6.12.16

Μέρκελ παντός καιρού...

Την απόλυτη κυριαρχία της στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες αναμένεται να επιβεβαιώσει σήμερα η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα επανεκλεγεί στην προεδρία του κόμματός της και...
ετοιμάζει τη στρατηγική της για τις εκλογές του 2017. Με πολλά ανοιχτά μέτωπα εντός και εκτός της χώρας η Άνγκελα Μέρκελ ετοιμάζεται να σπάσει όλα τα ρεκόρ παραμονής στην εξουσία.

Οι 1.001 σύνεδροι του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) σπεύδουν σήμερα στο Έσεν για να επανεκλέξουν στην ηγεσία την Άνγκελα Μέρκελ η οποία πριν από μερικές εβδομάδες (και με χαρακτηριστική καθυστέρηση) ανακοίνωσε την απόφασή της να διεκδικήσει και πάλι την καγκελαρία.

Η Α. Μέρκελ μετρά ήδη 11 χρόνια στην καγκελαρία έχει ήδη σπάσει το ρεκόρ παραμονής στην εξουσία μεταξύ των ηγετών της Δύσης και «απειλεί» πλέον και τα εθνικά ρεκόρ του Κόνραντ Αντενάουερ (14χρόνια) και του Χέλμουτ Κολ (16 χρόνια).

Μοναδική υποψήφια για την προεδρία της CDU, η 62χρονη καγκελάριος θα ορίσει με τη σημερινή της ομιλία στο συνέδριο του Εσεν τους άξονες του προγράμματός της εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2017.

Θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την 9η θητεία της στην ηγεσία του κόμματος. Κατά την επανεκλογή της το 2014 είχε εξασφαλίσει το 96,7% των ψήφων του συνεδρίου, ένα από τα καλύτερα ρεκόρ της στα 16 χρόνια της ηγεσίας της CDU, ενός από τους κεντρικούς άξονες της μεταπολεμικής πολιτικής ζωής της Γερμανίας.

Ανακοινώνοντας, πάντως, την υποψηφιότητά της για την καγκελαρία η Άνγκελα Μέρκελ περιορίστηκε σε γενικόλογες εξαγγελίες περί διασφάλισης συνέχειας απέναντι στις παγκόσμιες αναταράξεις. Επιχείρησε, ακόμη, να παρουσιάσει τον εαυτό της ως ανάχωμα στην άνοδο του λαϊκισμού στη Γερμανία και στον κόσμο.

Η καγκελάριος, πάντως, πέρα από τις εκλογικές νίκες θα πρέπει σύντομα να διαγράψει και επιτυχίες σε μια σειρά από «αγκάθια» που κυριαρχούν στην Ευρώπη και όχι μόνο. Το Brexit, η παραίτηση του Ματέο Ρέντσι και οι δύο μεγάλες κρίσεις (προσφυγική και οικονομική) έχουν φέρει την Μέρκελ σε δύσκολη θέση, ενώ σύντομα θα πρέπει να συνομιλεί και με έναν διαφορετικό και απρόβλεπτο ηγέτη από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Στο εσωτερικό της Γερμανίας βρίσκεται αντιμέτωπη με έντονη κριτική για την πολιτική της στο προσφυγικό, ενώ η χώρα βρίσκεται, πλέον αντιμέτωπη με την άνοδο της ακροδεξιάς, όπως το κόμμα AFD, αλλά και άλλες οργανώσεις.

Η Εναλλακτική για τη Γερμανία εξασφαλίζει το 12% έως το 13% των ψήφων και ποντάρει στην εκμετάλλευση των φόβων τμήματος του πληθυσμού, κυρίως της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που βρίσκεται σε κοινωνικά υποδεέστερη θέση και απορρίπτει τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, ενώ παράλληλα δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο με τις αντιμουσουλμανικές και αντιπροσφυγικές του θέσεις.

Απέναντι σε αυτό κλίμα, το CDU αναμένεται να σκληρύνει τον τόνο στο θέμα της μετανάστευσης. Ορισμένα στελέχη του, μάλιστα, τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης του νόμου για την παροχή ασύλου με την ενίσχυση των απελάσεων των ανθρώπων που δικαιούνται ασύλου.

Η απαγόρευση του ισλαμικού ενδύματος ολικής κάλυψης, αν και αποτελεί περιθωριακό φαινόμενο, αποτελεί αντικείμενο των προτάσεων που θα συζητηθούν στο συνέδριο της CDU

Μετά τη βουτιά που σημείωσε στις δημοσκοπήσεις εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής το 2015 και στις αρχές του 2016, η CDU κάλυψε το χαμένο έδαφος, κυρίως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μέρκελ, και βρίσκεται στο 37% της πρόθεσης ψήφους, έναντι 22% για το SPD, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Emnid...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: