18.2.17

Αλλεπάλληλα «πυρά» μεταξύ καναλαρχών και Νίκου Παππά...

Νίκος ΠαππάςΗ σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ καναλαρχών και υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, όπως φαίνεται, συνεχίζεται έπειτα από...
ολιγόμηνη «κατάπαυση πυρός». Αφορμή αυτή τη φορά μια ανάρτηση του Νίκου Παππά στη σελίδα του στο facebook σχετικά με τους εργαζόμενους στο MEGA που παραμένουν απλήρωτοι για όγδοο μήνα.

Ο Ν. Παππάς έκανε λόγο για «σύγκρουση συμφερόντων» στο MEGA καθώς «οι μέτοχοι της DIGEA, οι υπόλοιποι καναλάρχες δηλαδή, επιδιώκουν -χωρίς προσχήματα- να ρίξουν “μαύρο” σε ένα κανάλι-ανταγωνιστή τους. Με αφορμή μια οφειλή, η ιδιωτική εταιρεία Digea διεκδικεί για τον εαυτό της ρόλο υπέρτατου κριτή: να αποφασίζει ποιος θα εκπέμπει και ποιος όχι».

Τόνιζε ότι όσα συμβαίνουν στο κανάλι της Μεσογείων έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τους εργαζόμενους και καλούσε τους μετόχους του MEGA (Βαρδινογιάννης - Μπόμπολας) να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να πραγματοποιήσουν επιτέλους την περιβόητη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή να βρουν επενδυτή, επισημαίνοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.

Και κατέληγε: «Αλήθεια, σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά για το MEGA, οι ιδιοκτήτες των άλλων καναλιών, αυτοί που δήθεν κόπτονταν για την απασχόληση, δεσμεύονται να απορροφήσουν στις επιχειρήσεις τους όλους τους εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς δουλειά».

Κατόπιν αυτού η ΕΙΤΗΣΕΕ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής τονίζοντας ότι επιχειρεί να «μεταθέσει τις προσωπικές του ευθύνες σε άλλους. Στο μεταξύ, πριν λίγους μήνες οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του είχαν στόχο να κλείσουν τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί και 2.000 εργαζόμενοι να μείνουν άνεργοι, ενώ τώρα, “συμβουλεύει” τους άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς να δείξουν ευαισθησία για τους εργαζόμενους του Mega. Όμως, με δικό του νομοθέτημα δεν επέτρεψε στο Mega να συμμετέχει στον διαγωνισμό για την απόκτηση αδείας, αναγκάζοντας ουσιαστικά τις τράπεζες να καταγγείλουν τις συμβάσεις».

Έκαναν αναφορές στο φόρο 20% που επιβλήθηκε στην τηλεοπτική διαφήμιση, στο «ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο» που έφτιαξε καθώς και στο ότι «δημιούργησε ένα πέπλο σκανδαλολογίας μη επιτρέποντας στον τραπεζικό τομέα να επιδείξει την οποιαδήποτε ευελιξία, μέσα στο πλαίσιο του νόμου, για να συμβάλουν στην αναδιάρθρωση των οικονομικών των μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται σε κρίση».

Η ΕΙΤΗΣΣΕ αναφέρθηκε και στην ανακοίνωση του Ν. Παππά για δημιουργία «πλατφόρμας» με την οποία «θα “ελέγχει” την αγορά της διαφήμισης (δηλαδή θα κατευθύνει τη διαφήμιση στα φίλια Μέσα) και θα επιβάλλει επιπλέον τέλος 10% επί του τζίρου» τονίζοντας ότι κρατά «για καθαρά μικροπολιτικούς λόγους έναν ολόκληρο κλάδο στην αβεβαιότητα, χωρίς να υπάρχει η καμία δυνατότητα σχεδιασμού, εφαρμογής σχεδίων αναδιάρθρωσης και επενδύσεων».

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ν. Παππά με απάντηση «στην ΕΙΤΗΣΕΕ ή στη DIGEA (το ίδιο είναι): 70 λόγοι αντιπαράθεσης και μία τεράστια γκάφα», όπως σημειώνει. Κάνει λόγο για ίδια ψέματα και μια κορυφαία γκάφα τονίζοντας ότι η απάντηση για τους εργαζόμενους του Mega δεν έρχεται από τον πάροχο δικτύου (DIGEA), «στον οποίο απευθυνθήκαμε, αλλά από τους παρόχους περιεχομένου, δηλαδή τα κανάλια (ΕΙΤΗΣΕΕ). Και γιατί έγινε αυτό; Γιατί είναι οι ίδιοι άνθρωποι ακριβώς! Απλά, έκαναν –προφανώς- λάθος στις σφραγίδες τους!»

Αναφέρεται στο «μεγαλύτερο σκάνδαλο της υπόθεσης» που δημιουργεί στρεβλώσεις καθώς στην Ελλάδα «οι πάροχοι δικτύου είναι ταυτόχρονα και πάροχοι περιεχομένου. Κλειστό club και αεροπειρατεία με διαγωνισμό παρωδία».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τονίζει ότι είναι λογικό οι ιδιοκτησίες των τηλεοπτικών σταθμών «να επιτίθενται στην κυβέρνησή μας. Για την ακρίβεια, τουλάχιστον μέχρι τώρα, έχουν 70 λόγους να το κάνουν. Γιατί με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από τον ειδικό φόρο τηλεόρασης και το τέλος χρήσης συχνοτήτων, που δεν εισέπρατταν οι προηγούμενοι (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), μπήκαν στο δημόσιο ταμείο 70 εκατ. ευρώ. Προφανώς θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση, που ξεχνά να καταλογίσει ψηφισμένους φόρους, να τους αφήνει να πορεύονται για ακόμη 27 χρόνια χωρίς άδειες. Και βεβαίως να πιέζει τραπεζίτες για να παίρνουν αυτοί δάνεια με αέρα».

Τονίζει επίσης ότι είναι το απίστευτο επιχείρημα της ΕΙΤΗΣΕΕ ότι η «κυβέρνησή μας με το νομοθέτημα του Αυγούστου θα απέλυε 2.000 εργαζομένους», σημειώνοντας ότι είναι από τις λίγες φορές που αναφέρεται ο πραγματικός αριθμός των εργαζομένων.

«Γιατί μέχρι τώρα ακούγαμε από τις εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων των σταθμών τους για 16.000 ή 8.000 εργαζομένους. θέλουμε να τους παρακαλέσουμε: Να υποστηρίξουν δημόσια την πρόβλεψη του νόμου 4339/15 για την υποχρέωση των σταθμών να έχουν κατ’ ελάχιστο 400 εργαζόμενους. Ας το δεχτούν αυτό και ας συνεχίσουν να μας βρίζουν. Όσον αφορά την "πλατφόρμα" διάθεσης διαφημιστικού χρόνου, πρέπει να πούμε ότι δεν μας προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση η τόσο έντονη δυσαρέσκειά τους. Η διαφημιστική αγορά έχει γκρίζες ζώνες. Μόνο όποιος επωφελείται από αυτές αντιδρά με τόσο πείσμα στην ηλεκτρονική «πλατφόρμα» για τη διάθεση του διαφημιστικού χρόνου, η οποία εγγυάται τη διαφάνεια των συναλλαγών».

Ο Ν. Παππάς επισημαίνει την τελευταία απόφαση του ΣτΕ, για την οποία υπογραμμίζει ότι τα κανάλια είναι παράνομα αφού λειτουργούν χωρίς άδεια. «Αδειοδότηση θα γίνει και τίμημα θα υπάρξει. Μέχρι τότε ας αποδείξουν ότι έστω και ένα από τα δάκρυα που έχυναν για τους εργαζόμενους δεν ήταν κροκοδείλιο. Τους τρόπους τούς γνωρίζουν».

Λίγο πριν πάντως η ΕΙΤΗΣΕΕ σε επιστολή της προς το ΕΣΡ με τις θέσεις της για την αδειοδότηση των καναλιών ουσιαστικά υποστηρίζει ότι αυτή δεν πρέπει να γίνει και μάλιστα με δημοπρασία, όπως ο διαγωνισμός που ακυρώθηκε. Σημειώνει ότι η τεχνολογία αλλάζει και μέσα στην επόμενη διετία τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά, γι' αυτό και ζητά να παραταθεί η υφιστάμενη κατάσταση μέχρι να πραγματοποιηθούν οι τεχνολογικές αλλαγές στη μετάδοση ψηφιακού σήματος καθώς τότε θα χωράνε στο φάσμα πολλά περισσότερα κανάλια.

Πάντως, έπειτα από όσα έχουν προκύψει μεταξύ MEGA και DIGEA η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων αποφάσισε να καλέσει άμεσα σε ακρόαση και τις δύο πλευρές «προς διερεύνηση των ζητημάτων που έθεσε με αίτησή της η “ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ” αναφορικά με επαπειλούμενη υποβάθμιση των παρεχόμενων σε αυτή υπηρεσιών εκπομπής ψηφιακού σήματος από την ”DIGEA ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε.”»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: