22.11.16

Μαζικές αντιδράσεις για τις δηλώσεις Ερντογάν...

Σάλο και αντιδράσεις από τα ελληνικά κόμματα προκάλεσαν οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος όχι μόνο αμφισβήτησε εκ νέου τη Συνθήκη της Λωζάνης, αλλά...
πήγε και ένα βήμα παραπέρα κάνοντας λόγο για ενδεχόμενη αναθεώρηση ολόκληρου του εδαφικού status quo της Τουρκίας.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Όπως ήταν φυσικό, οι δηλώσεις του Ερντογάν προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις στην αντιπολίτευση αλλά και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. «Πρόσθετη ανησυχία και ακόμα πιο έντονο προβληματισμό προκαλούν οι νέες δηλώσεις ευθείας αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» αναφέρει χαρακτηριστικά σε γραπτή του δήλωση, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος​.

Χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σοβαρή εξέλιξη τις δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς νομικού πλαισίου, από την Άγκυρα και τονίζει πως «οι δηλώσεις αυτές διατυπώνονται λίγο μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο και λίγο πριν τη σχεδιαζόμενη διμερή συνάντησή τους».

«Με τις σημερινές δηλώσεις του, με τις οποίες θέτει ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάνης, ο Ερντογάν ξεπέρασε κάθε όριο προκλητικότητας. Μπορεί να φαντάζεται τον εαυτό του σε ρόλο σουλτάνου, αλλά μάλλον δεν κατανοεί ότι βαδίζει σε ολισθηρά και επικίνδυνα μονοπάτια» δήλωσε η εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μανταλένα Παπαδοπούλου, καταλήγοντας:

Καμία προσπάθεια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάνης και του ισχύοντος διεθνούς δικαίου δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή από την Ελλάδα.

Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι η Τουρκία η Ένωση Κεντρώων επισημαίνει ότι «βρίσκει ευκαιρία σε διμερές επίπεδο να εγείρει αξιώσεις και ανοίγει την βεντάλια των διεκδικήσεων»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: