4.1.17

Ωρα Κυπριακού για την κυβέρνηση...

Στο Κυπριακό εστιάζει την προσοχή της η κυβέρνηση, εν όψει της έναρξης της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων στις...
9 Ιανουαρίου στη Γενεύη. 

Χθες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εγκαινίασε κύκλο διπλωματικών επαφών συνομιλώντας τηλεφωνικά για το θέμα με την Βρετανίδα Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι. Η Βρετανία έχει σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό, αφού είναι μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία εγγυήτρια δύναμη. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδος σ' ότι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις και ζήτησε την υποστήριξη της κ. Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Οι επαφές του Πρωθυπουργού θα συνεχιστούν με επικοινωνίες με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον επικεφαλής της Κομισόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ τη Δευτέρα θα συναντήσει σε διαδοχικές κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους πολιτικούς αρχηγούς. 

Η ημερομηνία δεν επελέγη τυχαία: Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ως τότε μια καλύτερη εικόνα για την στάση του ΟΗΕ (καθώς ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς θα συναντήσει την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, αλλά και για την πρόοδο των διακοινοτικών συνομιλιών, ως την αναχώρηση των εκπροσώπων των δύο κοινοτήτων για τη Γενεύη. 

Η διπλωματική κινητικότητα η οποία αναπτύσσεται ανάμεσα σε Αθήνα, Λευκωσία και Άγκυρα είναι ιδιαίτερα έντονη. Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, θα συναντηθεί σήμερα στην Αθήνα με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά ενώ αύριο θα μεταβεί στην Άγκυρα για συναντήσεις. 

Στην Αθήνα θα συναντηθεί και με τον προερχόμενο από την Άγκυρα Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, σερ Άλαν Ντάνκαν, ο οποίος θα γίνει δεκτός από τον Νίκο Κοτζιά. Η ίδια η διάσκεψη της Γενεύης πάντως αποτελεί ένα ερωτηματικό. 

Η τουρκική πλευρά άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στην πολυμερή Διάσκεψη που θα γίνει στις 12 Ιανουαρίου στη Γενεύη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό προκύπτει από δηλώσεις που έκανε χθες από την Άγκυρα ο «Πρωθυπουργός» του Ψευδοκράτους Χουσείν Οζγκιουργούν. 

Η απόφαση ωστόσο για το ποιος θα εκπροσωπήσει την Τουρκία στην διάσκεψη, που θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους και την κατάθεση χαρτών είναι κρίσιμη, καθώς πλην του Ερντογάν κανείς άλλος δεν μπορεί να αναλάβει ευθύνη για αποφάσεις στο Κυπριακό. 

Καθώς η διάσκεψη αυτή αναμένεται να κρατήσει περισσότερες μέρες, στην Αθήνα δεν αποκλείουν να ξεκινήσει τις εργασίες της σε επίπεδο χαμηλότερο από εκείνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. 

Κρίσιμη πάντως θεωρείται και η σημερινή, νέα συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί, καθώς στην ατζέντα βρίσκονται εδαφικό, εγγυήσεις, εφαρμογή της λύσης, οικονομική πτυχή και «οργάνωση της δουλειάς» στη Γενεύη...

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: