23.11.16

Αγεφύρωτες οι διαφορές Ε.Ε. - ΔΝΤ...

Οι «θεσμοί»Αγεφύρωτες παραμένουν οι διαφορές μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ καθιστώντας δύσκολη μια συμφωνία στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, υποστηρίζει σε...
χθεσινό του δημοσίευμα το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΝΙ.

Επικαλούμενο δηλώσεις δύο Ευρωπαίων αξιωματούχων, το δημοσίευμα τονίζει ότι, παρά τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ Αθήνας και κουαρτέτου για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η κόντρα ΔΝΤ - Ε.Ε. για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει.

«Υπάρχουν ακόμη διαφορές για τη βιωσιμότητα του χρέους, τους μεσοπρόθεσμους στόχους, τη διατηρησιμότητα των πρωτογενών πλεονασμάτων, την ανάλυση (του χρέους)».

Και καθώς δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στην εξομάλυνση αυτών των διαφορών, είμαι απαισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας ώς το επόμενο Eurogroup» δήλωσε στο πρακτορείο ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων.

«Αναμένω ότι το Eurogroup θα συζητήσει τα εναπομείναντα ζητήματα, ειδικά την απαίτηση του ΔΝΤ να καθοριστούν από τώρα περαιτέρω μέτρα για μετά το 2018 και έως το 2021 ώστε οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ να είναι επιτεύξιμοι. Το ΔΝΤ παραμένει σταθερό στην άποψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα σε αυτό το επίπεδο για πολλά χρόνια μετά το 2018. Γι’ αυτό και οι στόχοι θα πρέπει να αναθεωρηθούν χαμηλότερα στο 1,5% του ΑΕΠ» επισήμανε ακόμη.

Πολιτικό κόστος

Ωστόσο το ενδεχόμενο καθορισμού μέτρων για μετά την περίοδο 2019-2021 τώρα προβληματίζει τόσο την Αθήνα όσο και τους Ευρωπαίους.

Η μεν Ελλάδα δεν θέλει να δώσει υποσχέσεις για επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα μετά το 2018, ένα χρόνο πριν από τις προγραμματισμένες εθνικές εκλογές, η δε E.E. δεν θέλει να εμπλακεί σε νέα μέτρα για το χρέος.

«Αρκετές χώρες της ευρωζώνης διαφωνούν... ειδικά Γερμανία και Ολλανδία που φοβούνται το πολιτικό κόστος» συμπλήρωσε.

Κορυφαίος στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε πάντως χθες ότι το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει και ότι στόχος παραμένει το κλείσιμο πολιτικής συμφωνίας στις 5 Δεκεμβρίου, καθώς μετά υπάρχει αγώνας δρόμου για την ελληνική κυβέρνηση με την ψήφιση νομοσχεδίων και την έκδοση των σχετικών αποφάσεων υλοποίησης της συμφωνίας.

Οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολίασαν ακόμη στο ΜΝΙ την εκτίμηση ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που ετοιμάζει ο ESM -συνολικού μεγέθους 32-36 δισ. ευρώ- αποτελούν σημαντική βελτίωση.

«Στόχος αυτών είναι να φανεί ότι με τέτοια μέτρα δεν χρειάζεται να καθοριστούν περαιτέρω μέτρα από τώρα, καθώς το χρέος θα γίνει βιώσιμο... Είναι ένα καλό τρικ για να μπει το ΔΝΤ στο παιχνίδι» επισήμανε ο ένας εκ των δύο.

Εναλλακτική λύση

Και τι γίνεται αν το ΔΝΤ δεν κάνει πίσω και κάποιες από τις χώρες της Ε.Ε συνεχίσουν να επιμένουν στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα;

«Εξετάζουμε μια εναλλακτική όπου κάποια μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που είναι πολιτικά ανώδυνα, θα μπορούσαν να καθοριστούν περαιτέρω» τόνισε ο ένας εκ των δύο αξιωματούχων,

Από την πλευρά του ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών Μάριο Σεντένο υποστήριξε χθες στη γερμανική Bild ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να συζητήσει την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ακόμη και χωρίς το ΔΝΤ.

«Η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση διαθέτει πολύ ισχυρούς θεσμούς. Είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε μόνοι μας τα περισσότερα προβλήματα» υπογράμμισε ο Σεντένο, συμπληρώνοντας ότι οι κανόνες που αφορούν το δημόσιο χρέος στο Σύμφωνο Σταθερότητας θα πρέπει να αλλάξουν,

Εν τω μεταξύ σε αναβάθμιση του outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από «αρνητικό» σε «σταθερό» προέβη χθες ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moodys, επικαλούμενος βελτιώσεις στην κερδοφορία και τη χρηματοδότηση των ομίλων. Η αναβάθμιση οδήγησε σε άνοδο 2,5% το Χρηματιστήριο Αθηνών και την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου κάτω από το 7%...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: