16.10.16

«Αυτά που λέει ο Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης είναι απειλή για την Ευρώπη»...

Ο συμπρόεδρος του κόμματος Δημοκρατική Ενωση (PYD), Σάλεχ Μουσλέμ, βρέθηκε στην Αθήνα προερχόμενος από τις Βρυξέλλες ως προσκεκλημένος στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια...
κρίσιμη στιγμή για το κουρδικό ζήτημα, τη Συρία και το Ιράκ.

Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας παραχώρησε κοινή συνέντευξη στην «Εφ.Συν.», την «Καθημερινή» και το «Βήμα» και τόνισε πως «οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης αποτελούν απειλή και δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο του ίδιου και της ελίτ που κυβερνά την Τουρκία»

Ο Σάλεχ Μουσλέμ εκτιμά ότι η εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία δεν έγινε για να καταπολεμηθεί το «Ισλαμικό κράτος», όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα. «Πρόκειται για ψέμα. Η Τουρκία είναι εκ των ιδρυτών του “Ισλαμικού κράτους”. Ποτέ δεν θα πολεμήσει εναντίον τους. Αυτό που θέλει η Τουρκία είναι να κόψει τον κουρδικό διάδρομο στη Βόρεια Συρία και να υπονομεύσει την απελευθέρωση της Ράκα την οποία προετοίμαζαν οι δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας και η διεθνής συμμαχία

    Και μόνο που θέτει ζήτημα της συνθήκης που υπεγράφη έναν αιώνα πριν, είναι απόδειξη των προθέσεών του και του τρόπου σκέψης του. Θέλει να αναβιώσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία και να επεκταθεί προς όλες τις κατευθύνσεις.

    Αυτό είναι φανερό σε όλους. Αυτά που λέει για τη Λωζάννη αποτελούν απειλή και για την ίδια την Ευρώπη. Αυτό που έκαναν στην Κύπρο θα ήθελαν, αν μπορούσαν, να το κάνουν και σε κάποια άλλα νησιά.

    Είναι επικίνδυνος. Αν δεν θέλει να αλλάξει τα σύνορα, γιατί πήγε ο στρατός του στο Ιράκ, γιατί εισέβαλε στη Συρία; Γιατί στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς που τώρα κατέχει, όλα τα κυβερνητικά κτίρια έχουν την τουρκική σημαία και όχι, έστω, τη σημαία της συριακής αντιπολίτευσης;

Ο Σάλεχ Μουσλέμ εκτιμά ότι η εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία δεν έγινε για να καταπολεμηθεί το «Ισλαμικό κράτος» όπως ισχυρίζεται η Αγκυρα. «Πρόκειται για ψέμα. Η Τουρκία είναι εκ των ιδρυτών του “Ισλαμικού κράτους”. Ποτέ δεν θα πολεμήσει εναντίον τους.

Αυτό που θέλει η Τουρκία είναι να κόψει τον κουρδικό διάδρομο στη Βόρεια Συρία και να υπονομεύσει την απελευθέρωση της Ράκα (της άτυπης “πρωτεύουσας” του “Ισλαμικού κράτους” στη Συρία), την οποία προετοίμαζαν και ήταν έτοιμες να ξεκινήσουν επιχειρησιακά οι δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας και η διεθνής συμμαχία.

Για να απελευθερωθεί η Ράκα, πρέπει πρώτα να αποκοπούν οι διάδρομοι ανεφοδιασμού που είναι δύο. Ενας προς Βορρά, προς την Τουρκία, στη γραμμή Τζαραμπλούς-Αζάζ, και ο άλλος προς τη Μοσούλη του Ιράκ. Η Τουρκία φοβάται ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις θα απέκοπταν αυτόν τον δρόμο.

Γι’ αυτό και εισέβαλε στρατιωτικά στη Συρία και κατέλαβε συριακό έδαφος για να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο με το “Ισλαμικό κράτος”. Τα εδάφη που κατέλαβε δεν είναι τουρκικά, δεν είναι δικά της, είναι συριακό έδαφος, ανήκουν στη Ροζάβα και ίσως όχι τώρα, αλλά σε έναν χρόνο ή δύο, θα αποκατασταθούν. Ολοι είδαν πώς εισέβαλαν οι Τούρκοι στην Τζαραμπλούς την οποία κατείχε το “Ισλαμικό κράτος”. Οι τρομοκράτες ξύρισαν τα γένια τους και άλλαξαν όνομα, έπαιξαν θέατρο».

• Είχε πάρει όμως η Τουρκία «πράσινο φως» από τους Αμερικανούς και τους Ρώσους για την εισβολή; Και ποιο είναι το όραμα των Κούρδων για τη Συρία;

«Η τουρκική πολιτική υλοποιείται με εκβιασμούς. Με δούναι και λαβείν. Δείτε τι έγινε με τους πρόσφυγες. Εκβίασαν την Ε.Ε. Είπαν στις Βρυξέλλες ότι αν δεν πάρουν τα ανταλλάγματα που ήθελαν, θα ανοίξουν τις ροές των προσφύγων. Ακόμη και τους Αμερικανούς εκβιάζουν. Τους είπαν ότι αν δεν επέτρεπαν να εισβάλουν στη Συρία, θα τους έκοβαν το ρεύμα στην αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ. Αυτός είναι ο τρόπος που κάνει πολιτική η Τουρκία.

Δεν ξέρω τι συζήτησαν με τους Αμερικανούς και τους Ρώσους. Αλλά, ακόμη και το συριακό καθεστώς σιώπησε στην εισβολή. Γνωρίζουμε ότι Τούρκοι και Σύροι αξιωματούχοι του καθεστώτος έκαναν μυστικές συναντήσεις στην Αλγερία αλλά και σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ωστόσο δεν γνωρίζουμε τι έχει συμβεί κάτω από το τραπέζι.

Το δικό μας σχέδιο, το οποίο υλοποιούμε, δεν αφορά μόνο τη Ροζάβα, αφορά όλη τη Συρία. Θέλουμε μια σταθερή, δημοκρατική Συρία για όλους τους πολίτες. Ισως αύριο σε συνεργασία με το αραβικό έθνος να το εφαρμόσουμε σε όλη τη Συρία, ένα αποκεντρωμένο μοντέλο με ομοσπονδιακή μορφή, στην οποία θα ζουν αρμονικά όλες οι εθνότητες και οι συνιστώσες της χώρας.

Κούρδοι, Αραβες, Ασύριοι, Χριστιανοί, Γεζήδες, όλοι όσοι ζούσαν δίπλα δίπλα εδώ και αιώνες στη Μεσοποταμία. Ο κουρδικός λαός της Ροζάβα δεν θα μπορούμε να ζήσουμε εν ειρήνη αν υπάρχει παρουσία του “Ισλαμικού κράτους” στην περιοχή, γιατί έχουν σκοπό τους να μας εξοντώσουν.

Δεν έχει σημασία αν είναι στη Ράκα ή τη Μοσούλη, εμείς πρέπει να τους πολεμήσουμε. Ακόμη και την παρουσία τους στην Ευρώπη εμείς την εκλαμβάνουμε ως απειλή τόσο για εμάς, τους Κούρδους, όσο και για την ανθρωπότητα».

Αυτές τις μέρες, αναμένεται να αρχίσει η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης και απελευθέρωσής της από το «Ισλαμικό κράτος». Ο ιρακινός στρατός, ιρανικές πολιτοφυλακές και Κούρδοι είναι έτοιμοι να πάρουν μέρος στις επιχειρήσεις. Ωστόσο, η Αγκυρα προσπαθεί να μη λάβουν μέρος οι κουρδικές δυνάμεις και έχει στείλει στρατεύματα εντός του ιρακινού εδάφους, στη βάση Μπασίκα, βόρεια της Μοσούλης.

Παρά την αντίδραση της ιρακινής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αμπάντι, οι Τούρκοι αρνούνται να αποχωρήσουν. Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι οι δυνάμεις της έχουν προσκληθεί από τον ηγέτη των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί.

• Τους κάλεσε τους Τούρκους ή όχι;

Η Μπασίκα είναι έξω από τα εδάφη του. Πώς μπορεί λοιπόν να προσκαλεί τους Τούρκους σε ξένο έδαφος; Ο,τι συμβαίνει στην Μπασίκα είναι το ίδιο με ό,τι έγινε στην Τζαραμπλούς.

Οι Τούρκοι εισέβαλαν στο Ιράκ με σκοπό να κρατήσουν ανοιχτό τον δρόμο ανεφοδιασμού του «Ισλαμικού κράτους» στη Μοσούλη. Δεν θα ζητήσουμε την άδεια των Τούρκων, δεν πέφτει λόγος για το αν οι Κούρδοι ή οι Γεζήδες θα συμμετάσχουν με στρατιωτικές δυνάμεις στην απελευθέρωση της Μοσούλης...

Νικόλας Ζηργάνος, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: