25.11.16

Παγώνει ο φόρος υπεραξίας...

Ακίνητα
«Παγώνει» για ακόμη ένα χρόνο, ώς το 2018, η επιβολή του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα. Αυτό...
προβλέπει τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών και η οποία πρόκειται να ενσωματωθεί στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της β΄ αξιολόγησης.

Το θέμα με τον φόρο υπεραξίας ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή την πρόβλεψη του νέου προϋπολογισμού για εισπράξεις 24 εκατ. ευρώ από το εν λόγω μέτρο.

Κύκλοι όμως του υπουργείου Οικονομικών έσπευσαν να διαψεύσουν την εφαρμογή του φόρου από το 2017 από τη στιγμή που η ελληνική πλευρά είχε με το μέρος της και τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Αλλωστε οι συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην κτηματαγορά δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, αφού τα προβλήματα που θα δημιουργούσε στην αγορά των ακινήτων θα ήταν πολύ περισσότερα από ό,τι τα έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Σε μια ανύπαρκτη αγορά που οι μεταβιβάσεις στα ακίνητα είναι στα λόγια και όχι στις συμβολαιογραφικές πράξεις είναι απορίας άξιον για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί από το νέο έτος...

Σημειώνεται ότι ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου.

Επιβαρύνει τον πωλητή, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πωλεί για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι το ποσό των 25.000 ευρώ.

Οσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

Ο φόρος είχε θεσπιστεί με τον ν. 4172/2013, αλλά λόγω πληθώρας τεχνικών δυσκολιών δεν εφαρμόστηκε και ανεστάλη έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016.

Μετά τη διάταξη με την αναβολή, έως την 1η Ιανουαρίου 2018, την επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων θα ακολουθήσει η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις αγοραίες τιμές.

Τούτο θα προβλέπει και το επικαιροποιημένο Μνημόνιο που θα υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: