13.11.16

Οικονομικές κυρώσεις κατά της Τουρκίας εξετάζουν οι Βρυξέλλες...

Σουλτς - Ερντογάν
Το ενδεχόμενο της επιβολής οικονομικών κυρώσεων στην Άγκυρα εξετάζουν οι Βρυξέλλες, αντί της απόφασης να σταματήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως διέρρευσε ο Μάρτιν Σουλτς στην Bild.

Ο ...
πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε πως οι ηγέτες της Ε.Ε. θα συζητήσουν το σενάριο των κυρώσεων στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου ως απάντηση στην συνεχιζόμενη καταστολή από τον Ερντογάν και στις διώξεις σε βάρος βουλευτών της αντιπολίτευσης και δεκάδων χιλιάδων αντιφρονούντων, που βρίσκονται υπό κράτηση.

Συγκεκριμένα, ο Σουλτς δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι «εμείς, ως Ε.Ε. θα πρέπει να εξετάσουμε ποια οικονομικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε».

Ακόμη, προειδοποίησε για ακόμη μία φορά ότι θα σταματήσει η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην περίπτωση που η Τουρκία επαναφέρει την θανατική ποινή.

Με δημοψήφισμα «απειλεί» ξανά ο Ερντογάν

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε χθες πως θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής, αν το αποφασίσει η τουρκική Βουλή, παρά τις ευρωπαϊκές επικρίσεις.

Κατηγόρησε δε τις Βρυξέλλες ότι θέλουν να ωθήσουν την Άγκυρα να εγκαταλείψει τη διαδικασία για την ένταξή της στην Ε.Ε. και τόνισε πως υπάρχει η επιλογή να προκηρυχθεί δημοψήφισμα για να αποφασιστεί το ζήτημα.

Σε σημερινή συνέντευξη του στην Hurriyet ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τα εξής: «Αν δεν μας θέλουν, ας το κάνουν ξεκάθαρα γνωστό, ας πάρουν την απόφαση». «Δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις η ευρωπαϊκή Δύση, αλλά εμείς μπορούμε».

Επικαλούμενος το παράδειγμα της Βρετανίας με το Brexit, ο ίδιος πρόσθεσε: «Κι εμείς μπορούμε να ρωτήσουμε τον λαό μας». Και πρόσθεσε: «Η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη. Αν χρειαστεί, αργότερα, μπορεί να συμβουλευτούμε κι εμείς τον λαό μας».

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: