος θα εισηγηθεί στο Υπουργείο Παιδείας την αύξησή του.

Επιπρόσθετα, όπως έγινε και πέρυσι, το Ίδρυμα ενισχύει τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές μέσω ανταποδοτικών υποτροφιών, στο πλαίσιο των προβλέψεων του νόμου. Αυτές παρέχονται έναντι απασχόλησης των φοιτητών σε υπηρεσίες του Ιδρύματος μέσα στην Πανεπιστημιούπολη, όπως για παράδειγμα στη Βιβλιοθήκη, και περιλαμβάνουν όλες τις νόμιμες κρατικές εισφορές.

Η απασχόληση αυτή είναι για ελάχιστες ώρες την εβδομάδα, δεν επιβαρύνει τους φοιτητές στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις και αποτελεί κοινή πρακτική των ελληνικών και ευρωπαϊκών πανεπιστημίων»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: