13.12.16

Ο Ερντογάν δεν είναι δικτάτορας...

Βίτσας - Παναγιωτόπουλος...δήλωσε ο Βίτσας σε συνέντευξη του στην «Αίθουσα σύνταξης»... 

Την ανάγκη να παραμείνει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό επεσήμανε ο Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Αίθουσα Σύνταξης». Αναφερόμενος στις...
δηλώσεις Παρασκευόπουλου για τη Χρυσή Αυγή, τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει εκδημοκρατισμός μιας ναζιστικής οργάνωσης, ενώ σχετικά με τη διαπραγμάτευση ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει 4ο Μνημόνιο και ότι αυτό βρίσκεται στο σχέδιο της ΝΔ.

Για τις δηλώσεις Παρασκευόπουλου για τη Χρυσή Αυγή:

«Δεν υπάρχει κανένας που να αμφιβάλει ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια ναζιστική οργάνωση με εγκληματική δράση. Ο Νίκος (Παρασκευόπουλος) και με τις δηλώσεις του το ξεκαθάρισε. Εκδημοκρατισμός της Χρυσής Αυγής (σημαίνει ότι) δεν θα είναι Χρυσή Αυγή. Στη ναζιστική, φασιστική ιδεολογία, ενυπάρχει η βία. Ο Φύσσας δολοφονήθηκε…»

Για τις αντιδράσεις σχετικά με τη συνύπαρξη βουλευτών με τη Χρυσή Αυγή στο Καστελόριζο:

«Κανείς δεν είπε ότι δεν θα έρθει λόγω Χρυσής Αυγής».

Για το προσφυγικό

«Παρατηρήθηκε μια αύξηση των προσφυγικών ροών πριν από μερικές ημέρες, αλλά έχει ξαναγίνει. Το παρακολουθούμε από κοντά. Άκουσα καταγγελίες μεταναστών ότι ήταν σε κλειστό κέντρο στην Τουρκία.

Εμείς επιμένουμε να ισχύσει η συμφωνία Τουρκίας – ΕΕ, να παραμείνει και η αποστολή του ΝΑΤΟ που βοηθάει και στα εθνικά μας θέματα, ιδιαίτερα σε σχέση με τις παραβιάσεις και να προχωρήσουν γρήγορα οι αιτήσεις ασύλου.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και το μεγάλο ζήτημα είναι να «καλμάρει» η περιοχή, να σταματήσει ο πόλεμος και να διαμορφωθεί ένα τόξο ειρήνης με την Ελλάδα, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο κλπ λίβανο κλπ.

Για το εάν κάνει πράξη την απειλή του ο Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με το «άνοιγμα» των συνόρων της Τουρκίας: «Έχουμε πολλά σχέδια για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Επιμένουμε στην παραμονή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το προσφυγικό».

Για τα εξοπλιστικά σε συνάρτηση με την πολιτική της Τουρκίας

«Δεν συμφέρει τον Ερντογάν να ανοίξει πράγματα. Η δική μας η απάντηση είναι «δεν διεκδικώ από κανέναν τίποτα, ας μην διεκδικεί και κανένας από εμάς». Αν κάποιος βλέπει στο όνειρό του πράγματα δεν σημαίνει ότι υπάρχουν. Οι ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι σε ετοιμότητα και έχουν αποτρεπτικό ρόλο.

Δεν πάμε ούτε στη λογική της όξυνσης ούτε του κατευνασμού, αλλά κινούμαστε στη λογική της αποφασιστικότητας, της διεθνούς εκδήλωσης των δικαιωμάτων μας και σίγουρα της υπεράσπισής μας.

Αν η Τουρκία κάνει κυνήγι εξοπλισμών θα καταρρεύσει οικονομικά. Εμείς αναβαθμίζουμε τον υπάρχοντα εξοπλισμό, τον συντηρούμε και δίνουμε δυνατότητες στο ανθρώπινο δυναμικό, την εκπαίδευση και τη συνεχή εκπαίδευσή του».

Στο ερώτημα αν ο Ερντογάν είναι δικτάτορας, ο κ. Βίτσας απάντησε:

«Έχει εκλεγεί. Μερικές λέξεις έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα, αλλά πάντοτε πρέπει να βλέπεις την ουσία του πράγματος».

Για τη διαπραγμάτευση:

«Εμείς τα έχουμε καταφέρει πολύ καλά, με πόνο και κόπο του λαού. Βγήκε ένα ποσό 600 εκατ. ευρώ που πάει να επιστραφεί και δεν έχει να κάνει με το πλεόνασμα. Και πάμε να κλείσουμε τη 2η αξιολόγηση, στη συνέχεια να μπούμε την ποσοτική χαλάρωση και μετά ανοίγει ο δρόμος για να γίνουμε κανονική χώρα.

Δεν συμφέρει κανέναν, ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη να γίνουν εκλογές στην Ελλάδα, δηλαδή να σταματήσει η αξιολόγηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διεθνής ρήξη, με ανοιχτό θέμα στην Ιταλία και στην Ευρώπη το 2017 θα συμβούν πολλά πράγματα.

Η Γερμανία αντιμετωπίζει το εξής ζήτημα, πιο έντονα τώρα, μέσα σε μια διαδικασία κρίσης στην ΕΕ: ή θα προσπαθήσουν να κάνουν μια γερμανική Ευρώπη, πράγμα που δεν γίνεται γιατί θα γυρίσουμε πίσω, ή η Γερμανία θα γίνει ευρωπαϊκή χώρα».

Για τη συζήτηση για 4ο Μνημόνιο:

«Έτσι όπως είναι η ρητορική και η αφήγηση της ΝΔ, το 4ο μνημόνιο εντάσσεται στο σχέδιο της ΝΔ. Εμείς σχέδιο για 4ο μνημόνιο, όχι μόνο δεν έχουμε, αλλά δεν μπορέι να γίνει. Μέχρι το 2018 πρέπει να κλείσει το πρόγραμμα και η χώρα να επανέλθει σε σταθερότητα»...


enimerosi24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: