20.12.16

Γιατί η δολοφονία Καρλόφ δεν θα οδηγήσει σε ρήξη Ρωσίας - Τουρκίας...


Πρώην εχθροί, σήμερα συνεργάτες στη Συρία.
Η συμφωνία «Χαλέπι αντί Αλ Μπαμπ»...
Μετά τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα Αντρέι Καρλόφ από τον Τούρκο αστυνομικό υπήρξε η αίσθηση πως αυτό ήταν και το...
τελικό χτύπημα στις σχέσεις των δύο χωρών, που μόλις πρόσφατα αποκαταστάθηκαν μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία και την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τους Τούρκους.


Σίγουρα πρόκειται για ένα νέο τραύμα, όμως η οριστική ρήξη, που πολλοί εκτιμούσαν, δεν επήλθε. Το Stratfor εκτιμά πως η δολοφονία του πρέσβη θα επιβαρύνει τις σχέσεις, αλλά δεν πρόκειται να αποτελέσει και το τελειωτικό πλήγμα. Όμως πλέον η Μόσχα θα έχει την πρωτοβουλία και θα μπορέσει να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στην Άγκυρα για ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και για ικανοποίηση άλλων απαιτήσεών της.

Όπως φαίνεται καμία χώρα δεν επιθυμεί να οπισθοχωρήσει από την οικονομική και διπλωματική πρόοδο που έχει επιτευχθεί το τελευταίο έτος και σε καμία περίπτωση η Μόσχα, παρά την επίθεση και τις απειλές των τζιχαντιστών, δεν αναμένεται να αλλάξει τη στάση της στη συριακή κρίση.

Ο Τούρκος εκτελεστής του Αντρέι Καρλόφ την ώρα της επίθεσης φώναξε: «Αλαχού Ακμπάρ» (Ο Θεός είναι μεγάλος). «Μη ξεχνάτε το Χαλέπι. Μην ξεχνάτε τη Συρία». Αρκετοί ήταν αυτοί που θυμήθηκαν τη δολοφονία του Αρχιδούκα Φραγκίσκου Φερδινάνδου της Αυστρίας, που οδήγησε στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Όμως αναλυτές, όπως σημειώνει ο Μαξ Φίσερ στους New York Times, απορρίπτουν αυτόν τον παραλληλισμό.

Διαβάστε ολόκληρη την ανάλυση του tvxs, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: