24.11.16

Δύο εκατομμύρια ψήφοι δεν ήταν αρκετές...


Σχεδόν 2 εκατομμύρια ψήφους περισσότερες από τον αντίπαλό της έχει συγκεντρώσει η Χίλαρι Κλίντον στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, ωστόσο ο...
Ντόναλντ Τραμπ είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής της κάλπης. Πάντως, η μεγάλη αυτή διαφορά ίσως δώσει επιχειρήματα στην Κλίντον να ασκήσει κριτική στις επιλογές του Τραμπ, ενώ μεγαλώνει διαρκώς η καμπάνια που ζητά επανακαταμέτρηση των ψήφων.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία των καταμετρήσεων η Χίλαρι Κλίντον προηγείται με 1,82 εκατ. ψήφους έναντι του Ντόναλντ Τραμπ ( 63.964.956 Κλίντον, 62.139.188 Τραμπ). Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, πάντως, είναι εκείνος που κέρδισε 290 εκλέκτορες έναντι 232 της αντιπάλου του.

Είναι η δεύτερη φορά στον 21ο αιώνα που ο υποψήφιος των Δημοκρατικών κερδίζει περισσότερες ψήφους, αλλά χάνει τις εκλογές. Το 2000 ο αντιπρόεδρος Αλ Γκορ έχασε από τον Τζορτζ Μπους, αν και είχε συγκεντρώσει 544.000 ψήφους περισσότερες.

Την ίδια στιγμή οι σύμβουλοι και συνεργάτες της Χίλαρι Κλίντον δέχονται πιέσεις και παραινέσεις να συμμετέχουν στην εκστρατεία που ζητάει επανάληψη της καταμέτρησης των ψήφων σε ορισμένες πολιτείες. Στο επίκεντρο βρίσκονται οι πολιτείες-κλειδιά της Πενσυλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν.

Στο χορό της... επανακαταμέτρησης μπήκε και η υποψήφια των Πρασίνων, Τζιλ Στάιν, η οποία ήδη ξεκίνησε εκστρατεία για να συγκεντρώσει χρήματα και μάζεψε ποσό ρεκόρ μέσα σε μόλις λίγες ώρες.

Η υποψήφια των Πρασίνων στην διαδικτυακή της καμπάνα αναζητά δωρεές για να συγκεντρωθούν χρήματα τα οποία απαιτούνται για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων σε Μίσιγκαν, Πενσιλβάνια και Ουισκόνσιν.

Μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες είχε συγκεντρώσει αρκετά περισσότερα από τα 2 εκατ. δολάρια που απαιτούνται για να γίνει η αίτηση για επανακαταμέτρηση στο Ουισκόνσιν.

Η Τζιλ Στάιν δήλωσε ότι οι ενέργειές της πραγματοποιούνται έπειτα από «σημαντικές ενδείξεις για εκλογικές παρατυπίες».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην καμπάνια θα χρειαστούν περίπου 6 με 7 εκατ. δολάρια για να κατατεθεί το αίτημα για αναθεώρηση των αποτελεσμάτων και στις τρεις κομβικές πολιτείες...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: