5.12.16

Χαμηλές προσδοκίες από το Eurogroup...

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γερούν ΝτάισελμπλουμΟρισμένα από τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν μεταξύ της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και του τέλους της προγράμματος, ενώ άλλα μετά την...
επιτυχή ολοκλήρωσή του. Η εμβέλεια των μέτρων αυτών θα καθοριστεί βάσει νέας ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους».

Στη σημερινή σύνοδο, λοιπόν, η απόφαση για λήψη βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θεωρείται παραπάνω από εφικτή.

Αλλά είναι μη εφικτή η λήψη μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων πάνω από 3,5% του ΑΕΠ από το 2018, θέματα που συνδέονται μεταξύ τους και έχουν προκαλέσει τις διαφωνίες ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους Ευρωπαίους, οι οποίοι -όλοι- επιδιώκουν τη συμμετοχή της Ουάσινγκτον στο ελληνικό πρόγραμμα.

Προσερχόμενος στην πρωινή συνεδρίαση του Eurogroup (σ.σ. αφορά την κατάσταση των προϋπολογισμών των κρατών-μελών) ο Γάλλος υπ.Οικ. εμφανίστηκε αισιόδοξος.

«Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσουμε για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του βάρους του χρέους. Αυτά είναι σημαντικά μέτρα, μέτρα τα οποία θα έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στην Ελλάδα. Νομίζω ότι θα έχουμε μία συμφωνία για αυτά τα μέτρα», είπε ο Μισέλ Σαπέν.

Σημαντική πρόοδο για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα αναμένει από τη συνεδρίαση ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων.

Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement), επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Δεύτερον, είπε, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM). «Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε και εκεί σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.

Επισήμανε, επίσης, ότι θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα», κατέληξε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι όσο η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου και αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Στο ίδιο κλίμα και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Λουξεμβούργου. Σε ερώτηση σχετικά με το αν θα υπάρξει απόφαση για βραχυπρόθεσμα μέτρα ο Πιερ Γκραμένια απάντησε: «Θα εργαστούμε πολύ σκληρά γι' αυτό σήμερα».

Κατά την πάγια τακτική του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εστίασε στην ανάγκη υλοποίησης των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

«Αυτό που είναι σημαντικό για την Ελλάδα είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις» είπε κατά την άφιξή του ο Βόλφκανγκ Σόιμπλε και υπογράμμισε πως η χώρα θα πρέπει να καταστεί ανταγωνιστική και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Διευθέτηση του χρέους και... καλύτερη κατάσταση

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι καλύτερη από ό, τι αρχικά φανταζόμασταν, οι Έλληνες εμφανίζουν ανάπτυξη και για πρώτη φορά περισσότερα φορολογικά έσοδα», επισήμανε σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ.

Σύμφωνα με το Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών σημείωσε, πως αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειες αποδίδουν, ενώ σε σχέση με μία διαγραφή χρέους για την Ελλάδα, ανέφερε πως αυτό σε κάθε περίπτωση συνεχίζει να αποκλείεται από όλους.

«Φυσικά, μπορεί να συζητηθεί μία διαχείριση του χρέους ως προς το ζήτημα των χρόνων αποπληρωμής και των επιτοκίων, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας», διευκρίνισε. 

* Λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Καρλ Πιερ Πάντοαν, ακύρωσε το ταξίδι στις Βρυξέλλες δεν θα δώσει το «παρών» στη συνεδρίαση του Eurogroup καθώς είναι μεταξύ των υποψήφιων διαδόχων του Ματέο Ρέντσι...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: