6.2.17

Ισως το πιο κρίσιμο 24ωρο για τον ΔΟΛ...

Δημοσιογραφικός Οργανισμός ΛαμπράκηΤο πιο κρίσιμο 24ωρο ίσως να είναι αυτό που διανύει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη καθώς από...
την αυριανή απόφαση του δικαστηρίου θα εξαρτηθεί αν θα επιτραπεί ουσιαστικά να υπάρξει μια... ενδιάμεση χρηματοδότηση μέχρι την εξέταση της κύριας προσφυγής των τραπεζών που του έχουν χορηγήσει δάνεια.

Αύριο, αναμένεται η απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών σχετικά με το αν θα επιτραπεί το ξεμπλοκάρισμα του λεγόμενου «τροφοδότη» λογαριασμού του συγκροτήματος ώστε ν’ αρχίσει μια σχετική αποκατάσταση της μισθοδοσίας των περίπου 500 εργαζομένων που παραμένουν στις επάλξεις χωρίς να πληρώνονται εδώ και επτά μήνες.

Παράλληλα όμως θα αποφασίσει και επί της αίτησης των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών (Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank) να μην υπάρξει καμία αλλαγή στα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής τους.

Με αυτήν ζητούν την υπαγωγή του συγκροτήματος σε καθεστώς έκτακτης ειδικής διαχείρισης εν λειτουργία και προτείνουν ως ειδικό διαχειριστή την Grant Thornton.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 3 Μαρτίου και η απόφαση θα πρέπει να εκδοθεί εντός τριάντα ημερών από τότε.

Οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ κατέθεσαν την Παρασκευή (3/2) τη δική τους παρέμβαση κατά τη διάρκεια της συζήτησης του αιτήματος των τεσσάρων τραπεζών, ζητώντας την εξαίρεση συγκεκριμένου τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο κατατίθενται οι εισπράξεις από τις κυκλοφορίες και τα κέρδη των εντύπων.

Κι αυτό διότι έτσι θα εξασφαλιστεί η καταβολή μέρους των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους, αλλά και βασικά λειτουργικά έξοδα (χαρτί, εκτυπωτικά κ.ά.) ώστε να παραμείνουν στην κυκλοφορία οι δύο εφημερίδες «Τα Νέα» και «Το Βήμα», κάτι που θα εξασφαλίσει και το να μην απαξιωθούν τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία του συγκροτήματος.

Στο πλευρό των εργαζομένων του ΔΟΛ βρέθηκε η ΕΣΗΕΑ που κατέθεσε κύρια παρέμβαση υπέρ των δημοσιογράφων του συγκροτήματος στην προσφυγή των τραπεζών και της διοίκησης του ΔΟΛ κατά τη διαδικασία ασφαλιστικών μέτρων και ορισμού ειδικού εκκαθαριστή.

Η ΕΣΗΕΑ, από κοινού με τους δημοσιογράφους, τους διοικητικούς υπαλλήλους και τους τεχνικούς, επισήμανε στην παρέμβασή της ότι καμία συμφωνία δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των δεδουλευμένων τους.

Πρόσθεσε ότι απαιτείται η κατοχύρωση -και με την απόφαση του δικαστηρίου- της καταβολής της μισθοδοσίας και των οφειλών προς τους εργαζόμενους μέσω της ενδιάμεσης χρηματοδότησης.

«Αυτό είναι απαραίτητο για την ομαλή συνέχιση της έκδοσης των εφημερίδων που είναι στο περίπτερο επειδή το έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι. Ταυτόχρονα, όμως, οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να σταθμίσουν το μέγεθος της κρίσης στα ΜΜΕ και τις επιπτώσεις της, ώστε μέσα από έναν υπεύθυνο διάλογο να υπάρξει θεσμική αντιμετώπιση των προβλημάτων του Τύπου».

Από τις αυριανές εξελίξεις αναμένεται να ανοίξει και το τοπίο για την επόμενη μέρα στον ΔΟΛ. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εξαιρετικά οριακό σημείο και αν κάποιοι θέλουν πράγματι να μην απαξιωθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου θα πρέπει να βρουν λύσεις ώστε να υπάρξει μια κάποια... εξομάλυνση στη μισθοδοσία, ώστε να αναπνεύσουν οι εργαζόμενοι και να δίνονται τα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα ώστε να συνεχιστεί κανονικά η κυκλοφορία των εφημερίδων.

Διαφορετικά θα είναι σαν να καταδικάζουν το συγκρότημα σε «λουκέτο» εδώ και τώρα, πριν υπάρξει η τελική απόφαση του δικαστηρίου επί της κύριας προσφυγής των τραπεζών τον επόμενο μήνα...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: