4.12.16

«Ανακουφισμένοι» οι Γάλλοι από την απόφαση του Ολάντ...

Αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της Γαλλίας επιφέρει η πρωτοφανής για την 5η Γαλλική Δημοκρατία απόφαση του Φρανσουά Ολάντ να μην διεκδικήσει νέα προεδρική θητεία, μια πρωτοβουλία του που...
έπεσε σαν κεραυνός και προκάλεσε πολιτικό σεισμό στην αριστερά, πέντε μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο ραγδαίες εξελίξεις δημιούργησαν ανακατατάξεις στον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων, με την εκτόπιση κορυφαίων ηγετών της δεξιάς και της αριστεράς που παραδίδουν τη σκυτάλη σε νέους εκπροσώπους.

Δύο πρώην πρωθυπουργοί ο Νικολά Σαρκοζί και ο Αλαίν Ζιπέ αποσύρθηκαν από το πολιτικό προσκήνιο μετά από τσουχτερή ήττα στις προκριματικές εκλογές της δεξιάς.

Ηττήθηκε επίσης σε προκριματικές εκλογές των Οικολόγων η πρώην υπουργός Σεσιλ Ντυφλό που μέχρι πρόσφατα ήταν ισχυρή ηγέτης των Πράσινων.

Ο πρόεδρος Ολάντ αποσύρθηκε θεληματικά από την κούρσα για την προεδρία, λαμβάνοντας υπόψιν το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί με την αντιδημοφιλία του και την ανέφικτη προοπτική συγκέντρωσης των σοσιαλιστών γύρω σε μια νέα προεδρική του υποψηφιότητά.

Αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους διάσπασης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα που βρίσκεται στα πρόθυρα τής έκρηξης, παραιτήθηκε από τις προεδρικές του φιλοδοξίες και ανοίγει το δρόμο στους νεότερους υποψήφιους που διεκδικούν το προεδρικό χρίσμα.

Τα γαλλικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι «οι προκριματικές εκλογές, που καταργούν την εκλογή των προεδρικών υποψηφίων από την ηγεσία των Κομμάτων και δίνουν στους ψηφοφόρους τη δικαιοδοσία να επιλέξουν δημοκρατικά τον υποψήφιο της προτίμησής τους, άλλαξαν ριζικά το πολιτικό προσκήνιο στη Γαλλία».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, «ο Φρανσουά Ολάντ αποφάσισε να μην θέσει νέα προεδρική υποψηφιότητα, όταν βρέθηκε σε αδιέξοδο αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο εξευτελιστικής ήττας του σε προκριματικές εκλογές και όταν διαπίστωσε ότι στις δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά τις προκριματικές εκλογές της κεντροδεξιάς ερχόταν στην πέμπτη θέση, μετά από τον Φιγιόν, την Λεπέν, τον Μακρόν, τον Μελανσόν. Με τις ασφυκτικές πιέσεις του για να τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τις προεδρικές του φιλοδοξίες, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, του έδωσε την "χαριστική βολή" και αντιμετωπίζει τη ρετσινιά του "προδότη"».

Η δύσκολη απόφαση που πήρε ο Ολάντ προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στην αριστερά που εκτιμά τη «διαύγεια», την «υπευθυνότητα», το «κουράγιο», το «θάρρος» τον «ρεαλισμό», την «αξιοπρέπεια» του.

Ακόμη και πολιτικοί που τον πρόδωσαν ή τον έπληξαν επεσήμαναν τη «συνετή του απόφαση».

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς χαιρέτησε «την επιλογή ενός ηγέτη του κράτους, ενός ανθρώπου με κουράγιο, και ρεαλισμό».

Ο προεδρικός υποψήφιος Αρνό Μοντεμπούρ δήλωσε ότι ο Ολάντ πήρε μια «απόφαση συνετή, ρεαλιστική και εξόχως σεβαστή».

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι η στάση του είναι «θαρραλέα και αξιοπρεπής».

Η δεξιά δίνει κυρίως έμφαση στην αποτυχία της οικονομικής πολιτικής του Ολάντ και καθιστά συνυπεύθυνο τον Μανουέλ Βάλς, γιατί «επιφορτίστηκε την πολιτική αυτή και την υλοποίησε».

Οι τίτλοι των εφημερίδων ήταν εύγλωττοι: «Ο Ολάντ παραδίδεται», «ομολογία αποτυχίας», «Χωρίς εμένα», «Το Τέλος».

Σε δημοσκόπηση Harris Interactive με ποσοστό 82% οι Γάλλοι επιδοκιμάζουν την απόφαση του Ολάντ να μην διεκδικήσει νέα προεδρική θητεία.

Μετά από το ηλεκτροσόκ του διαγγέλματος του Γάλλου Προέδρου, οι επίδοξοι προεδρικοί υποψήφιοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος τήρησαν έναν εύσχημο χρόνο ανακωχής εχθροπραξιών.

Αποτυχία είχε το Σάββατο η μεγάλη συγκέντρωση του κινήματος «Ωραία Λαϊκή Συμμαχία» που δημιούργησε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν Κριστόφ Καμπαντελίς, με στόχο να επιτύχει την «ενότητα» των σοσιαλιστών.

Ο Βαλς ακύρωσε τη συμμετοχή του και προσπάθησε να δείξει ότι τηρεί μια προθεσμία «ευπρέπειας» πριν αναγγείλει την προεδρική του υποψηφιότητα.

Απουσίασαν οι κυριότεροι προεδρικοί υποψήφιοι, Αρνό Μοντεμπούρ, Μπενουά Αμόν, Μαρί-Νοελ Λιένεμαν ενώ η συμμετοχή των μελών του Κόμματος ήταν περιορισμένη και η ατμόσφαιρα πένθιμη.

Ο Καμπαντελίς απηύθυνε έκκληση προς τον Μακρόν και τον Μελανσόν για να συμμετάσχουν στις προκριματικές εκλογές.

Ο Μακρόν αρνήθηκε, δηλώνοντας «δεν θα εμπλακώ στις έριδες μιας κλίκας». Ο Μελανσόν αγνόησε την έκκληση.

Όλων τα βλέμματα στρέφονται τώρα προς τον Βαλς, ο οποίος έχει μπροστά του έναν άθλο για να ενώσει την κατακερματισμένη αριστερά που οδεύει διασκορπισμένη προς ένα εκλογικό Βατερλό στις προεδρικές εκλογές.

Ο ίδιος δήλωσε ότι το κόμμα είναι διχασμένο σε δύο «ασυμβίβαστες» ιδεολογικές τάσεις, την πολιτική που ενσαρκώνει ο Ολάντ, την οποία υπερασπίστηκε ως πρωθυπουργός και την αριστερή τάση των «ανανεωτών» και των «ανταρτών» σοσιαλιστών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου IFOP 45% των συμπαθούντων σοσιαλιστών εύχεται την υποψηφιότητα του Βαλς στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Εξελίξεις αναμένονται εντός 48ώρου. Ο Μανουέλ Βαλς σκοπεύει να παραιτηθεί άμεσα για να ξεκινήσει απερίσπαστος από τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα την προεκλογική του εκστρατεία για το προεδρικό χρίσμα.

Ο Φρανσουά Ολάντ θα δώσει εντολή σε νέο πρωθυπουργό να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία θα αποπερατώσει μέχρι τον Απρίλιο τις κοινοβουλευτικές εργασίες.

Κυκλοφορούν ονόματα υπουργών που θα μπορούσαν να αναλάβουν τη δύσκολη αποστολή του πρωθυπουργού, σε μια στιγμή που η ανασυγκροτημένη κεντροδεξιά διεκδικεί μαχητικά την εναλλαγή εξουσίας, ενώ η αριστερά βρίσκεται σε αποσύνθεση...

Ήρα Φελουκατζή - efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: