3.10.16

Efsyn VS Protothema...


Σκληρή επίθεση της "Εφημερίδας των Συντακτών" κατά του "Πρώτου Θέματος" με βαριές εκφράσεις όπως ότι η εν λόγω εφημερίδα προβάλει απόψεις που "επιδιώκουν λογοκρισία και φίμωση της ελεύθερης έκφρασης"...

Επανέρχεται το «Πρώτο Θέμα» στο ζήτημα του Νέου Προγράμματος Σπουδών των θρησκευτικών. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πώς επιλέγουν να...
επαναφέρουν ένα ζήτημα το οποίο απασχόλησε την επικαιρότητα την περασμένη βδομάδα και για το οποίο έχουν τοποθετηθεί όλοι οι εμπλεκόμενοι.

Ακόμη πιο αξιοθαύμαστο ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η συντάκτρια του κειμένου επιλέγει να υιοθετήσει επ' ακριβώς το σκεπτικό του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έτσι όπως ο ίδιος το «ξεδίπλωσε» εκτενέστατα στην τελευταία του επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων και μάλιστα χωρίς καν να υπάρχουν ακόμη νέα σχολικά εγχειρίδια.

Για να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν ορισμένα πράγματα:

Αν διαβάσει κανείς προσεχτικά τόσο τα ΦΕΚ όσο και το υλικό που βρίσκεται αναρτημένο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) θα συνειδητοποιήσει ότι όντως το μάθημα των θρησκευτικών μετατρέπεται σε μάθημα γνώσης των θρησκειών.
Το μάθημα χωρίζεται σε θεματικές ενότητες με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, που βρίσκεται στη διάθεση των διδασκόντων, οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν με αυτό φακέλους διδασκαλίας.
Το συνοδευτικό εκπαιδευτικό υλικό προωθεί ένα νέο μοντέλο διδασκαλίας, πιο σύγχρονο, πιο... ευρωπαϊκό.

Το πρόγραμμα σπουδών ακολουθεί σπειροειδή μορφή, με το επίπεδο να γίνεται πιο απαιτητικό όσο περνούν οι τάξεις. Γι' αυτό τα παιδιά του Δημοτικού εξοικειώνονται σε πρώτη φάση με τις άλλες θρησκείες ενώ στο Γυμνάσιο ασχολούνται με ζητήματα όπως «Πού είναι ο Θεός; Η οδύνη του σύγχρονου κόσμου και το αίτημα της σωτηρίας από το κακό». Όσο για το Λύκειο η διδασκαλία είναι πιο εννοιοκεντρική με τους μαθητές να αναλογίζονται γύρω από πιο απαιτητικά ζητήματα όπως η βιοηθική, η γενετική και η επανάσταση. Άρα κάθε άλλο παρά «ανερμάτιστο μπλέξιμο μηνυμάτων», «απερίσκεπτος αχταρμάς» και «αλαλούμ» είναι το μάθημα.

Το μάθημα εξακολουθεί να έχει ως βασικό άξονα την ορθόδοξη πίστη. Η συντάκτρια του κειμένου κάνει ένα τεράστιο λογικό άλμα υποστηρίζοντας ότι «υποβαθμίζονται κεντρικά ζητήματα της χριστιανικής θρησκείας» επειδή η Ανάσταση αναφέρεται ως «καλή είδηση για όλο τον κόσμο» και ο γάμος ως «συμβίωση» και επειδή η λύτρωση και η αποκάλυψη μελετώνται συνδυαστικά με άλλες θρησκείες και δη με το Ισλάμ.

Η στρατευμένη τοποθέτηση του «Πρώτου Θέματος» είναι δεδομένη. Η ευθύνη όμως για το άλλοθι της εν λόγω εφημερίδας να προβάλει απόψεις που επιδιώκουν λογοκρισία και φίμωση της ελεύθερης έκφρασης, βαραίνει δυστυχώς τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: