23.11.16

Προς νέα συρρίκνωση των εφάπαξ μέσα στο 2017...

ΣυνταξιούχοςΑπ’ όπου και αν πιάσει κανείς την προτεινόμενη από τους δανειστές συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση βλέπει ότι έρχεται συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους. Μπορεί το ασφαλιστικό να μην περιλαμβάνεται σ’ αυτήν τη...
διαπραγμάτευση, όμως οι δανειστές συμπεριέλαβαν πράγματα που αν τελικά υιοθετηθούν οδηγούμαστε μέσα στο 2017 σε μείωση του προσωπικού των ασφαλιστικών ταμείων και σε νέα συρρίκνωση των εφάπαξ.

Οπως προκύπτει από το κείμενο της προτεινόμενης συμφωνίας, λοιπόν, οι δανειστές φέρνουν και συζητούν μεν μόνο τα τεχνικά θέματα που άπτονται της ενοποίησης όλων των ταμείων στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), αλλά έχουν βάλει θέματα που φέρνουν συρρίκνωση εισοδημάτων αλλά και απώλεια προσωπικού.

Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι ουδέν αναφέρεται σε σχέση με την προσωπική διαφορά παρότι υπάρχει στο κείμενο όλη η πρόταση για την αναπροσαρμογή των συντάξεων που τώρα καταβάλλονται.

Οπως λοιπόν προκύπτει από το κείμενο του προσχεδίου, τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

♦ Μείωση προσωπικού: Σύμφωνα με τους δανειστές, η συγχώνευση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης σε ΕΦΚΑ θα οδηγήσει σε αύξηση της αποδοτικότητας του συστήματος μέσω της μείωσης κατά τουλάχιστον 20% του συνολικού προσωπικού και 40% των διευθυντών.

Οπως προτείνεται, το ειδικευμένο προσωπικό θα πρέπει να μεταφερθεί σε άλλες διοικήσεις, συμπεριλαμβανομένων των KEAO, Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής και ΕΟΠΥΥ (Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητά τους (βέβαια, για το μη ειδικευμένο δεν προβλέπεται κάτι).

♦ Εφάπαξ: Ρητώς αναγράφεται ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ στο πλαίσιο της αναλογιστικής δικαιοσύνης, όπως αναγράφεται σχετικά.

Οι επαΐοντες στον χώρο της ασφάλισης κάνουν λόγο για άνοιγμα νέας διαδικασίας μείωσης (με την προϋπόθεση βέβαια ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συμφωνήσει επί των προτεινομένων).

♦ Αναπροσαρμογή συντάξεων: Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με την προσωπική διαφορά για την οποία δεν υφίσταται αναφορά στο κείμενο της προτεινόμενης συμφωνίας.

Οι δανειστές, λοιπόν, προτείνουν ο επανυπολογισμός όλων των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων να γίνει σύμφωνα με τις νέες ασφαλιστικές παραμέτρους και τους ενιαίους κανόνες και μάλιστα στη βάση της τρέχουσας αξίας των συντάξιμων αποδοχών (εξαιρείται ο ΟΓΑ).

Επιπρόσθετα, οφείλουμε να υλοποιήσουμε τον επανυπολογισμό μέχρι το τέλος του 2017.

♦ ΕΤΕΑ: Οσες αιτήσεις συνταξιοδότησης εκκρεμούν και αφορούν από το 2014 και εντεύθεν, θα πρέπει να υπολογιστούν με συντελεστή αναπλήρωσης 0,45 προκειμένου να ευθυγραμμιστούν με το νέο σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης.

♦ Απονομή συντάξεων: Έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2017 θα πρέπει να υπολογιστεί και να εκδοθεί το 35% των νέων αιτήσεων που υποβλήθηκαν μεταξύ 12 Μαΐου-31 Οκτωβρίου 2016.

♦ Εισφορές: Ορισμός της βάσης υπολογισμού των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων στο καθαρό ποσό, μετά την αφαίρεση των δαπανών και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: