23.12.16

Τα καρέ της φρίκης...

Ανθρωποκυνηγητό για τον μακελάρη...

Καταζητούμενος πλέον σε όλη την Ευρώπη είναι ο 24χρονος Τυνήσιος Άνις Αμρί, ο φερόμενος ως δράστης του...
μακελειού στο Βερολίνο και ενώ συγκλονίζουν οι εικόνες από το βίντεο – ντοκουμέντο της φονικής πορείας του φορτηγού πριν πέσει πάνω στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πόλης με θλιβερό απολογισμό 12 νεκρούς και 48 τραυματίες.

Δείτε το βίντεο - σοκ που δημοσίευσε η Bild 



Ο Άνις Άμρι, εξέτισε ποινή φυλάκισης 4 ετών στην Ιταλία το διάστημα μεταξύ 2011 και 2015, διότι πυρπόλησε ένα σχολείο, μεταδίδουν ιταλικά ΜΜΕ που καταγράφουν την διαδρομή του στις φυλακές της Σικελίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, ο Άνις Άμρι φέρεται να απείλησε χριστιανό κρατούμενο ότι «θα του έκοβε το κεφάλι» όταν βρισκόταν σε σωφρονιστικό ίδρυμα της Σικελίας.

Αιτία της ακραίας αυτής συμπεριφοράς του Άμρι, σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, φέρεται να ήταν το ότι ο χριστιανός κρατούμενος δεν ήθελε να ακούσει τις επίμονες προτροπές του 'Αμρι να αλλαξοπιστήσει και να ασπασθεί τον ισλαμισμό.
Οι αποκαλύψεις ότι είχαν απορριφθεί τα αιτήματά του Αμρί για άσυλο και στην Ιταλία και στη Γερμανία και ότι κυκλοφορούσε ελεύθερος με προσωρινή άδεια, διότι δεν είχε ταξιδιωτικά έγγραφα, αν και είχε χαρακτηρισθεί επικίνδυνος λόγω των επαφών του με τον φυλακισμένο ισλαμιστή Αχμαντ Αμπντουλαζίζ Αμπντουλάχ Α. ή "Αμπού Ουάλα", τον "ιερωμένο χωρίς πρόσωπο", προκαλούν πολιτικές αναταράξεις και επικρίσεις για τον σύστημα ασύλου.

Όσο περνά η ώρα και οι γερμανικές αρχές, αν και καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, δεν έχουν να επιδείξουν επιτυχίες, που θα ρίξουν φως στην υπόθεση, όλο και δυνατότερες γίνονται οι φωνές που ζητούν άμεσα αυστηρότερους νόμους, περιοριστικά μέτρα και δεν αποκλείουν ακόμα και ηλεκτρονικά βραχιόλια. Η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ σε αυτές τις φωνές είναι σαφής. «Θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε τα τελικά αποτελέσματα των ερευνών και μετά να εξάγουμε συμπεράσματα» είπε όπως αναφέρει η Deutsche Welle. 

Όμως ειδικοί, όπως ο ερευνητής ζητημάτων τρομοκρατίας Πέτερ Νόιμαν, επικρίνουν την απουσία ενός συνολικού σχεδίου στη Γερμανία για την πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών. Σε συνέντευξη στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό πρόγραμμα n-tv ο γερμανός ειδικός υπενθύμισε ότι οι αποκαλούμενοι εν δυνάμει τρομοκράτες αγγίζουν πλέον τους 550, ότι οι γερμανικές αρχές δεν παρακολουθούν ως όφειλαν τις τηλεπικοινωνίες υπόπτων για διασυνδέσεις με τη τρομοκρατία και δεν δρουν προληπτικά με σύστημα.

Η ειρωνεία της ιστορίας είναι ότι η Τυνησία, η οποία αρνείτο αρχικά να του χορηγήσει διαβατήριο με την αιτιολογία ότι δεν ήταν Τυνήσιος πολίτης, τελικά το εξέδωσε, αλλά έφτασε στην Γερμανία προχτές. Αν είχε φτάσει νωρίτερα θα είχε απελαθεί. Tα στοιχεία που συνέλεξε η εγκληματολογική κι ιατροδικαστική υπηρεσία από το φορτηγό τη Δευτέρα καταδεικνύουν ότι ο ύποπτος από την Τυνησία Άνις Άμρι ήταν το πρόσωπο που οδηγούσε τη νταλίκα, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο τύπου του γραφείου του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Γερμανίας. 

«Πραγματοποιήσαμε έρευνες σε διαφορετικές περιοχές στη Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία και το Βερολίνο. Πιστεύεται ότι ο Άνις Άμρι είχε περάσει προηγουμένως από αυτά τα μέρη» δήλωσε σε δημοσιογράφους η Φράουκε Κέχλερ, εκπρόσωπος τύπου του γραφείου του εισαγγελέα.

«Έπειτα από μια πληροφορία που λάβαμε, οι αρχές ερεύνησαν ένα λεωφορείο στο Χάιλμπρον. Δεν έχουν γίνει συλλήψεις» τόνισε η αξιωματούχος. Η Φράουκε Κέχλερ είπε επιπλέον ότι οι ερευνητές έλαβαν τα πρώτα αποτελέσματα από τις έρευνες της εγκληματολογικής κι ιατροδικαστικής υπηρεσίας στο φορτηγό.

«Δακτυλικά αποτυπώματα βρέθηκαν στο εξωτερικό τμήμα του φορτηγού, στην πόρτα του οδηγού» και πίσω από το κάθισμα του οδηγού, σύμφωνα με την ίδια. «Σε αυτό το στάδιο της έρευνας, εικάζουμε ότι ο Άνις Άμρι οδηγούσε το φορτηγό», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου.

Ειδικές αστυνομικές δυνάμεις της Γερμανίας πραγματοποίησαν εφόδους σε δύο διαμερίσματα στην γειτονιά Κρόιτσμπεργκ του Βερολίνου χωρίς όμως να εντοπίσουν τον Τυνήσιο Άνις Άμρι, τον ύποπτο για την επίθεση με φορτηγό σε χριστουγεννιάτικη αγορά, ανέφερε η εφημερίδα Die Welt, επικαλούμενη ερευνητές.

Στο Βερολίνο κυκλοφορούν πλέον περισσότεροι άνθρωποι στους δρόμους, κάτοικοι και τουρίστες άρχισαν να επισκέπτονται από χτες τις παραδοσιακές χριστουγεννιάτικες αγορές,Ο στόχος της επίθεσης ίσως ήταν να μετατραπεί σε σύμβολο ενός νέου, "ιερού" πολέμου, του τζιχάντ, σχολιάζουν τα πολύ προσεκτικά σε χαρακτηρισμούς και κρίσεις γερμανικά μέσα ενημέρωσης. 

Η ατμόσφαιρα στην πόλη όμως κάθε άλλο παρά πολεμική είναι. Μπορεί η θλίψη και η ανησυχία να επικρατούν, αλλά οι Βερολινέζοι αντιμετωπίζουν την κατάσταση ψύχραιμα και επιμένουν: Δεν θα αφήσουμε κανέναν να διαταράξει τη ζωή μας, λένε σε όλους τους τόνους...

Δεν υπάρχουν σχόλια: