14.12.16

«Προθέρμανση» για τις άδειες...

ΕΡΤ - κάμερεςμε Χ.Α. και Μαρινάκη...

Με τις ανοικτές υποθέσεις της Χρυσής Αυγής (μετά την επιστολή της ΕΡΤ) και του One Channel (έπειτα από την επιστολή του ιδιοκτήτη του, εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη) αναμένεται να ασχοληθεί η...
ολομέλεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης την ερχόμενη εβδομάδα.

Τα στελέχη της Δημόσιας Τηλεόρασης, μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν με τη μετάδοση εκδήλωσης της Χ.Α., έχουν ζητήσει από το ΕΣΡ να αποφανθεί για το αν μπορεί η ΕΡΤ να μη μεταδίδει τέτοιου τύπου εκδηλώσεις.

Αν δηλαδή υπερισχύουν όσα προβλέπονται τόσο από το Σύνταγμα όσο και από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την απαγόρευση μετάδοσης ρατσιστικών και μισαλλόδοξων μηνυμάτων ή η υποχρέωση που προκύπτει από το Σύνταγμα για την παρουσίαση των απόψεων όλων των κομμάτων.

Οπως επισήμανε χθες ο Ροδόλφος Μορώνης, αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, οι νομικοί του συμβουλίου έχουν καταλήξει στην εισήγησή τους η οποία και θα απασχολήσει την ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα οπότε αναμένεται και απόφαση.

Το ίδιο συμβαίνει και με την επιστολή Μαρινάκη, ο οποίος έχει ζητήσει την παρέμβαση του ΕΣΡ για να έχει ίση μεταχείριση με τους καναλάρχες που διαθέτουν τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης.

Κι αυτό έπειτα από την άρνηση της Digea να του παράσχει δίαυλο για την εκπομπή του δικού του One Channel, καθώς η δημοπρασία, στην οποία υπήρξε ένας εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών, ουσιαστικά ακυρώθηκε και δεν εκδόθηκε ποτέ η σχετική υπουργική απόφαση με την οποία θα του δινόταν άδεια περιεχομένου καναλιού εθνικής εμβέλειας.

Ο κ. Μορώνης επισήμανε χθες ότι η ηγεσία του ΕΣΡ ζήτησε από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκο Παππά αύξηση του προϋπολογισμού της Αρχής καθώς το προβλεπόμενο 1,6 εκατ. ευρώ ουσιαστικά φτάνει μόνο για τα ανελαστικά έξοδα.

Παράλληλα θα του καταθέσουν λίστα με τον αριθμό και τις ειδικότητες του προσωπικού που χρειάζεται το ΕΣΡ για να λειτουργήσει ενώ θα υπάρξει συνεργασία και με τη γενική γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για τη χρήση του συστήματος παρακολούθησης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων.
Σε αναμονή

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ επέμεινε ότι δεν έγινε ιδιαίτερη συζήτηση για την αδειοδότηση των καναλιών καθώς τα μέλη της Αρχής θα περιμένουν την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για να δουν ποια κομμάτια του νόμου Παππά (Ν. 43339/2015) θα ακυρώνονται και τι αλλαγές θα γίνουν για να μπορούν να προχωρήσουν στις κινήσεις τους.

Πληροφορίες θέλουν την απόφαση του ΣτΕ να εκδίδεται μέχρι το τέλος του έτους αν και οι πιο αισιόδοξοι επισημαίνουν ότι όπως φαίνεται στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτό θα συμβεί το πρώτο 15νθήμερο του Γενάρη του 2017.

Η «βαλίτσα» με τις άδειες των καναλιών όπως όλα δείχνουν θα πάει... μακριά οπότε αναμένεται να δούμε αν και ποια θα είναι η επιλογή ρύθμισης για το μεσοδιάστημα από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης...


Σωτήρης Μανιάτης, efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: