4.12.16

Ο Σόιμπλε επαναφέρει το Grexit...

Το παν είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και όχι ελάφρυνση χρέους, για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος με...
τις νέες του δηλώσεις υπονοεί ότι υπάρχει θέμα Grexit.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι το χρέος είναι βιώσιμο, καθώς τα επιτόκια και τα τοκοχρεολύσια ελάχιστα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της χώρας μας.

Σε σημερινή συνέντευξη στην Bild ενόψει του αυριανού Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας και για να αξιολογήσουν την πρόοδο της Αθήνας στις μεταρρυθμίσεις, ο Σόιμπλε δήλωσε το εξής:
 
Η Αθήνα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό—ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους.

Σε ερώτηση εάν είναι καιρός να ειπωθεί στους Γερμανούς ψηφοφόρους ότι μια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, ο ίδιος απάντησε: «Αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία οδεύει σε εκλογές το 2017 και οι συντηρητικοί ετοιμάζονται για μια εκστρατεία μέσα σε ένα όλο και πιο πολωμένο πολιτικό σκηνικό, με το ακροδεξιό αντιμεταναστευτικό AfD να βρίσκεται κοντά, κατά τις δημοσκοπήσεις, στην είσοδό του στη Βουλή για πρώτη φορά. Το κόμμα τάσσεται εναντίον της σημερινής πολιτικής να υποστηρίζονται με δανεισμό κράτη μέλη, που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα με αντάλλαγμα την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.


Σε αντίθετο μήκος κύματος ο Σταϊνμάγερ


Αντίθετα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών 
Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ χαρακτήρισε ως «επιπολαιότητες τα περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη». Από τη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται, ο Γερμανός υπουργός άσκησε κριτική στις φωνές εναντίον της Ελλάδας που προέρχονται από τη δική του χώρα:

«Ήταν πολύ επιπόλαιος ο λόγος τα τελευταία χρόνια -και στη δική μου χώρα- για την έξοδο της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα ή από τη ζώνη του Σένγκεν. Αντιθέτως, θα ευχόμουν να υποστήριζαν και άλλοι Ευρωπαίοι εταίροι τόσο ακλόνητα το ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως εσείς εδώ στην Ελλάδα... Στην Ελλάδα βλέπω έναν εταίρο που είναι διατεθειμένος να αναλάβει ευθύνη»...


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: