4.1.17

Διαρκής ο κίνδυνος για την εύθραυστη εκεχειρία...

Βομβαρδισμοί ενάντια στην Ουάντι ΜπαράνταΠληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και αυτή η εκεχειρία στη Συρία οδηγείται σε κατάρρευση, καθώς οργανώσεις των ανταρτών καταγγέλλουν συνεχείς παραβιάσεις και...
βομβαρδισμούς εκ μέρους των κυβερνητικών δυνάμεων. Έκκληση Τσαβούσογλου προς το Ιράν να συμβάλει να δοθεί τέλος στους βομβαρδισμούς, διότι διαφορετικά θα καταρρεύσουν οι συνομιλίες.

Περίπου 12 οργανώσεις των Σύρων ανταρτών έχουν αναστείλει τη συμμετοχή τους στις προετοιμασίες για τις επικείμενες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, κατηγορώντας το συριακό καθεστώς ότι παραβιάζει την εκεχειρία και εξαπολύει επιθέσεις κοντά στη Δαμασκό.

Πόλεμος για το νερό...

Μετά την έναρξη της εκεχειρία, οι συγκρούσεις έχουν σταματήσει στις περισσότερες περιοχές της Συρίας, ωστόσο στην περιοχή Ουάντι Μπαράντα, την οποία κρατούν οι δυνάμεις των ανταρτών και στην οποία βρίσκονται οι κύριες πηγές υδροδότησης για τους τέσσερα εκατομμύρια κατοίκους της Δαμασκού και των περιχώρων της, οι συγκρούσεις συνεχίζονται.

Ο στρατός της Συρίας συνεχίζει τις επιχειρήσεις στην Ουάντι Μπαράντα, με αποτέλεσμα ομάδες των ανταρτών να αναστείλουν τη συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που αναμένεται να διεξαχθούν στην Αστάνα του Καζακστάν.

Όπως υποστηρίζουν, το συριακό καθεστώς «διαπράττει συχνές παραβιάσεις, κυρίως στις περιοχές Ουάντι Μπαράντα και την Ανατολική Γούτα».

Όπως κατήγγειλε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το βράδυ της Τρίτης οι επιχείρηση του συριακού στρατού με την υποστήριξη της Χεζμπολάχ συνεχίζονταν στην Ουάντι Μπαράντα, με τις αεροπορικές επιδρομές και τις ρίψεις βαρελιών με εκρηκτικά.

Η συριακή κυβέρνηση απαντά ότι οι αντάρτες «μολύνουν με πετρέλαιο» τα αποθέματα νερού και ότι έχουν κόψει το δίκτυο υδροδότησης προς τη Δαμασκό, που αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις πόσιμου νερού από τις 22 Δεκεμβρίου.

Το καθεστώς Άσαντ επισημαίνει ότι μέλη της Φάταχ αλ Σαμ βρίσκονται στην Ουάντι Μπαράντα, γεγονός που διαψεύδουν οι αντάρτες.

«Μαχητές είναι έτοιμοι να παραδοθούν, όμως η αλ Νόσρα απειλεί να τους σκοτώσει», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας της Δαμασκού, Άλα Ιμπραχίμ.

Επιπλέον, κατά παραβίαση της εκεχειρίας, αεροπορικές επιδρομές έπληξαν τη Χαν Σέιχουν στην επαρχία Ιντλίμπ, μεγάλο μέρος της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια έγκυος γυναίκα, ενώ οι αντάρτες βομβάρδισαν χωριά της κεντρικής επαρχίας Χάμα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Ταυτόχρονα, αεροπορική επιδρομή έπληξε χθες Τρίτη αρχηγείο της οργάνωσης Μέτωπο Κατάκτησης της Συρίας (Τζαμπχάτ Φάταχ αλ Σαμ, πρώην βραχίονας της Αλ Κάιντα) στην Ιντλίμπ, που μαζί με το Ισλαμικό Κράτος εξαιρείται από την εκεχειρία, σκοτώνοντας 25 μέλη της οργάνωσης.

Τσαβούσογλου: Η εκεχειρία κινδυνεύει

Η Τουρκία, που μαζί με τη Ρωσία έχουν αναλάβει την ευθύνη για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων για τη λήξη του συριακού εμφυλίου, ανακοίνωσε χθες ότι η εκεχειρία κινδυνεύει να αποτύχει εξαιτίας των παραβιάσεων από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε έκκληση προς το Ιράν, φίλα προσκείμενο στο καθεστώς Άσαντ, να παρέμβει στην κυβέρνηση της Συρίας και τους συμμάχους της, ώστε να σταματήσουν οι παραβιάσεις της εκεχειρίας και οι βομβαρδισμοί.

Όπως είπε, οι προγραμματιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες στην Αστάνα του Καζακστάν, υπό την αιγίδα Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν «μπορεί να αποτύχουν, αν δεν δοθεί τέλος στην κλιμάκωση των παραβιάσεων».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Άγκυρα συνεργάζεται με τη Μόσχα για το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον όσων παραβιάζουν τη συμφωνία για εκεχειρία. Σύμφωνα με τον Μεβλού Τσαβούσογλου, η αντιπολίτευση έχει τηρήσει τον λόγο της, όμως η κυβερνητική πλευρά παραβιάζει την εκεχειρία...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: