17.2.17

Αμοιβαίες μετατοπίσεις...

Αποτέλεσμα εικόνας για δντ αξιολογησηΤι ακριβώς συμβαίνει με τη δεύτερη αξιολόγηση; Αν επιχειρήσει κανείς να βγάλει συμπέρασμα από τις δηλώσεις που...
γίνονται καθημερινά, από όλες τις πλευρές, θα μπερδευτεί περισσότερο.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζει την ελληνική οικονομία με μελανά χρώματα και το ελληνικό χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο. Που σημαίνει πως αν δεν γίνουν δεκτές οι προτάσεις του, αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα.

Θα μπορούσε η ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί αυτές τις προτάσεις στο σκέλος που την αφορούν; Ακόμη και αν το έκανε, αυτό δεν αρκεί για να διασφαλιστεί η παραμονή του Ταμείου. Χρειάζεται να αποδεχτεί και η Γερμανία ένα γενναίο κούρεμα του ελληνικού χρέους που το ΔΝΤ θέτει ως βασικό όρο, αλλά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αρνείται να το συζητήσει.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές εναντίον της άκαμπτης τακτικής του Γερμανού υπουργού Οικονομικών. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Ευρωβουλή και αντιπρόεδρος του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας, τάχθηκε υπέρ της απομάκρυνσης του ΔΝΤ από τις ελληνικές υποθέσεις, ενώ σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ υπήρξε αναπάντεχα σκληρός, λέγοντας: «Δεν επιθυμούμε ο Ντόναλντ Τραμπ και οι ΗΠΑ να αποφασίζουν για το μέλλον της Ελλάδας και της ευρωζώνης».

Ο γνωστός Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ δήλωσε πως «εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόβλεψή μας για την Ελλάδα». Συνιστά αυτό μια υποχώρηση;

Μάλλον πρόκειται για παρελκυστική τακτική, αφού στην πράξη σημαίνει ότι η αξιολόγηση πρέπει να μείνει ανοιχτή τουλάχιστον ώς τον Απρίλιο, γιατί τότε θα υπάρχουν τα οριστικά στοιχεία που ζητάει. Μια τέτοια εξέλιξη δεν συμφέρει ούτε την Ελλάδα ούτε την Ευρώπη.

Η ελληνική κυβέρνηση, τέλος, λέει πως δεν δέχεται ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα. Ισχύει αυτό; Οταν ο αντιπρόεδρός της Γ. Δραγασάκης δηλώνει πως βρισκόμαστε στη φάση των αμοιβαίων μετατοπίσεων, μάλλον δεν ισχύει.

Συνεπώς είμαστε στην τελική φάση της διαμόρφωσης των όρων του συμβιβασμού. Και όλος αυτός ο κουρνιαχτός των αλληλοαναιρούμενων δηλώσεων και των διαξιφισμών αφορά τη διαμόρφωση των όρων με τους οποίους θα παρουσιαστεί από την κάθε πλευρά...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: