5.11.16

Οι Ηνωμένες Πολιτείες σε κρίση ταυτότητας...

Χίλαρι Κλίντον, Ντόναλντ ΤραμπΤο άνοιγμα της κάλπης θα σηματοδοτήσει το τέλος της μονομαχίας ανάμεσα σε δύο αντιδημοφιλείς υποψηφίους, με μόλις τον...
έναν στους τρεις εγγεγραμμένους ψηφοφόρους να δηλώνει ικανοποιημένος μαζί τους. Ετσι, πέφτει αυλαία σε μια αμφίρροπη και ιδιαίτερα τοξική καμπάνια, ίσως την πιο «βρόμικη» που θυμούνται οι Aμερικανοί ψηφοφόροι τις τελευταίες δεκαετίες. Σημαδεύτηκε από αήθεις προσωπικές επιθέσεις, πρωτοφανείς ρατσιστικές και σεξιστικές κορόνες, σκάνδαλα, αποκαλύψεις, πράκτορες, WikiLeaks, FBI, μέχρι και... κατηγορίες για ανάμειξη ρωσικού δακτύλου.

Η έκβαση φαντάζει αβέβαιη και ορισμένοι μάλιστα δεν αποκλείουν ένα οριακό αποτέλεσμα και επανάληψη του εκλογικού θρίλερ του 2000 μεταξύ Τζορτζ Μπους και Αλ Γκορ. Το βέβαιο είναι ότι όποιος κι αν είναι ο επόμενος πρόεδρος, θα κληρονομήσει μια σειρά από ανοιχτά μέτωπα και προκλήσεις.

Θα παραλάβει μια οικονομία με ισχνή ανάκαμψη και μακροπρόθεσμες υφεσιακές τάσεις, με τους πιο απαισιόδοξους αναλυτές να κάνουν λόγο για ένα πιο ζοφερό σκηνικό από εκείνο που βρήκε ο Ομπάμα μετά το κραχ του 2008. Στις ΗΠΑ του 2016 υπάρχει βαθιά κοινωνική δυσαρέσκεια, ενώ οι φυλετικές διακρίσεις δεν αμβλύνθηκαν παρά το γεγονός ότι η χώρα είχε τα τελευταία οχτώ χρόνια ένα Aφροαμερικανό πρόεδρο. Εικάζεται μάλιστα ότι με τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία οι κοινωνικές εντάσεις θα οξυνθούν, αν επιχειρήσει να υλοποιήσει έστω και τα μισά από όσα εξαγγέλλει.

Στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής, τα ανοιχτά μέτωπα της Μέσης Ανατολής, των σχέσεων –μεταξύ άλλων– με τη Ρωσία, το Ιράν, την Κίνα και μια Ευρωπαϊκή Ενωση σε οικονομική και πολιτική κρίση απαιτούν λεπτούς χειρισμούς, σε έναν κόσμο όπου η ανάδυση νέων δυνάμεων αμφισβητεί την πρωτοκαθεδρία της «μιας και μοναδικής» υπερδύναμης. Σε ένα τέτοιο σκηνικό, η Κλίντον αναμένεται να ακολουθήσει την «πεπατημένη», ενώ ο Τραμπ αποτελεί αστάθμητο παράγοντα.

«Η τύχη του έθνους και του κόσμου βρίσκεται στα χέρια σας», είπε ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καλώντας τους συμπατριώτες του να στηρίξουν την υποψήφια των Δημοκρατικών. Αλλά, και πότε πριν οι εκλογές στην αμερικανική υπερδύναμη δεν επηρέαζαν την πορεία της ανθρωπότητας;..

Κορίνα Βασιλοπούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: