12.12.16

Ιταλία: «Φερέφωνο» του Ρέντσι...

Αποτέλεσμα εικόνας για Τζεντιλόνι Ρεντσι...λένε για τον νέο πρωθυπουργό οι αντίπαλοί του...
Για το "Kίνημα των Πέντε Αστέρων" του Μπέπε Γκρίλο, ο Πάολο Τζεντιλόνι, είναι το "άβαταρ" του Ρέντσι. Για την ιταλική Ακροδεξιά είναι η "φωτοτυπία", το ...
"φερέφωνο" του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας ενώ για τους πολιτικούς αναλυτές, ο Πάολο διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τον Τζον Κέρι όσο και με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Για την ιταλική Κεντροαριστερά, είναι ένας αριστερός πολιτικός με δημοσιογραφική "πένα" ο οποίος καλείται να δώσει το "φιλί της ζωής" στο Δημοκρατικό Κόμμα αλλά και την ιταλική οικονομία.  

Ο 62χρονος Ιταλός που άφησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας για να αναλάβει τα ηνία της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ευρωζώνη, δέχεται ήδη τα πυρά της ιταλικής αντιπολίτευσης. Ο Τζεντιλόνι, ο οποίος επίσημα έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα μετά την παραίτηση Ρέντσι, είναι έτοιμος να ανακοινώσει από ώρα σε ώρα τη λίστα με το νέο υπουργικό συμβούλιο. Η λίστα των υπουργών της νέας κυβέρνησης που συνθέτει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι και απόψε, όπως γράφει ο ιταλικός Τύπος. 

Σε ό,τι αφορά τα διάφορα υπουργεία, διαρροές κάνουν αναφορά στην δυνατότητα μετακίνησης του υπουργού Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ θεωρείται πιθανή η αποχώρηση τριών υπουργών: της Μαρία Έλενα Μπόσκι από το υπουργείο Μεταρρυθμίσεων, της Μαριάννα Μαντία από την Δημόσια Διοίκηση και της Στεφάνια Τζανίνι από το Παιδείας.

Ο Πιέρ Κάρλο Παντοάν, όπως γράφουν οι περισσότεροι αναλυτές, είναι πολύ πιθανό να παραμείνει υπουργός Οικονομικών και η Ρομπέρτα Πινότι δεν αναμένεται να μετακινηθεί από το υπουργείο Αμυνας. Ο Κάρλο Καλέντα, στενός συνεργάτης του Ματέο Ρέντσι, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα διαρροές, πρόκειται να παραμείνει υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης. 

Κι ενώ ο Τζεντιλόνι βάζει τις τελευταίες πινελιές στην σύνθεση της νέας ιταλικής κυβέρνησης, ο διεθνής Τύπος αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ζωής του. Ειναι πτυχιούχος πολιτικών επιστημών. Κατά τη διάρκεια της φοίτησής του σε δημόσιο κλασικό λύκειο της Ρώμης δραστηριοποιήθηκε στον χώρο της τότε εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών στο Πανεπιστήμιο συνεργάσθηκε με το εβδομαδιαίο περιοδικό "Pace e guerra" (Ειρήνη και πόλεμος), εκ των ιδρυτών του οποίου ήταν η Λουτσιάνα Καστελίνα, μία από τις σημαντικότερες μορφές της ιταλικής Αριστεράς. Το 1984 ως δημοσιογράφος, ανέλαβε τη διεύθυνση του περιοδικού "La Nuova Ecologia" (H Νέα Οικολογία). Τo 1993 τον επέλεξαν ως εκπρόσωπο του δημάρχου της Ρώμης, Φραντσέσκο Ρουτέλι, ο οποίος προέρχεται, επίσης, από τον χώρο της οικολογίας. Το 2001 εξελέγη βουλευτής με το κεντρώο κόμμα της Μαργαρίτας, στην ίδρυση του οποίου συνέβαλε και ο ίδιος, ενώ το 2006 αναλαμβάνει υπουργός Τηλεπικοινωνιών της δεύτερης κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι. Το 2007 συμπεριλαμβάνεται στα 45 μέλη που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Δημοκρατικού Κόμματος. Επανεξελέγη βουλευτής το 2013 και το 2014.


Δεν υπάρχουν σχόλια: