18.11.16

Ο Μάρτιν Σουλτς θέλει να γίνει καγκελάριος...

Μάρτιν ΣουλτςΥψηλούς στόχους έχει βάλει ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα FAZ ζητώντας από τον ηγέτη των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Ζιγκμαρ Γκάμπριελ, να τον...
βάλει στη λίστα των υποψηφίων του κόμματος για την καγκελαρία.

Ο Γκάμπριελ από την πλευρά του, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα, έχει ζητήσει στο μεταξύ από τον Σουλτς να αντικαταστήσει τον Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ στο υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι τις γενικές εκλογές, δεδομένου ότι η θέση θα χηρεύσει από τις αρχές του χρόνου όταν ο Σταϊνμάγερ θα αναλάβει Πρόεδρος της ομόσπονδης Γερμανίας στην θέση του Γιοακίμ Γκάουκ, όπως έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού. 

Πηγές των Σοσιαλδημοκρατών αναφέρουν στη FAZ ότι ο Σουλτς συμφωνεί με την πρόταση εφόσον πάντα είναι υποψήφιος για την καγκελαρία.

Ο Γκάμπριελ σχεδιάζει αν ανακοινώσει ποιος θα είναι ο εκλεκτός του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές, στις αρχές του 2017 και δεν έχει αποκλείσει και την δική του υποψηφιότητα.

Τον περασμένη μήνα πηγές από το Στρασβούργο είχαν αναφέρει στο Politico ότι η προτεραιότητα του Σουλτς είναι να παραμείνει πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.

Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση θα αντιμετωπίσει έντονες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων, που επικαλούνται συμφωνία εναλλαγής στην εξουσία μεταξύ των Σοσιαλδημοκρατών και των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που είχε υπογραφεί μετά τις ευρωεκλογές του 2014.

Η συμφωνία αυτή προέβλεπε ότι ο Σουλτς θα πρέπει να παραιτηθεί έτσι κι αλλιώς από την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου στα μισά της θητείας και να αναλάβει στη θέση του ο επικεφαλής του ΕΛΚ...

efsyn.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: