8.1.17

Ο Γιώργος Μαλούχος γράφει για το φαινόμενο Στάθη Ευσταθιάδη...

Πέθανε ο δημοσιογράφος Στάθης Ευσταθιάδης
... που έφυγε στα 91 του χρόνια...
«Ο Στάθης Ευσταθιάδης υπήρξε ο ίδιος η ένσαρκος ιστορία του Βήματος. Και έφυγε σε μια πολύ παράξενη στιγμή – σχεδόν σαν...
σε παιγνίδι μιας μοίρας που θέλει κάτι να μας πει. Μαζί του φεύγει και μια ολόκληρη εποχή για Το Βήμα, για την Ελλάδα και για τον κόσμο, όπως πέρασε μέσα από τα γραπτά του όλα αυτά τα χρόνια. Είναι, δυστυχώς, μια πικρή αποδρομή: όχι μόνο γι αυτό που φεύγει, μα και γι αυτό που έρχεται» γράφει ο δημοσιογράφος του Βήματος Γιώργος Μαλούχος για τον Στάθη Ευσταθιάδη που απεβίωσε χθες Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017. 

Ο δημοσιογράφος Στάθης Ευσταθιάδης μέχρι την τελευταία στιγμή βρισκόταν στο γραφείο του και αρθρογραφούσε για τη διεθνή πολιτική σκηνή στο «Βήμα της Κυριακής» και στο vima.gr.

Όπως γράφει ο Μαλούχος, ο Ευσταθιάδης έφυγε από τη ζωή «με τον τρόπο που οι αρχαίοι Ελληνες θεωρούσαν ευλογία των θεών προς εκείνους τους θνητούς που την αξίζουν: στον ύπνο του. Την προηγουμένη βρισκόταν ακόμα στο γραφείο του και δούλευε, στα 91 του χρόνια, όπως κάθε μέρα, μπαίνοντας πρώτος το πρωί στο κτήριο του Βήματος και φεύγοντας περίπου τελευταίος το βράδυ».

Ο Στάθης Ευσταθιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Φοίτησε στο Βαρβάκειο και στη συνέχεια στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Λοζάνης και στο Τμήμα Διπλωματίας και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Ήταν μέλος της ΕΣΗΕΑ και του International Press Institute, που εδρεύει στη Βιέννη, και διαπιστευμένος ανταποκριτής του Βήματος από τη δεκαετία του '60 στην Ουάσιγκτον και στον ΟΗΕ.

Τιμήθηκε με το Βραβείο του Ιδρύματος Δημοσιογραφίας Μπότση και της Ακαδημίας Αθηνών για το ήθος και την έντιμη δημοσιογραφία. Ήταν επίσης μέλος της Διπλωματικής Ακαδημίας του Υπουργείου Εξωτερικών και του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της, και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και του Τιμητικού Συμβουλίου του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Διαβάστε το άρθρο του Γιώργου Μαλούχου με τίτλο «Ο Στάθης Ευσταθιάδης και η αποδρομή μιας εποχής»:


«Ηταν στις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας, όταν ετοιμάζαμε πυρετωδώς τους εννέα τόμους για την ιστορία του Βήματος που το 2012 συμπλήρωνε τα 90 (πρώτα) χρόνια της έκδοσής του, όταν συνεργάστηκα για πρώτη φορά με τον Στάθη Ευσταθιάδη, μπορώ να πω με δέος. Πνιγμένος μέσα μία θάλασσα από δεκάδες χιλιάδες πρωτοσέλιδων, άρθρων, πραγματολογικών ιστορικών στοιχείων και πολιτικών αναλύσεων επί όλων των μεγάλων (και όχι μόνον) ελληνικών και διεθνών ζητημάτων που καθόρισαν την πορεία της χώρας και του κόσμου από το 1922 που πρωτοεκδόθηκε η εφημερίδα, μέχρι την ώρα που οι τόμοι αυτοί έπρεπε να τυπωθούν, ο τρόμος του λάθους ή της κακής εκτίμησης, είχε καταστεί κυρίαρχος. Όμως η πολυτέλεια του χρόνου την οποία συνήθως απολαμβάνει ένα ογκώδες, σύνθετο έργο, εν προκειμένω όχι απλώς δεν υπήρχε, αλλά, αντίθετα, τα χρονοδιαγράμματα ήταν κυριολεκτικά ασφυκτικά. Και η κούραση, που όταν γίνει μόνιμο καθεστώς θολώνει τη ματιά και τη σκέψη, γινόταν όλο και πιο απειλητική όσο πλησιάζαμε προς ένα τέλος που δεν μπορούσε να μετατεθεί. Τότε ήταν που, γράφοντας την ιστορία του Βήματος, σκέφτηκα ότι η μόνη δύναμη που μπορούσε να βοηθήσει απέναντι σε αυτό το χάος δυσκολιών, ήταν η ίδια η ζώσα ιστορία του Βήματος: οι άνθρωποι του διπλανού γραφείου: άνθρωποι όμως που, την εμπειρία και τη γνώση τους μπορεί να την είχαμε δίπλα μας, αλλά κάθε άλλο παρά συνηθισμένη ήταν και που, όσο κι αν έψαχνες, δεν θα μπορούσες να τη βρεις πουθενά αλλού.

Ένα πρωί λοιπόν, με τους έξι από τους εννέα τόμους να έχουν ήδη περάσει από το στάδιο της πρώτης διόρθωσης και τους υπόλοιπους ακόμα να γράφονται, κατέφυγα σε αυτή τη ζώσα ιστορία: στον Στάθη Ευσταθιάδη και στον στενό του φίλο, βετεράνο του διπλωματικού και των διεθνών, Σύμβουλο Εκδόσεως του Βήματος Γιάννη Καρτάλη με ένα και μοναδικό, πλην, από κάθε άποψη «βαρύ» αίτημα: να διαβάσουν όλο αυτό το υλικό, σε ελάχιστο πλέον χρόνο, και να κάνουν τις παρατηρήσεις τους. Με στραβοκοίταξαν και οι δύο. Όμως το έκαναν. Και οι δύο. Ηταν η αίσθηση του καθήκοντος απέναντι στην ιστορική αυτή εφημερίδα που τους παρακίνησε να φορτωθούν με όλο αυτό το βάρος. Όταν, μετά από λίγες ημέρες, άρχισε να έρχεται πίσω το υλικό ήταν ένα είδος λύτρωσης: οι παρατηρήσεις ήταν ελάχιστες, πραγματολογικού χαρακτήρα και σε ένα ή δύο σημεία, αντικείμενο πολιτικής συζήτησης η οποία και ακολούθησε. Οι τόμοι αυτοί είναι γνωστοί, αν μη τι άλλο, στο κοινό του Βήματος και στην ταυτότητά τους ο Στάθης Ευσταθιάδης και ο Γιάννης Καρτάλης αναφέρονται, επαξίως, ως Σύμβουλοι Εκδόσεως.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο, ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: