29.1.17

Σκηνοθέτησε ένα συγκλονιστικό φιλμ...


...είναι υποψήφιος για Όσκαρ, αλλά εξαιτίας του Τραμπ, ίσως δεν μπορέσει να πάει στην τελετή...
Ιρανός σκηνοθέτης που είναι υποψήφιος για Όσκαρ ίσως τελικά δεν...
μπορέσει να παραστεί καν στην τελετή απονομής τον επόμενο μήνα μετά το διάταγμα του Προέδρου Τραμπ για προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε πολίτες από επτά κυρίως μουσουλμανικές χώρες.   Πρόκειται για τον σκηνοθέτη Ασγκάρ Φαραντί, του οποίου η ταινία «Salesman» είναι υποψήφια στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας.   
Το Σάββατο, ο Τρίτα Πάρσι, διευθυντής του Εθνικού ιρανό-αμερικανικού Συμβουλίου που εδρεύει στην Ουάσιγκτον ανέφερε μέσω Twitter πως επιβεβαιώνεται ότι ο  Ιρανός Φαραντί δεν θα μπορέσει να εισέλθει στις ΗΠΑ για να παρακολουθήσει την τελετή απονομής και ενδεχομένως να παραλάβει το Όσκαρ του. 
   Η ταινία «A Separation» του Φαραντί κέρδισε Όσκαρ για την καλύτερη ξένων φιλμ γλώσσα το 2012.   Σε τηλεφωνική συνέντευξη με τους New York Times o Πάρσι είπε ότι είχε ακούσει από δεύτερο χέρι ότι ο Φαραντί δεν θα παραστεί στην τελετή στις 26 Φεβρουάριου και δήλωσε πως  πρόθεσή του με το μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο Twitter ήταν να αναδείξει τις επιπτώσεις της νέας πολιτικής για το μεταναστευτικό. Ο Πάρσι είπε επίσης πως δεν υπάρχει ειδικό υπόμνημα για τον σκηνοθέτη ο οποίος όμως επηρεάζεται από τους γενικούς κανόνες απαγόρευσης και χαρακτήρισε αυτό που συμβαίνει συγκλονιστικό και βαθιά αντιαμερικανικό.   Δημοσιεύματα σημειώνουν πως ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν θα ζητηθεί εξαίρεση από τον σκηνοθέτη ή από την Ακαδημία ή αν θα χορηγηθεί μία από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. 
  Nωρίτερα αυτή την εβδομάδα, πριν ακόμη ο Τραμπ υπογράψει το αμφιλεγόμενο διάταγμα, η Iρανή ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί, που πρωταγωνιστεί μαζί με τον Σαχάμπ Χοσεϊνί στην ταινία του Φαραντί, ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στην τελετή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «ρατσιστικό» σχέδιο διατάγματος. 
  «Η απαγόρευση χορήγησης άδειας εισόδου (βίζας) που αποφάσισε ο Τραμπ για τους Ιρανούς είναι ρατσιστική. Είτε εφαρμοστεί είτε όχι σε ένα πολιτιστικό γεγονός, δεν θα παραστώ στην τελετή απονομής των βραβείων της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστήμης του Κινηματογράφου για το 2017 σε ένδειξη διαμαρτυρίας», έγραψε η 33χρονη ηθοποιός στον λογαριασμό της στο Twitter. 

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: