18.12.16

Πέφτουν οι τόνοι, παραμένουν οι διαφωνίες...

Μερική... ανακωχή ανάμεσα στην Αθήνα και τους δανειστές έπειτα από τις πολύ υψηλών τόνων ανακοινώσεις και δηλώσεις των περασμένων ημερών αναφορικά με...
τις παροχές της κυβέρνησης προς τους χαμηλοσυνταξιούχους. Οι διαφωνίες παραμένουν, ενώ όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μετά τις γιορτές, στις αρχές του 2017.

Η εβδομάδα που πέρασε χαρακτηρίστηκε από σκληρές δηλώσεις και κριτική εκατέρωθεν, ενώ όλα ξεκίνησαν από την μονομερή ενέργεια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την οποία ακολούθησαν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο ESM.

Στο επίκεντρο, πάντα, οι παροχές που εξήγγειλε και νομοθέτησε η κυβέρνηση για τους χαμηλοσυνταξιούχους με τις οποίες διαφώνησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και η ομάδα του. Διαφωνία την οποία... σιγοντάρισε και η ΝΔ με το «παρών» που έδωσε στην ψηφοφορία της Πέμπτης στην Ολομέλεια.

Σε κάθε περίπτωση το μπαλάκι πάει πάλι στην Ευρωζώνη και το Eurogroup, ενώ μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συνέλθει το EuroWorking Group για να εξετάσει το ζήτημα των μέτρων της κυβέρνησης, αλλά και το «πάγωμα» των αποφάσεων για το ελληνικό χρέος.
«Να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους»

Ο Αλέξης Τσίπρας, από το Βερολίνο, ζήτησε από την Άνγκελα Μέρκελ να ολοκληρωθεί άμεσα η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ εξέφρασε σαφείς προβληματισμούς για τη στάση που τηρεί το ΔΝΤ και το μέλλον του στη διαπραγμάτευση.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, επανέλαβε ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πολλές θυσίες και πως τώρα ήρθε η ώρα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και οι δανειστές.

«Τους αναλογεί η θέσπιση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το άνοιγμα της συζήτησης για χαμηλότερα πλεονάσματα» είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε «Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε τα δικαιώματα του ελληνικού λαού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουμε τον λαό μας στους "yesmen", που υποστηρίζουν την συνέχιση της λιτότητας για πολλά χρόνια».
Δεν επηρεάζονται οι στόχοι του 2017/18

Χθες, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, επανήλθε στο θέμα των παροχών σε χαμηλότερους τόνους σημειώνοντας εκ νέου ότι τα μέτρα για τους χαμηλοσυνταξιούχους δεν επηρεάζουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2017/18.

Βέβαια, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, επανέλαβε τις ανησυχίες των θεσμών σημειώνοντας ότι τις αποφάσεις θα τις πάρουν τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
Επικρίσεις και κλείσιμο αξιολόγησης

Για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τις επόμενες εβδομάδες μίλησε και ο Βάλντις Ντομπρόβσκις. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «περιττές» τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα, αλλά υπογράμμισε ότι το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από αυτές που του αναλογούν.

Πρόσθεσε δε πως το χάσμα δεν είναι αγεφύρωτο και πως αναμένει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης για να επιβεβαιωθεί ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στη σωστή τροχιά.
Καμία κουβέντα για εκλογές

Στόχος της κυβέρνησης παραμένει το κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά και να ξεκαθαρίσει ο ρόλος του ΔΝΤ χωρίς να επιβληθούν νέα μέτρα.

Από το Μαξίμου, άλλωστε, διαψεύδουν οποιοδήποτε σενάριο για πρόωρες εκλογές κάτι που έχουν απορρίψει τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κορυφαίοι υπουργοί...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: