15.11.16

Ο ξένος Τύπος για την επίσκεψη Ομπάμα...

Αποτέλεσμα εικόνας για ξενος τυπος ομπαμαΤο τελευταίο ταξίδι του Ομπάμα στο εξωτερικό είναι είναι μία συνεδρία ομαδικής ψυχοθεραπείας, σχολιάζει η...
αμερικανική εφημερίδα New York Post αναφερόμενη στην επίσκεψη του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου σε Αθήνα, Βερολίνο και Λίμα. 


New York Post 
  
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να επιστρέψει στην Ουάσινγκτον την Κυριακή. 

Εκτός από τους Έλληνες και Γερμανούς ηγέτες, ο Ομπάμα αναμένεται να συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τον Ισπανό πρωθυπουργό, Μαριάνο Ραχόι, τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι και την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. 

«Σε μία στιγμή βαθύτατου σοκ και απογοήτευσης στην Ευρώπη - καθώς οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι δεν θα ψήφιζαν υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ -  η επίσκεψη αυτή είναι κάτι σαν συνεδρία ομαδικής ψυχοθεραπείας στην οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα προσπαθήσουν να πείσουν τους εαυτούς τους ότι η Αμερική που ξέρουν δεν θα εξαφανιστεί», όπως υποστηρίζει ο Τζόζεφ Τζόφ από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ,σε  δηλώσεις του στην εφημερίδα Νew Υork Post.
    
Όπως αναφέρει το επίμαχο δημοσίευμα, στην Ελλάδα , ο Ομπάμα αναμένεται να εκφωνήσει μία ομιλία σχετικά με την παγκοσμιοποίηση αλλά και την ενίσχυση του λαικισμού. 

Sputnik 


Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, o Μπαράκ Ομπάμα θα ζητήσει από την Αθήνα να κλείσει τα λιμάνια της στα ρωσικά πλοία.
    
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να εντείνει την ρητορική του κατά της Μόσχας καλώντας τους Έλληνες να ψηφίσουν υπέρ νέων κυρώσεων σε βάρος της ρωσικής κυβέρνησης.

Ouest-france

«Με την επίσκεψη Ομπάμα , η Ελλάδα ποντάρει στην ελάφρυνση του χρέους», γράφει η γαλλική εφημερίδα Οuest-france επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα βοηθήσει προς αυτήν την πλευρά. 

Από την πλευρά της, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι, με την επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα,  ο Αμερικανός πρόεδρος θέλει να διαφωτίσει την διεθνή κοινότητα αναφορικά με τις ανεπαρκείς συνθήκες για τα εκατομμύρια των προσφύγων που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα καταδεικνύοντας παράλληλα και  την ανικανότητα των υπευθύνων να αντιμετωπίσουν τη παγκόσμια προσφυγική κρίση. 

Για το γαλλικό δίκτυο RFI, η επίσκεψη του Ομπάμα στην Ελλάδα έχει συμβολικό και πολιτικό χαρακτήρα ενώ για το γαλλικό δίκτυο "ladepeche", μετά το σοκ από την εκλογή Τραμπ , ο Ομπάμα έρχεται στην Αθήνα για να μιλήσει για την δημοκρατία.

«Το ζήτημα του χρέους, και το προσφυγικό δράμα θα βρεθούν στο επίκεντρο του πρώτου ταξιδιού του Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, λίγες εβδομάδες προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο», σχολιάζει το επίμαχο δημοσίευμα και προσθέτει: 

Λίγο μετά την άφιξή του στην Αθήνα, όπου έχει αναπτυχθεί μία εντυπωσιακή αστυνομική δύναμη, θα  Μπαράκ Ομπάμα θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Reuters: Η Ελλάδα ελπίζει στην επίσκεψη Ομπάμα

Η Ελλάδα ελπίζει ότι η επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα θα αυξήσει την πίεση προς τους δανειστές, για τη χορήγηση ελάφρυνση χρέους, αναφέρει και το Reuters.

Οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ έχουν ζητήσει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αλλά αντιμετωπίζουν την αντίσταση της ΕΕ, ιδιαίτερα της Γερμανίας, της οποίας οι τράπεζες θα ήταν πιο εκτεθειμένες σε μία τέτοια κίνηση.

«Ο Ομπάμα θα συζητήσει το ζήτημα του χρέους, αλλά και την προσφυγική κρίση με τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά η επίσκεψή του προκαλεί διαμαρτυρίες αριστερών ομάδων και εργατικών συνδικάτων που διαχρονικά βλέπουν τις ΗΠΑ ως ιμπεριαλιστική δύναμη», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Η κυβέρνηση του Τσίπρα, που είναι πίσω στις δημοσκοπήσεις, ελπίζει ότι η ελάφρυνση χρέους θα βοηθήσει να πειστούν οι θυμωμένοι ψηφοφόροι ότι οι θυσίες τους αποδίδουν», γράφει ακόμη το Reuters...

Πηγή: protothema, iefimerida



Δεν υπάρχουν σχόλια: