22.10.16

Τρία σχόλια για τη CETA...

Στην Ιταλία για προσέλκυση επενδυτών ο Σταθάκης
... και τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες...
Αρθρο του Γ. Σταθάκη στην ΕΦ.ΣΥΝ. ...
Η παγκοσμιοποίηση είναι μια αναπόδραστη διαδικασία που προκαλεί τεράστιες αναδιατάξεις των παραγωγικών και εμπορικών ροών, συνδέοντας όλο και περισσότερο τις οικονομίες του πλανήτη στη βάση της τεχνολογικής προόδου στην ίδια την παραγωγή, την....
επικοινωνία και τις μεταφορές.

Οι περιφερειακές οικονομικές ενώσεις, με πιο ενισχυμένο υπόδειγμα την Ε.Ε., οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και ένα άτυπο πλαίσιο συντονισμένης νομισματικής πολιτικής αποτέλεσαν προσαρμογές έναντι της νέας πραγματικότητας. Στο πλαίσιο αυτό, το βασικό δίλημμα είναι αν το διαρκώς ογκούμενο διεθνές εμπόριο και οι επενδυτικές ροές θα διέπονται από κανόνες ή θα αφεθούν χωρίς ρύθμιση.

CETA
Με δεδομένο ότι οι αρρύθμιστες ή κατά περίπτωση σχέσεις δεν αποτελούν βιώσιμη στρατηγική, η συζήτηση στράφηκε προς τη ρύθμιση μέσω διεθνών συμφωνιών. Δεδομένης της αδυναμίας να επιτευχθεί πρόοδος μέσω των πολυμερών διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΠΟΕ, ήρθαν στο προσκήνιο διμερείς συμφωνίες.

Η απάντηση στα προβλήματα που γεννά η παγκοσμιοποίηση θα πρέπει να αναζητηθεί στη διαμόρφωση ενός διεθνούς θεσμικού πλαισίου με ιδιαίτερες πρόνοιες για την προστασία του περιβάλλοντος, των δημόσιων αγαθών, των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των καταναλωτών.

Στον αντίποδα ισχυρές δυνάμεις επιδιώκουν το αποτύπωμα αυτό να εδράζεται στην ισχυροποίηση των ιδιωτών επενδυτών και στην αποδυνάμωση υπαρχόντων κανόνων και δικαιωμάτων.

❶ Η Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία Ε.Ε.-Καναδά (CETA) αποτελεί την πρώτη σημαντική συμφωνία της Ε.Ε. Από πρώτη άποψη ο Καναδάς είναι μάλλον ο πλέον προνομιακός εταίρος για μια τέτοια συμφωνία, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στα δεδομένα του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επαναλαμβάνω ότι από αριστερή σκοπιά, το ερώτημα δεν αφορά αν θέλουμε τέτοιες διεθνείς συμφωνίες αλλά ποιο θα είναι το περιεχόμενό τους.

Αρα σημασία έχει να δούμε τα βασικότερα σημεία που προβλέπει η CETA:

Πρώτον, η Συμφωνία αφορά την κατάργηση δασμών (του 98,6% των καναδικών δασμολογικών γραμμών και του 98,7% των ευρωπαϊκών). Πρόκειται για μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που θα τονώσει το διμερές εμπόριο και θα ωφελήσει τους καταναλωτές, στον βαθμό που συνάπτεται μεταξύ δύο οικονομιών με αντίστοιχες συνθήκες προστασίας του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων εργαζομένων και καταναλωτών. Δεν υπάρχει, δηλαδή, κίνδυνος κοινωνικού dumping.

Δεύτερον, η Συμφωνία προβλέπει απελευθέρωση της αγοράς δημόσιων προμηθειών, επιτρέποντας στις ευρωπαϊκές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στους διαγωνισμούς που πραγματοποιούνται στον Καναδά, σε ομοσπονδιακό επίπεδο αλλά και σε δήμους και επαρχίες.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: