19.12.16

«Το προσφυγικό και το τεράστιο πολιτικό κενό στην Ε.Ε.»...

Προκόπης Παυλόπουλος
Το Προσφυγικό ήταν η αιτία που καταδείχθηκε το τεράστιο πολιτικό κενό σε καίρια για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλήματα, αλλά και...
το δημοκρατικό και θεσμικό έλλειμμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που μίλησε σε... συνέδριο για το προσφυγικό ζήτημα.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, με θέμα «Προοδευτικές λύσεις και Προτάσεις για το Προσφυγικό», ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι το προσφυγικό ζήτημα μπορεί να υπονομεύσει τα θεμέλια του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στην πορεία προς την ολοκλήρωσή του.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «το προσφυγικό ζήτημα συνιστά τη μια εκ των δύο –η άλλη είναι η οικονομική, η οποία βρίσκεται στην αφετηρία της βαθιάς κοινωνικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης- μεγάλων προκλήσεων που δοκιμάζουν, κατά κυριολεξία, τη συνοχή αλλά και την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Επισήμανε, δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη αργήσει πολύ ν’ αντιμετωπίσει το Προσφυγικό ζήτημα με όρους, οι οποίοι αρμόζουν τόσο στην κρισιμότητά του για τη συνοχή και την προοπτική της, όσο και στην Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «μεταξύ άλλων δεινών, το προσφυγικό ζήτημα ανέδειξε και το φαινόμενο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία δεν φαίνεται να έχουν αφομοιώσει επαρκώς το ευρωπαϊκό θεσμικό και πολιτισμικό κεκτημένο, εκδηλώνοντας πρωτόγνωρα φοβικά σύνδρομα και αντιμετωπίζοντας την Ευρώπη περισσότερο ως χώρο δικής τους προστασίας παρά ως κοινό πεδίο συνύπαρξης μέσα από τον αμοιβαίο και πλήρη σεβασμό δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

»Κάπως έτσι, για μιαν ακόμη φορά, η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται θύμα της επιμηθεϊκής της νοοτροπίας».

Όσον αφορά τις προεκτάσεις του προσφυγικού ζητήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε την αδυναμία λήψης καίριων αποφάσεων από τα αρμόδια για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ευρωπαϊκά όργανα, γεγονός που έχει καταστήσει την Ελλάδα και την Ιταλία «ασθενείς κρίκους».

Επιπλέον ανέφερε ότι «μέσα από το παράδειγμα του πολέμου στην Συρία και την ευρύτερη περιοχή, την ρηχότητα ως και σ’ ορισμένες περιπτώσεις ανυπαρξία μιας αποτελεσματικής Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: