1.12.16

Η ανακαταμέτρηση στις ΗΠΑ άρχισε...


Από το Ουισκόνσιν ξεκίνησε η ανακαταμέτρηση των ψήφων των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, έπειτα από αίτημα της...
υποψήφιας των Πρασίνων για την προεδρία Τζιλ Στάιν, δημιουργώντας ακόμη ένα προσωρινό κατά τα φαινόμενα πρόσκομμα την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και κανείς δεν αναμένει πως η ανακαταμέτρηση θα μπορούσε να ανατρέψει το αποτέλεσμα των εκλογών υπέρ της Χίλαρι Κλίντον, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει με διαφορά μικρότερη της μίας ποσοστιαίας μονάδας ή 22.000 ψήφους.

Οι υπεύθυνοι των προεκλογικών εκστρατειών των Κλίντον, Τραμπ και Στάιν έχουν αποστείλει παρατηρητές για να παρακολουθήσουν τη νέα διαδικασία, οι υπάλληλοι θα εργαστούν υπερωρίες, ενώ έχουν προσληφθεί προσωρινοί υπάλληλοι, καθώς θα πρέπει να ανακαταμετρήσουν περίπου τρία εκατομμύρια ψήφους.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεξαγωγής των Εκλογών δήλωσε πως το αποτέλεσμα «θα είναι κάτι πολύ κοντινό στο αντίστοιχο της βραδιάς των εκλογών».

Η διαδικασία, που ανάλογα με την επαρχία θα γίνει αλλού με τα χέρια και αλλού με μηχανικό τρόπο, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Η αιτούμενη την ανακαταμέτρηση, Τζιλ Στάιν, υποστήριξε ότι στις τρεις πολιτείες Μίσιγκαν, Ουισκόνσιν και Πενσιλβάνια ενδεχομένως έγινε κάποια προσπάθεια νοθείας της ψήφου μέσω μιας οργανωμένης κυβερνοεπίθεσης.

Όπως τόνισε μετά την έναρξη της διαδικασίας, η Στάιν «η επιβεβαίωση της ψήφου είναι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσουμε ότι κάθε ψήφος μετρήθηκε με ασφάλεια και ακρίβεια και δεν αλλοιώθηκε από κάποιο μηχάνημα ή ανθρώπινο λάθος ή χάκινγκ».

«Η ανακαταμέτρηση δεν θα ωφελήσει κανένα κόμμα ή υποψήφιο. Θα ωφελήσει τους ψηφοφόρους σε όλο το πολιτικό φάσμα. Είναι το πρώτο βήμα για να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στις εκλογές και τη δημοκρατία μας», κατέληξε.

Η ανακαταμέτρηση στο Μίσιγκαν έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αύριο Παρασκευή, ενώ εκκρεμεί η σχετική δικαστική απόφαση για την Πενσιλβάνια, μετά τη μήνυση της Στάιν που κατατέθηκε τη Δευτέρα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: