6.12.16

Τα ελληνικά μηνύματα...

για το ιταλικό δημοψήφισμα...

Το αποτέλεσμα του προχθεσινού δημοψηφίσματος στην Ιταλία προκάλεσε αρχικά επιδείνωση της σχέσης ευρώ - δολαρίου, ανέβασε τα spreads των ιταλικών ομολόγων και, όπως γράφουν οι...
αναλυτές, δημιουργούνται πρόσθετες δυσκολίες στην ανακεφαλαιοποίηση των ιταλικών τραπεζών και δίνεται νέα ώθηση στην ήδη προϋπάρχουσα μαζική φυγή καταθέσεων.

Στην Ελλάδα τα πολιτικά κόμματα αντέδρασαν ελαφρώς μουδιασμένα και οι περισσότεροι πολιτικοί ηγέτες, όπως και τα γραφεία Τύπου τους, προτίμησαν να μην τοποθετηθούν εν θερμώ.

Εκ μέρους της κυβέρνησης ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης εμφανίστηκε ανήσυχος στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, λέγοντας ότι «αν το Brexit ήταν καμπανάκι, το δημοψήφισμα στην Ιταλία πλέον είναι καμπάνα αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», και ότι «θα υπάρξουν απόνερα», αν και «η Ιταλία είναι συνηθισμένη σε αυτό το δύσκολο παζλ».

«Η Ευρώπη θα πρέπει να εξετάσει τις πολιτικές που θα πρέπει να λύσουν τα προβλήματα που έχουν στην καθημερινότητα οι πολίτες της και αυτό, με το δημοψήφισμα στην Ιταλία, κλονίζεται». «Οταν κινείται ο πυρήνας διαφορετικά και η περιφέρεια διαφορετικά, θα υπάρξουν διαλυτικές τάσεις»πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης, είπε στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ότι «ένας από τους λόγους που ανεβαίνει η Ακροδεξιά στην Ευρώπη είναι και η λιτότητα, το δόγμα Σόιμπλε» και ότι η Ε.Ε. «δεν προσφέρει στους πολίτες αυτά που τους υποσχέθηκε».

«Αυτό εξηγεί σε έναν σημαντικό βαθμό και την τεράστια ήττα του Ρέντσι στο ιταλικό δημοψήφισμα», υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής. «Ελπίζω το μήνυμα από το ιταλικό δημοψήφισμα να ακουστεί και στις Βρυξέλλες και ακόμη περισσότερο στο Βερολίνο», υπογράμμισε.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε το δεύτερο κύμα αντίδρασης των λαών ενάντια στο σύστημα που κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή και τον οικονομικό σχεδιασμό στις δυτικές αναπτυγμένες καπιταλιστικές κοινωνίες τα τελευταία 30-40 χρόνια», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ακαδημαϊκός Κώστας Δουζίνας, μιλώντας επίσης «Στο Κόκκινο».

Η Ν.Δ. απέφυγε να σχολιάσει και ο αντιπρόεδρός της, Αδ. Γεωργιάδης, αρκέστηκε να ανεβάσει στα Μέσα Δικτύωσης το δημοσίευμα της ιστοσελίδας της «Καθημερινής» με τίτλο «Επικράτηση του “Οχι” στο ιταλικό δημοψήφισμα- Παραιτείται ο Ματέο Ρέντσι».

Ούτε το ΠΑΣΟΚ τοποθετήθηκε, αλλά ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον ALPHA Radio προέβλεψε πως «η παραίτηση Ρέντσι θα οδηγήσει σε μια διαδικασία ανάθεσης εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης μέχρι τις εκλογές». Και ότι «μπορεί οι εκλογές να γίνουν σε λίγους μήνες, μπορεί, όμως, να πάνε και μέχρι το τέλος της προβλεπόμενης θητείας της Βουλής».

«Το μεγάλο θέμα είναι πώς θα τα αντιμετωπίσει όλα αυτά συσσωρευμένα η Γερμανία», αναρωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος, καθώς πρέπει «να υπάρξει απάντηση στους κινδύνους του εθνικολαϊκισμού στην Ευρώπη».

«Αλυσιδωτές ενδοαστικές εξελίξεις στην ιταλική πολιτική σκηνή και στο πεδίο όξυνσης του ενδο- ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στο πλαίσιο της Ε.Ε. αναμένεται να προκαλέσει το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος», σχολιάζει το δημοσιογραφικό site 902 του ΚΚΕ.

Ο Παν. Λαφαζάνης της ΛΑ.Ε. δήλωσε ότι «το συντριπτικό “Οχι” του ιταλικού λαού στο δημοψήφισμα συνιστά έναν πολιτικό σεισμό για την Ιταλία και ένα βαρύτατο πλήγμα στο ευρώ, το οποίο οδηγεί σε βαθιά κρίση την ευρωζώνη, αν όχι και στο αργό τέλος της».

Ο κ. Λαφαζάνης θεωρεί πως «όλο το ευρωενωσιακό οικοδόμημα και οι κατεστημένες ελίτ της γερμανικής Ε.Ε., μετά το Brexit και τώρα με το “Οχι” του ιταλικού λαού συναντούν παντού την απέχθεια και την αποστροφή των λαών, ενώ έχουν μπει σε τροχιά παρακμής και αποσύνθεσης».

Στο twitter η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου έγραψε ότι «άλλος ένας ευρωπαϊκός λαός είπε “Οχι” στην ευρω-απολυταρχία. Ο δρόμος προς την ελευθερία περνά από τη χειραφέτηση»...


Δημήτρης Τρίμης, efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: