26.11.16

"Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης πρέπει να πάρει τον δρόμο της ανάπτυξης"...

Αποτέλεσμα εικόνας για Π. Κουρουμπλής
Συνάντηση με τη διοίκηση του ΟΛΘ και τους εκπροσώπους των εργαζομένων είχε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Π. Κουρουμπλής στα γραφεία της διοίκησης του ΟΛΘ.

“Η...
κυβέρνηση πήρε μια υπόθεση που ήταν στον αέρα και σε εξέλιξη και προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει  την ανάπτυξη του λιμανιού. Δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία καθώς υπάρχουν πολλά λιμάνια στην περιοχή και  υπάρχει  ανταγωνισμός. Από την άλλη πρέπει να διασφαλιστούν συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των εργαζομένων, με τους περιβαλλοντολογικούς όρους και με την συνολική δυνατότητα  της πόλης να αξιοποιήσει χώρους όπως είναι αυτός της πρώτης προβλήτας. Για αυτό υπήρξε και η σχετική δέσμευση του πρωθυπουργού. Όλα αυτά τα ζητήματα έχουν μπει στο τραπέζι και η τελική εξέλιξη θα είναι θετική και σε ότι αφορά την αξιοποίηση των κτιρίων του α` προβλήτα από το δήμο, από το πανεπιστήμιο από την ΕΥΑΘ αλλά και των ελεύθερων χώρων που θα είναι προσβάσιμοι απ`όλους τους πολίτες” δήλωσε εξερχόμενος από τις δύο συναντήσεις.

Παράλληλα σημείωσε ότι “ Ξεκινάμε με βάση τις σημαντικές κατακτήσεις που είχαμε  από την επίμονη και κοπιαστική προσπάθεια για το λιμάνι του Πειραιά, όπου εξασφαλίστηκαν σημαντικά δικαιώματα των εργαζομένων και με την ίδια ένταση και το ίδιο πείσμα διαπραγματευόμαστε τα ζητήματα στη Θεσσαλονίκη ώστε το λιγότερο που μπορεί να υπάρξει να είναι ότι έγινε στον Πειραιά. Από εκεί και πέρα παλεύουμε για ό,τι δυνατόν διασφαλίζει καλύτερα τους εργαζομένους πάντα έχοντας υπόψη ότι το λιμάνι πρέπει να πάρει το δρόμο της ανάπτυξης”

O υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη σύνδεση του λιμανιού με την Εγνατία οδό και τη σιδηροδρομική γραμμή που, όπως είπε, θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση και στο ενδιαφέρον που πρέπει να δοθεί για αξιοποίηση λιμανιού. 

Αναφορικά με το θέμα που έθεσαν οι εργαζόμενοι για την ανάγκη προσλήψεων προσωπικού δήλωσε πως “κατέστησα γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα προσπαθούμε να αναβαθμίσουμε τη διαδικασία για τις προσλήψεις και με μόνιμο προσωπικού και ορισμένου χρόνου και αυτό δείχνει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη λειτουργία του λιμανιού στο πνεύμα της γραμμής που είχε επεξεργαστεί ο προκάτοχός μου”

Όσον αφορά την παραχώρηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του λιμανιού ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση  ώστε να υπάρξουν 30 εκατομμύρια ευρώ  ως εγγύηση για τις δεσμεύσεις που θα κάλυπτε το 16 %  των μετοχών. 

“Ήταν επιβεβλημένη η συνάντηση με τον υπουργό”, τόνισε η γραμματέας της ΟΜΥΛΕ Φ. Γουργούρη. “Καταστήσαμε σαφές ότι μέχρι την Δευτέρα θέλουμε να έχουμε υπεύθυνα στα χέρια μας τι περιλαμβάνει η τροποποιημένη σύμβαση παραχώρησης που έχει δημοσιεύσει το ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με τα εργασιακά και τις διασφαλίσεις, όπως είχαν καταληχθεί από την μακροχρόνια συζήτηση που είχαμε με το Υπουργείο από το Μάρτιο μέχρι και σήμερα υπενθυμίζοντας ότι από τον Μάρτιο μέχρι και το καλοκαίρι βρισκόμασταν σε κινητοποιήσεις”.

“Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα συνεννοηθούμε και θα έχουμε τις απαντήσεις την Δευτέρα και έτσι είμαστε σε αναμονή. Εμείς εκθέσαμε τα επιχειρήματα μας απέναντι στην επιχειρούμενη πώληση και θέσαμε τα ζητήματα, όπως κάναμε μέχρι τώρα, για την διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος” κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: