25.10.16

Πράσινο φως» από το EWG...

 Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκγια την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ...

Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αναμένεται να εγκρίνει σήμερα, υπό την προεδρία του Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ, τη δόση των...
2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Χθες, η Ομάδα Εργασίας της ευρωζώνης (EWG) υπό την προεδρία του Αυστριακού Τόμας Βίζερ έδωσε το «πράσινο φως» στον ESM κλείνοντας έτσι και τυπικά την πρώτη αξιολόγηση.

Στις 10 Οκτωβρίου, οι υπουργοί της ευρωζώνης είχαν δώσει το «πράσινο φως» για ένα μέρος των 2,8 δισ. ευρώ (1,1 δισ. ευρώ) με τη δικαιολογία ότι δεν έχουν ακόμη τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Το ποσό, λοιπόν, του 1,7 δισ. παρέμενε υπό έγκριση και η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Mετά την είσπραξη των 2,8 δισ. ευρώ σε δύο υποδόσεις, αρχίζει και επίσημα η διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης με στόχο να περατωθεί έως τις αρχές Δεκεμβρίου.

Δικαιοσύνη, ενέργεια και δημόσια διοίκηση στο «τραπέζι»

Με θέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης θα αρχίσουν σήμερα (από τις 12:00 έως τις 13:00) οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών. 

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσουν οι συναντήσεις με αντικείμενα «Ενέργεια- Περιβάλλον» (από τις 13:00 έως τις 14:00) και «Δημόσια Διοίκηση» (από τις 14:00 έως τις 15:00).

Ζητούν αφορολόγητο 5.000 ευρώ

Κατά τη χθεσινή συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο οι εκπρόσωποι των δανειστών βρήκαν λίγα τα μέτρα των 2,6 δισ. ευρώ που επιστρατεύονται για το πλεόνασμα του 2017 (ο «πήχης» για το οποίο έχει τοποθετηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ) και ζήτησαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση αυτού του «λογαριασμού».

Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκεται το αφορολόγητο, με τους επικεφαλής να «ανοίγουν» θέμα περαιτέρω μείωσης στα 5.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες για τη χρηματοδότηση του εισοδήματος κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τα προβλέπει, άλλωστε, και το τεχνικό κείμενο της συμφωνίας που ψήφισε πέρυσι το καλοκαίρι η ελληνική Βουλή.

Η ακριβής διατύπωση στο τρίτο Μνημόνιο έχει ως εξής: «Οι αρχές δεσμεύονται να λάβουν περαιτέρω διαρθρωτικά μέτρα τον Οκτώβριο του 2016, αν κριθούν αναγκαία για να διασφαλιστούν οι στόχοι του 2017 και του 2018. Τα εν λόγω μέτρα θα περιλαμβάνουν τις αμυντικές δαπάνες, την προγραμματισμένη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και το πάγωμα των υποχρεωτικών δαπανών»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: