15.12.16

Επίθεση Μοσκοβισί στο ΔΝΤ...

Πιερ Μοσκοβισίμέσω Financial Times...

Με άρθρο του στους Financial Times ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων απαντά στις επικρίσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, προειδοποιώντας ότι η...

Ελλάδα δεν θα πρέπει να είναι αντιμέτωπη με «πολιτικά αδύνατες» απαιτήσεις.

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα», τιτλοφορείται το άρθρο, στο οποίο ο Πιερ Μοσκοβισί απορρίπτει τους ισχυρισμούς ανώτατων αξιωματούχων του ΔΝΤ ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο» και ότι η χώρα χρειάζεται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις σε φορολογικό και συνταξιοδοτικό.

«Σε αυτή την εποχή της πολιτικής της “μετα-αλήθειας” είναι πιο σημαντικό από ποτέ να μην αφήνονται χωρίς απάντηση ορισμένοι ισχυρισμοί», γράφει χαρακτηριστικά ο επίτροπος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα «έχει κάνει πρωτοφανείς προσπάθειες επί της δημοσιονομικής πολιτικής», συμπεριλαμβανομένων «σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στη φορολογία ατομικού εισοδήματος και στον ΦΠΑ».

Όπως σχολιάζουν οι FT, τα σχόλια του Μοσκοβισί αποτυπώνουν τον εκνευρισμό της Κομισιόν για το ότι το Ταμείο δεν αναγνωρίζει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα βελτιώνεται, ρισκάροντας την περαιτέρω ανάφλεξη της έντασης με το Ταμείο.

Για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση δεν μπορεί να υπάρχουν θέσεις που καθορίζονται από δογματισμό ή βραχυπρόθεσμες πολιτικές τακτικές, γράφει ο Μοσκοβισί και απευθύνει κατηγορίες σε όσους προτιμούν το «παιχνίδι επίρριψης ευθυνών ως τρόπο υπεράσπισης των θέσεών τους».

Οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν θα πρέπει «να υπερεκτιμούν την ικανότητα της Ελλάδας να τους επιτύχει χωρίς να υπονομεύεται η ανάπτυξη», συμπληρώνει ο επίτροπος και αναφέρει ότι οι στόχοι αυτοί δεν πρέπει να είναι υπερβολικά υψηλοί για υπερβολικά μεγάλο διάστημα, καθώς η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικαστεί σε λιτότητα για πάντα (σ.σ. το Βερολίνο ζητάει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για δέκα χρόνια μετά το 2018).

«Αλλά δεν θα πρέπει επίσης ούτε να βασίζονται σε εσκεμμένα απαισιόδοξες προβλέψεις ή να δένονται με απαιτήσεις που είναι πολιτικά αδύνατες, οικονομικά ανεπιθύμητες και κοινωνικά μη αποδεκτές», προσθέτει.

Στο τέλος ο Μοσκοβισί αναφέρει ότι δεν πρέπει να παίζονται σκιώδη παιχνίδια με το μέλλον της Ελλάδας:

«Οι πολιτικοί ηγέτες της ευρωζώνης και των πιστωτών θεσμών της Ελλάδας πρέπει τώρα να αναλάβουν την πρωτοβουλία. Χρειαζόμαστε όλους τους εταίρους να αναλάβουν την ευθύνη για να επιτύχουμε τη βιώσιμη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίου και ένα σταθερό μέλλον στην ευρωζώνη, αλλά και να σέβονται τις δεσμεύσεις που έχουν γίνει»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: